Raed Arafat, despre elevii care nu folosesc masca: “Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol”

9.916 vizualizări
Foto: mai.gov.ro
Regulile sanitare și de protecție “trebuie impuse cu fermitate” elevilor, după revenirea acestora la clase, a afirmat joi seară, la Digi24, Raed Arafat. “Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol”, a spus el, insistând: “copiii trebuie să simtă că la școală trebuie respectate regulile”.

Raed Arafat, la Digi24:

 • “La început va fi greu să impui regulile. Regulile trebuie impuse, nu neapărat cu pedepse. Trebuie impuse cu fermitate și să i se spună elevului. Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol. Când porți mască intri în clasă, pentru că îți pui colegii în pericol. Va conta foarte mult ce au auzit copiii în casă în ultimele 6 luni. De la părinții lui. Ce a auzit copilul de la anturajul lui.”
 • “Dacă elevul a fost expus o perioadă negației și a auzit că totul e o glumă, masca e glumă și nu trebuie să o porți, poate că la început va fi mai greu la școală, dar aici trebuie impuse niște reguli clare. Copiii trebuie să simtă că la școală trebuie respectate regulile.”
 • “Din prima oră în care se intră în școală trebuie prelucrate toate regulile cu copiii într-un mod foarte deschis, clar, explicat. Și explicat și consecințele nerespectării.”

20 comments
 1. Eu inteleg purtare masti de adult e oricum foarte greu de repirat ganditiva la copilasi aia mici de 6-10 ani inca sunt mici cum inteleg sau mai trist un copil de grupa mica (3 ani) cum il lasi pur si simplu fara masca ca nu poti sa ii spui ca clar o da jos ca simte ca nu are aer si nu s.a despartit de mama sau tata niciodata cum il lasi unui necunoscut pt el care nu l.a vazut in viata lui sunt uni copii sensibili cum vor reacriona sa gandit cineva ? Sigur nu .vb in cunoatinta de cauza am fetita care trebuie sa o duc la gradi garanteaza cineva pt sanatatea ei ? Sigur nu ? Mai bn se ingheta anul parerea mea va rog nu imi sariti in cap ….

 2. Domnul Arafat sa se mai ocupe si de institutiile care trebuie sa previna si ma refer aici la DSP-ul care nu face anchete epidemiologice si nu testeaza, si de spitalele unde nu prea vrei sa ajungi.
  De bagat spaima in populatie si de strigate de reapectare reguli ne-am saturat.
  Noi respectam dar institutiile statului le respecta domnule Arafat?

 3. Stimata persoana foarte echilibrata psihic, puteți sa-mi spuneți de ce degetele unei mâini nu sunt de aceeași marime și de ce rasele umane au diferențe de culoare, ca sa nu mai vorbesc de structura anatomica, viața socială, apartenența religioasă și altele?Dvs.aveți același randament ca profesor în fiecare zi? Mă îndoiesc, atfel ați fi un robot. Un medic care operează în primul rand are aer condiționat și apoi când își alege aceasta meserie își asuma toate responsabilitățile corespunzătoare profesiei alese, iar în al doilea rand este plătit pentru asta la fel ca și dvs. Chiar credeți ca datorita faptului ca puteți suporta masca (ați suportat-o doar câteva ore pentru un examen pana acum, nu zile în șir. . ) chiar credeți ca sunteți o persoana echilibrata psihic în măsura sa gestioneze reacțiile umane și pur fiziologice ale copiilor?Vă înșelați amarnic! Ca și un bun pedagog, ar fi trebuit sa știți ca este o diferență foarte mare intre comportamentul unui copil, cel al unui adolescent și cel al unui adult. Comportamentul domnului Arafat denota, de asemenea, faptul ca nu are nici cea mai mica idee despre comportamentul unui copil. Așa cum a spus domnul Cristoiu intr-un articol, instituțiile pentru educație se vor transforma în instituții de corecție, iar finalul va fi acela ca elevii vor detesta scoala și mai mult decât o făceau înainte din cauza metodelor educaționale necorespunzătoare, adică și mai mult analfabetism.

 4. Dar cu profesorii care refuza sa poarte mască ce facem? Unde ii denunțăm? Nu mai vorbesc de personalul de curățeniei (care nu știe ce e aia mască)

 5. Calmeaza-te femeie ca faci poc! Ce genocide visezi? Tine-ti-l atunci acasa, fara masca, acolo unde are dreptul sa respire. Ca, dupa tine, la scoala n-are.
  Asta e regula. Esti la scoala (elev, prof, paznic, caine…) porti masca. Ce-ai vrea? Sa-ti dam telefoane sa ti-l laudam ca el e mai cu motz si nu sta cu masca la scoala pentru ca asa l-a invatat apucata de maica-sa?

 6. Daca pe hol ai voie fara masca …
  Daca nu, poate il aruncam in strada. In curtea scolii s-ar putea sa fie acelasi restrictii.

  Raed Arafat isi da si el cu parerea sau s-a stabilit o regula in astfel de situatii?

