PwC: Companiile din România au pierdut peste 23 de miliarde de euro din cauza lipsei angajaților calificați în ultimii 2 ani

903 vizualizări
Companiile din România au pierdut 23,1 miliarde de euro în 2018 și 2019 din cauza lipsei angajaților calificați și a crizei forței de muncă, potrivit celui mai recet raport PwC European Private Business Survey 2019. Studiul citat arată că suma reprezintă 6,4% din PIB. „Lipsa oamenilor calificați trage înapoi companiile și împiedică realizările la adevăratul lor potențial. Această problemă „costă” și are un impact semnificativ asupra economiei europene”, arată autorii raportului.

Raportul PwC a cuantificat pierderile anuale, așa că pentru 2018 pierderea pusă de companii pe lipsa forței de muncă calificate este de 10,1 miliarde de euro, iar în 2019, 13 miliarde de euro. O creștere de 2,9 miliarde de euro de la un an la altul înseamnă o majorare cu 29% a pierderilor.

Pierderile provocate de lipsa lucrătorilor calificați au crescut dramatic în toată Europa, comparativ cu anii trecuți, potrivit raportului. Cu aproape 30% din 2018 până în prezent, până la 414 miliarde de euro în toate companiile din Europa. Autorii estimează că asta reprezintă 2,6% din PIB-ul Europei, adică o sumă comparabilă cu PIB/ul Greciei și al Portugaliei la un loc.

Sondajul a fost făcut în rândul șefilor de companii, iar realizatorii au întrebat care sunt domeniile profesionale în care managerii spun că e nevoie de angajați. Tehnicieni – 41%, personal de asistență – 30% și ingineri, tot 30%.

Perioada sondajulu ia fost februarie-aprilie 2019, au avut loc 2.993 de interviuri cu oameni cheie din companii care au profit de cel putin 10 milioane de euro din 53 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Amintim că Banca Națională a României a remarcat în raportul pe inflație lansat vineri faptul că avem un maxim istoric atins de necorelarea dintre școli-facultăți și cerințele pieței muncii.

FOTO: PwC

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Patronatele din turism cer ca anul școlar viitor 2023-2024 să înceapă pe 18 septembrie, mai târziu cu o săptămână decât a propus ministerul Educației / România este în topul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală

Asociaţiile patronale de pe Litoral şi Delta Dunării, alături de Organizaţia de Management a Destinaţiei (OMD) Mangalia, solicită Ministerului Educaţiei începerea anului şcolar 2023 – 2024 pe data de 18…
Vezi articolul

Până săptămâna viitoare, școlile se pot înscrie în competiția DigiEduHack, care are ca obiectiv identificarea de soluții inovatoare la provocările educației în era digitală

În perioada 9 – 10 noiembrie 2021 are loc DigiEduHack, competiție organizată de Comisia Europeană care are ca obiectiv identificarea unor soluții inovatoare la provocările din domeniul educației în era digitală. Înscrierea organizațiilor-gazdă…
Vezi articolul