PwC: Companiile din România au pierdut peste 23 de miliarde de euro din cauza lipsei angajaților calificați în ultimii 2 ani

899 de vizualizări
Companiile din România au pierdut 23,1 miliarde de euro în 2018 și 2019 din cauza lipsei angajaților calificați și a crizei forței de muncă, potrivit celui mai recet raport PwC European Private Business Survey 2019. Studiul citat arată că suma reprezintă 6,4% din PIB. „Lipsa oamenilor calificați trage înapoi companiile și împiedică realizările la adevăratul lor potențial. Această problemă „costă” și are un impact semnificativ asupra economiei europene”, arată autorii raportului.

Raportul PwC a cuantificat pierderile anuale, așa că pentru 2018 pierderea pusă de companii pe lipsa forței de muncă calificate este de 10,1 miliarde de euro, iar în 2019, 13 miliarde de euro. O creștere de 2,9 miliarde de euro de la un an la altul înseamnă o majorare cu 29% a pierderilor.

Pierderile provocate de lipsa lucrătorilor calificați au crescut dramatic în toată Europa, comparativ cu anii trecuți, potrivit raportului. Cu aproape 30% din 2018 până în prezent, până la 414 miliarde de euro în toate companiile din Europa. Autorii estimează că asta reprezintă 2,6% din PIB-ul Europei, adică o sumă comparabilă cu PIB/ul Greciei și al Portugaliei la un loc.

Sondajul a fost făcut în rândul șefilor de companii, iar realizatorii au întrebat care sunt domeniile profesionale în care managerii spun că e nevoie de angajați. Tehnicieni – 41%, personal de asistență – 30% și ingineri, tot 30%.

Perioada sondajulu ia fost februarie-aprilie 2019, au avut loc 2.993 de interviuri cu oameni cheie din companii care au profit de cel putin 10 milioane de euro din 53 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Amintim că Banca Națională a României a remarcat în raportul pe inflație lansat vineri faptul că avem un maxim istoric atins de necorelarea dintre școli-facultăți și cerințele pieței muncii.

FOTO: PwC

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Scrisoare deschisă. Consiliul Elevilor și alte 9 organizații solicită reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru al Ministerului Educației pentru planurile-cadru. Cîmpeanu: Planurile vor fi gata la toamnă

Consiliul Național al Elevilor (CNE) împreună cu alte 9 asociații din societatea civilă solicită Ministerului Educației reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru pentru planurile-cadru astfel încât, până la finele…
Vezi articolul

BREAKING Bacalaureat unic pentru toți liceenii, cu subiecte transdisciplinare pe model PISA, pe care îl pot susține și elevii de la școala profesională – prevedere a noului proiect “România Educată” care va fi aprobat de Guvern, anunță consilierul prezidențial Ligia Deca

Înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC unic pentru toți absolvenții de liceu, pe care sa îl poată susține și elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice, este una dintre…
Vezi articolul

Educația este domeniul unde românii doresc cel mai mult ca statul să crească nivelul cheltuielilor / Calitatea profesorilor și eforturile elevilor – percepute drept cei mai importanți factori pentru succesul școlar, într-un sistem “subdezvoltat cronic” – raport

Cei mai mulți români percep că sistemul de educație îi favorizează pe elevii din mediile favorizate, iar problemele de echitate “combinate cu prezența unei legături intense între nivelul de educație…
Vezi articolul