 7. Ce să aștepte pe hol d-le Arafat?…
  Dumeavoastră realizați că vorbiți despre elevii și copiii noștri, nu despre câinele dumneavoastră? Nu vă e rușine?

 8. Si ce alte consecinte ne mai pregatiti, dle RA? Exmatriculati copiii? Sunt adepta mastii, sustin respectarea regulilor, dar modul in care comunicati aceste reguli – inclusiv cum sunt preluate de catre profesori si transmise copiilor- este lipsit de orice tact si urma de empatie. Iar efectul nu va fi deloc cel dorit…

 9. Si cei care ajung in situatia de a face atac de panica, pt ca nu mai suporta acest stres al purtarii mastii, au senzatia ca nu mai pot respira cu ea?! Cum se va proceda cu ei daca repeta aceste … “delicvente” ? Propuneti sa li se puna o … bulina (sa zicem) galbena de recalcitranti in piept ?! Nu vedeti spre ce anume ne indreptam ?!

  1. Domnule Arafat, cu respect va spun ca aveti dreptate, trebuie sa se supuna si revoltatii, dar lucrati repede la cadrul legal. Conform regulamentului nu am voie sa scot din clasa elevul pentru nicio abatere, altfel sunt pasibil eu de sanctiuni sau chiar mai rau. Daca vine fara masca si nu sunt masti pentru ca nu se dau in scoli, eu nu l scot afara. Anunt responsabilul Covid si sa-si asume. Dati rapid, dar foarte foarte rapid cadru legal in maxim 1 saptamana, altfel vor veni fara, ei stiu f bine ca nu i putem exclude si atunci va fi haod, boala si distantare si reguli degeaba. Fereasca Dzeu sa se supraaglomereze spitalele si asa depasite. Nu puteati da lege cu viziera? Cum sa predau eu cu masca limba spaniola?? Cum??

  2. Nu, propun sa li se dea o bulină colorată, sa zicem de “vazut lumea in roz”, ptr calmarea anxietatii inoculata de mami si tati.

   1. Nu vorbesc de anxietate provocate de mami si tati. Daca eu ca adult am patit-o dupa 2 ore, in conditii de ceva stres, credeti ca un copil va fi scutit de atacuri de panica sau de stari de anxietate? Sunt reactii fiziologice pe care nu ni le putem controla constient noi, ca adulti, credeti ca vor putea copiii? Incepand cu cei mai mici. Daca da, ma indoiesc ca stiti cu adevarat ce este un copil.

    1. Atunci e valabil si ptr dvs. Eu am stat la supraveghere la bac 5 ore cu două masti, ca sa fiu mai sigura, am facut pregatirea din vara de la scoala face to face cu elevii si nu s-a intamplat nimic. Si era si cald. Medicii stau ore întregi in sala de operație, … Totul tine de “soft”-ul fiecăruia. Te “programezi/programează” ca nu se poate, atunci asa va fi. Acum se vede cine e echilibrat psihic. Nu testele alea inepte de la vizita medicală.

  3. Ne indreptam spre genocid asupra copiilor! Ajunge! Nu e lege!!! Nimeni nu poate lua dretul copiilor la viata, la joaca, la respiratie, etc NIMENI!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Csilla Hegedus / Foto: Facebook.com

Proiect de 9 milioane de euro prin care elevii aparținând minorităților să învețe limba română, anunțat de secretarul de stat din Ministerul Proiectelor Europene Hegedus Csilla. Programul-pilot va avea loc în 27 de clase și va forma peste 6.000 de profesori

Secretarul de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Hegedus Csilla a anunţat, joi, că debutează un proiect-pilot în valoare de 9 milioane de euro prin care elevii care aparţin…
Vezi articolul

Australia și Noua Zeelandă mențin restricțiile, în pofida scăderii numărului de contaminări. “Răbdarea trebuie să fie virtutea noastră în această situaţie”, spune premierul australian

Australia şi Noua Zeelandă au anunțat marţi că nu relaxează restricţiile în lupta împotrica COVID-19, chiar dacă cele două ţări înregistrează o scădere accentuată a numărului de contaminări, informează AFP,…
Vezi articolul

CNE reacţionează în cazul OUG privind transportul elevilor: Decontarea se face doar pentru transportul rutier, aspect discriminatoriu pentru navetiştii cu trenul. Este inacceptabil să tolerăm un astfel de comportament din partea guvernanților

Consiliul Naţional al Elevilor reacţionează dur după apariţia în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă care prevedea decontarea transportului pentru elevi, potrivit unul comunicat primit de Edupedu.ro Redăm integral comunicatul…
Vezi articolul

Cum se vede ARACIP – agenția care acreditează, autorizează și evaluează școlile și grădinițele – din interior? Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației: Este o instituție amputată administrativ care nu poate să facă față cererilor din acest moment / Dacă mergeți acum la ARACIP și găsiți două persoane la birou, e mult

Este o instituție amputată administrativ care nu poate să facă față cererilor din acest moment, a declarat secretarul general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, despre Agenția Română de Asigurare a…
Vezi articolul