Răspunsurile Ministerului Educației la cele mai frecvente întrebări despre apelul de 15 milioane de euro în care vor fi formați directori de școli, profesori din comisii și inspectori școlari / Proiectele se pot depune până pe 9 octombrie

1.763 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Ministerul Educației a răspuns la cele mai frecvente întrebări despre apelul privind Programul național de leadership și management educațional de 15 milioane de euro, în care vor fi formați directori de școli, profesori din comisii, inspectori școlari și personal care va face parte din Direcțiile județene pentru învățământ preuniversitar, ce vor înlocui inspectoratele.
  • Data-limită de depunere a proiectelor este 9 octombrie 2024, ora 17:00.

Cel puțin 10.000 de directori de școli, profesori din comisii și consilii, inspectori școlari, dar și personal care va face parte din direcțiile județene pentru învățământ preuniversitar, DJIP, și birourile județene ARACIIP cu rol în inspecția școlară vor fi formați în Programul național de leadership și management educațional de 15 milioane de euro, lansat de Ministerul Educației.

Aceștia vor învăța patru stiluri de leadership, management financiar, inclusiv al proiectelor finanțate prin fonduri europene și cum să îmbunătățească performanța elevilor și etică și integritate până la 31 martie 2026.

Întrebări frecvente și răspunsurile Ministerului Educației despre apelul „Programul național de leadership și management educațional” 
  1. Întrebare: La pct. 5.5 din Ghid: Solicitanți eligibili, apare menționat că între categoriile de solicitanți eligibili se încadrează și: 2) Furnizori publici sau privați de formare continuă, care pot dovedi cel puțin 5 ani experiență în organizarea de programe de formare de competențe manageriale și leadership. 

Ministerul Educației: Pot aplica furnizorii publici sau privați de formare continuă, care pot dovedi că dețin cel puțin 5 ani experiență în organizarea de programe de formare de competențe manageriale și leadership. 

  1. Întrebare: Vă rugăm să ne precizați care este bugetul maxim și grupul țintă minim pentru un proiect care NU va fi implementat în parteneriat, ci doar de către o singură organizație. 

Ministerul Educației: Bugetul unui proiect se calculează pe baza costului standard stabilit conform Ghidului, de 1500 de euro/pers formată. Grupul țintă al unui proiect trebuie să fie de minim 1000 de persoane, indiferent de nr partenerilor. Bugetul maxim al proiectului se calculează prin înmulțirea nr. persoanelor din grupul țintă estimat cu valoarea costului per persoană formată, respectiv nr. estimat GTx1500.

  1. Tot din înțelegerea noastră este că durata proiectului va fi de la data semnării contractului de finanțare până cel târziu la data de 31 martie 2026. Vă rugăm să ne confirmați că înțelegerea noastră este corectă și că proiectul va trebui implementat până cel târziu până la 31 martie 2026. Există posibilitatea realistă ca durata de implementare să fie prelungită?

Ministerul Educației: 31 martie 2026 este termenul de finalizarea activităților care vor fi planificate în cererea de finanțare, cu posibilitatea de prelungire, prin act adițional la contractul de finanțare, conform Informării privind actualizarea termenelor de implementare a investițiilor PNRR, până la data de 30 sept 2026.

Informații despre programul național de leadership și management educațional

Pentru personalul de conducere, membrii consiliilor/comisiilor școlare ori ai Corpului managerilor educaționali din cadrul școlilor, inspectorii școlari, directorii CCD vor fi:

  • 72 ore de formare (6 module x 12 ore/modul) privind îmbunătățirea competențelor de leadership și management educațional 
  • 18 ore de mentorat și coaching.

Alocarea financiară totală a apelului de proiecte Program național de leadership și management educațional este de 15 milioane de euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR.

Bugetul proiectului va fi calculat pe baza costului unitar/tip servicii de formare, astfel: 1500 euro/persoană formată. În baza acestui cost va fi calculat bugetul maxim al proiectului. 

Cine poate aplica pentru cei 15 milioane de euro

Sunt eligibile următoarele categorii de instituții care pot elabora și derula un program de formare continuă pentru managerii și inspectorii școlari, respectiv:

1)  „Casele Corpului Didactic;

2)  Instituții de învățământ superior de stat sau particulare, acreditate (facultăți și departamente cu rol în formarea cadrelor didactice);

3)  Furnizori publici sau privați de formare continuă, cu experiență de minimum 5 ani în domeniul formării/educației.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Directori de școli, profesori din comisii, inspectori școlari și personal care va face parte din Direcțiile județene pentru învățământ preuniversitar, ce vor înlocui inspectoratele, vor fi formați într-un program de 15 milioane de euro lansat de Ministerul Educației

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE PNL anulează ieșirea în Piața Victoriei, programată la ora 00.00 pentru ca premierul să dea startul campaniei electorale / Evenimentul fusese anunțat după ce Guvernul a închis toate școlile din România pe durata campaniei electorale

UPDATE PNL anunță că anulează ieșirea în Piața Victoriei, programată la ora 00.00, pe motiv că ședința de guvern se prelungește. (Știrea inițială) “Președintele PNL, premierul Ludovic Orban, dă startul…
Vezi articolul

“Sunt sau nu urmăriții penal din România cei mai potriviți să le țină discursuri elevilor?” – întrebarea unui parlamentar pentru ministrul Ligia Deca, după ce primarul din Iași, Mihai Chirică, suspect într-un dosar DIICOT, a participat la un eveniment școlar

Ministrul Educației, Ligia Deca, este îndemnată “să răspundă clar: sunt sau nu urmăriții penal din România cei mai potriviți să le țină discursuri elevilor?”. Întrebarea e formulată de senatorul USR…
Vezi articolul