Rectorii și prorectorii nu pot deține funcții de conducere în partide politice, propune USR într-un proiect depus la Camera Deputaților

318 vizualizări
conducătorii de doctorate
Foto: Pixabay.com
Rectorii și prorectorii universităților nu pot deține funcții de conducere în partide politice la nivel local, județean sau național, prevede o propunere legislativă depusă la Camera Deputaților de mai mulți parlamentari USR, transmite Agerpres. Exemple de rectori care dețin funcții de conducere într-un partid sunt Sorin Cîmpeanu (rector al Universității de Agronomie din București și prim-vicepreședinte al Pro România), Marilen Pirtea (rector al Universității de Vest și prim-vicepreședinte PNL Timiș), Mihnea Costoiu (rector al Universității Politehnice București și președinte al Departamentului pentru cercetare și inovare din PSD). De precizat că universitățile se pregătesc de alegeri, care vor avea loc la finalul acestui an.

Proiectul de lege introduce mențiunea: “rectorul şi prorectorul nu pot deține, pe perioada exercitării mandatului, funcții de conducere în cadrul unui partid politic la nivel local, județean sau național“. Proiectul de act normativ prevede, concret, modificarea articolul 214 din Legea educației naționale nr.1/2011 şi este semnată de 16 parlamentari ai USR.

Rectorii și prorectorii nu pot deține funcții de conducere în partide politice

Senatorul USR Cristina Iurişniți a susținut în expunerea de motive a proiectului că “în învățământul universitar, depolitizarea funcţiilor de rector şi prorector este imperioasă, în contextul în care în ultima perioadă fondurile publice necesare au fost alocate discriminatoriu, inechitabil şi în contradicţie vădită cu criteriile meritocratice şi de performanţă, care ar trebui să stea la baza mecanismului de finanţare. În 2018, Ministerul Educaţiei Naţionale a schimbat modalitatea de alocare a fondurilor pentru cifrele de şcolarizare a universităţilor din România. Pe baza unor argumente inexplicabile din punct de vedere legal şi etic, conducerea Ministerului a alocat sumele de bani pe baza afinităţilor politice, nicidecum în funcţie de performanțele academice“, scrie Agerpres.

Proiectul a fost depus luni la Camera Deputaţilor şi se află în consultare publică, urmând să intre apoi în dezbaterea forului legislativ, Senatul fiind Cameră decizională., notează agenția de presă.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Închiderea școlilor în pandemie – “o decizie mai degrabă politică”, “una dintre greșelile strategice pe care le-au luat ministerele Educației”,  apreciază directorul pentru educație al OCDE, Andreas Schleicher / În România, școlile au fost închise complet de patru ori în doi ani

“Uitându-ne în urmă, poate vedem că acele închideri ale școlilor au fost una dintre greșelile strategice pe care le-au luat ministerele Educației” în timpul pandemiei Covid-19, apreciază directorul Direcției pentru…
Vezi articolul

Rectorul Remus Pricopie, despre tensiunile dintre partidul AUR și SNSPA: “Așa cum ieri cei de la AUR au intrat în sălile de clasă și încercau să spună că această școală nu e bună, veniți la noi la AUR, același mesaj era în perioada legionarilor, în ’39-’40”

Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), apreciază, într-un interviu acordat Digi24.ro, că atitudinea sa și a profesorilor SNSPA care au luat poziție publică față de…
Vezi articolul

Propunerea INSP de intrare în carantină a Bucureștiului și a județului Ilfov nu a fost „validată” de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de Florin Cîțu. În schimb, CNSU a decis ca Ministerul Educației și alte cinci ministere să intensifice acțiunile de control

Propunerea INSP de intrare în carantină a Bucureștiului și a județului Ilfov nu a fost „validată” de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, organism condus de premierul interimar, Florin Cîțu.…
Vezi articolul

Ce semnificație are aderarea Finlandei la NATO. Profesorul universitar de Istorie Bogdan Murgescu: Deosebirea față de momentul 1991 și momentul 2022 este că Finlanda nu mai are niciun fel de încredere în buna vecinătate a Rusiei / Ucraina luptă pentru noi toți / Dacă nu ar lupta ei, am putea fi siliți să luptăm noi și trebuie să ne uităm în oglindă dacă am fi la înălțime

Viitoarea aderarea a Finlandei la NATO, care și-a exprimat această intenție alături de Suedia, ambele țări cunoscute pentru neutralitatea lor, arată în primul rând că țările vecine Rusiei nu mai…
Vezi articolul