Rusia va interzice prin lege elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, de la 1 septembrie 2024 / Legea va creşte autoritatea profesorilor şi va îmbunătăţi comunicarea în sălile de clasă, spune președintele Camerei inferioare a parlamentului rus

581 de vizualizări
Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.com
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat miercuri o lege care le interzice elevilor să folosească telefoanele mobile sau tabletele cu cartele SIM în timpul orelor, transmite EFE, citată de Agerpres. Amintim, rezultatele testării PISA 2022 realizată în 81 de țări, publicate marți, arată că folosirea dispozitivelor digitale în școli, pentru cel mult o oră în scop de destindere sau până în trei ore în scop de învățare, poate întări performanța elevilor la matematică. Apoi, performanța scade.

Parlamentarii ruşi au susţinut că elevii au întotdeauna opţiunea de a utiliza echipamentele şi resursele electronice care sunt proprietatea şcolii, atunci când este necesar.

Deputaţii, care au aprobat documentul în a treia lectură, au decis să permită folosirea telefoanelor mobile doar în scopuri educative.

Excepţia de la lege, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, este aceea că şcolarii îşi vor putea folosi telefonul personal în caz de accident, risc la adresa vieţii sau probleme de sănătate.

Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a insistat că sunt mulţi părinţi şi profesori care au pledat pentru această măsură, care, în opinia sa, va spori disciplina în şcoli.

Legea “va creşte autoritatea profesorilor şi va îmbunătăţi comunicarea în sălile de clasă. Este important, având în vedere că mulţi copii suferă de dependenţă reală de telefonul mobil şi au dificultăţi de comunicare”, a spus el.

De la începutul războiului din Ucraina, autorităţile ruse au întărit educaţia patriotică şi disciplina în şcoli, notează agenţia de presă spaniolă, mai scrie Agrepres.

Informații de context

Amintim, rezultatele testării PISA 2022 realizată în 81 de țări, publicate marți, arată că folosirea dispozitivelor digitale în școli, pentru cel mult o oră în scop de destindere sau până în trei ore în scop de învățare, poate întări performanța elevilor la matematică. Apoi, performanța scade.

În România, folosirea telefoanelor mobile este în continuare interzisă elevilor în timpul orelor de curs, prin legea Educației, dar acum acestea pot fi “preluate” de profesor. Elevii pot folosi telefoanele în spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii.

În noua lege a Educației, elevilor din clasele primare, gimnaziu și liceu le este în continuare interzisă folosirea telefonului mobil în timpul orelor, așa cum se întâmpla și până acum prin ROFUIP. Interdicția este valabilă și pentru învățământul preșcolar, adică la grădiniță, potrivit legii.

Diferența este că interdicția a fost trecută acum și în legea Educației și prevede că profesorii pot “prelua” telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice. Acestea pot fi predate, după caz, părinților /tutorilor legali ai beneficiarilor primari minori sau elevilor, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Nu se specifică însă concret, în ce situații profesorul poate preda telefonul elevului și când îl poate preda părintelui, la sfârșitul orei sau zilei, de exemplu.

De asemenea, în noua lege se precizează și faptul că elevii pot folosi telefoanele mobile în scopuri educative, în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

În cazul elevilor de liceu, rămâne la decizia școlii, în ce condiții li se interzice folosirea telefoanelor mobile. Acest lucru trebuie prevăzut prin regulamentul intern.

Ce scrie în ROFUIP despre folosirea telefonului mobil.

Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Folosirea dispozitivelor digitale în școli, pentru cel mult o oră în scop de destindere sau până în trei ore în scop de învățare, poate întări performanța elevilor la matematică. Apoi, performanța scade – analiză pe baza rezultatelor PISA 2022 / România – în topul utilizării instrumentelor digitale la școală

Folosirea telefoanelor mobile va fi în continuare interzisă elevilor în timpul orelor de curs, dar acum acestea pot fi “preluate” de profesor, potrivit legii Educației care intră în vigoare din 2 septembrie / Elevii pot folosi telefoanele în spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Venirea tuturor elevilor la școală în scenariul verde ar putea crește cu 1.400 numărul claselor de elevi și cu 1.100 numărul posturilor de profesori necesare doar în județul Botoșani, susține Inspectoratul Școlar

Numărul de clase de elevi din judeţul Botoşani ar putea creşte cu 1.400 în cazul aplicării, începând cu 14 septembrie, a scenariului verde, susține Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani, citat…
Vezi articolul