Războiul cercetătorilor: Ucrainenii cer jurnalelor de știință să-i boicoteze pe autorii ruși, Rusia plănuiește să renunțe la regula ca cercetătorii săi să publice în reviste internaționale – analiză Nature

182 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Majoritatea publicațiilor științifice internaționale continuă să ia în considerare cercetări indiferent de naționalitatea autorilor, însă războiul din Ucraina intensifică presiunile asupra editorilor, relatează revista Nature. Mai precis, în timp ce cercetătorii ucraineni îndeamnă marile jurnale să îi boicoteze pe autorii din Rusia, Moscova intenționează să elimine reglementările potrivit cărora oamenii de știință ruși trebuie să publice în titluri internaționale.

Nature scrie că, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, multe organizații de cercetare au întrerupt colaborarea cu entități din Rusia, dar continuă să fie amplu dezbătută posibilitatea cercetătorilor ruși de a publica în jurnale străine. Pe de o parte, există argumentul că un boicot este o reacție morală și ar putea avea o contribuție la sfârșitul războiului, pe de altă parte multe jurnale spun că izolarea oamenilor de știință ruși, fără discriminare, ar putea face mai mult rău decât bine.

  • În aceste condiții, notează publicația citată, autoritățile ruse și-au exprimat intenția de a reacționa la un potențial boicot prin planuri de a renunța la cererea ca oamenii de știință plătiți de stat să publice lucrările lor în jurnale internaționale recunoscute. Această măsură ar face și mai mult rău științei ruse, potrivit unor cercetători citați de Nature.

Între timp, organizațiile oamenilor de știință ucraineni cer categoric interzicerea cercetătorilor ruși în publicațiile străine, în acest sens fiind dat drept exemplu un apel al Olesiei. Vașciuk, șefa Consiliului Tinerilor Oamenilor de Știință din Ucraina, către Elsevier și Clarivate. Cercetătorii ruși “nu au niciun drept moral să retransmită vreun mesaj către comunitatea științifică globală”, afirmă aceasta în cererea sa ca jurnalele ruse să fie eliminate din bazele de date, iar oamenii de știință ruși să fie eliminați din conducerile editoriale ale jurnalelor.

Revista Nature amintește că ea însăși, precum și alte titluri internaționale au condamnat la nivel editorial agresiunea Rusiei din Ucraina, dar s-au pronunțat împotriva izolării automate a tuturor oamenilor de știință ruși. Pe de altă parte, cel puțin un titlu – Journal of Molecular Structure (Elsevier) – a anunțat că nu va mai lua în considerare articolele scrise de oameni de știință din instituții rusești.

Foto © Tomas1111Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Un obiect stelar neobișnuit, aflat la 15.000 de ani-lumină de Pământ, emite de zeci de ani unde radio în spațiu, la fiecare 22 de minute / Astronomii cred că este un tip rar de stea cu câmpuri magnetice extrem de puternice

Astronomii au descoperit un nou tip de obiect stelar care ar putea schimba modul în care înțeleg corpurile cerești extreme din univers, relatează CNN, potrivit G4Media.ro. Inițial, studentul doctorand al Universității…
Vezi articolul

Cercetătorii de la Politehnica București “au inventat un nou tip de dezinfectant eficient împotriva Covid-19”, anunță rectorul Mihnea Costoiu

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, a anunțat, într-un mesaj publicat vineri, că cercetătorii acestei instituții “au inventat un nou tip de dezinfectant eficient împotriva COVID-19”. Dezinfectant eficient…
Vezi articolul