Rafila: Pragul de 60% nu este suficient să avem școli sigure, trebuie măsuri combinate. În plus, nici pragul de 70% propus de OMS nu mai este suficient acum, având o tulpină mai contagioasă

4.795 de vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: Facebook.com
Nu e suficient că avem 60% din angajații din școli vaccinați, trebuie întotdeauna măsuri combinate, a atras atenția Alexandru Rafila, senator PSD și şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi al Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. În plus, pragul de 70% vaccinare într-un colectiv de muncă nu mai este suficient acum, acesta fiind înaintat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la începutul pandemiei, când circula o variantă de coronavirus mai puțin agresivă și contagioasă ca tulpina Delta, a atras atenția Rafila în cadrul conferinței „Consecințele pandemiei asupra copiilor”, organizată marți de Salvați Copiii.

„Acest principiu legat de proporția de vaccinare nu ar trebui să funcționeze în localitățile în care incidența permitea oricum funcționarea față în față a școlilor, dar înțeleg că s-a căutat un indicator care să permită reluarea școlii și să stimuleze într-un fel sau altul vaccinarea cadrelor didactice, dar o școală sigură este o școală în care părinții copiilor sunt vaccinați în proporție cât mai mare pentru că și atunci riscul de îmbolnăvire al copiilor la domiciliu este mai mic. Bineînțeles, o școală sigură trebuie să aibă și un procent destul de mare de angajați vaccinați. Acea țintă legată de imunitatea de grup de 70% enunțată de OMS la începutul pandemiei nu prea mai este în vigoare pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă decât cea inițială și, în momentul de față, sunt necesare nivele mai mari ale vaccinării încât să reduci în mod substanțial transmiterea”, a spus Rafila.

  • Amintim că, în prezent, școlile se pot deschide cu prezență fizică doar dacă cel puțin 60% din personalul angajat este vaccinat împotriva Covid-19, indiferent de incidența din localitate. Pragul a fost introdus de autorități săptămâna trecută, înainte de revenirea elevilor pe 8 noiembrie, din vacanța forțată de două săptămâni în care au fost trimiși ca măsură de încetinire a valului 4 al pandemiei în România, ce a atins procente record de bolnavi și de decese de Covid-19.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, spre finalul acestei săptămâni, CNSU ar putea lua o hotărâre ca școlile – care se află în localități unde incidența este sub 3 la mia de locuitori – să poată funcționa cu prezență fizică chiar dacă nu se atinge pragul de 60% personal angajat vaccinat în unitățile de învățământ respective.

Declarațiile, de la minutul 1:14:00, în video-ul de mai jos:

4 comments
  1. Cred că vom reuși să scăpăm de pandemie, atunci când indivizii care fură, mint și duc de râpă țara, vor dispărea de pe fața pământului. Aceste mizerii consideră că pandemia este datorată profesorilor, ei sunt vinovații care ne îmbolnăvesc copiii. Refuz să cred că aceste mizerii au trecut pe la școală în această viață. Cred că este umilitor că părinte să ai asemenea copii.

    1. Eu nu inteleg cum se poate sa obligi doar profesorii si medicii nimic? Sunt pentru vaccinarea obligatorie. Sunt vaccinat. Dar de ce doar o categorie? Ca si cum am fi ciumati sau leprosi??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile vor fi deschise cu prezență fizică din septembrie și rămâne în vigoare indicatorul numărului de paturi COVID ocupate în spitale pentru o eventuală închidere punctuală, pe termen scurt, spune ministrul Sănătății

Școlile se vor deschide cu prezență fizică pentru toți elevii, din toată țara, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a declarat la Digi24 că nu vor mai exista închideri ale…
Vezi articolul

Orban, ultimatum dat miniștrilor Educației și Sănătății: În cursul zilei de astăzi să ajungeți la o formă aproape definitivă a ordinului pentru deschiderea școlilor, astfel încât marți să fie comunicat

Ultimatum dat miniștrilor Educației și Sănătății de premierul Ludovic Orban pe tema regulilor de deschidere a școlilor la începutul ședinței de Guvern de luni. “În cursul zilei de astăzi să…
Vezi articolul

Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că școlile vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul…
Vezi articolul