Reputata publicație Times Higher Education, despre declarațiile Ambasadorului Andrew Noble referitoare la studiile studenților români din Marea Britanie: ”O aparentă gafă diplomatică”

1.372 de vizualizări
Andrew Noble / Foto: Facebook British Embassy
Declarațiile Ambasadorului britanic în România, Andrew Noble, care la începutul lunii a spus că nu înțelege “de ce un student român s-ar duce în Marea Britanie” pentru studii de licență, au atras atenția uneia dintre cele mai importante publicații din Regatul Unit dedicate învățământului superior, Times Higher Education (THE), publicație asociată rankingului internațional cu același nume. THE relatează momentul și îl citează pe jurnalistul EduPedu.ro care a semnalat că declarațiile sunt interpretabile și au produs nedumerire, dar și o reprezentantă a guvernului britanic, care a exprimat “încântarea” că aproximativ 10.000 de studenți români învață în Regat.
  • În declarațiile de la începutul lunii, Ambasadorul Noble a spus că se așteaptă ca, în urma Brexit, taxele de studii în universitățile britanice pentru studenții români să fie pe viitor “duble”. El a mai spus că ”dintr-un punct de vedere nu înțeleg de ce un student român s-ar duce în Marea Britanie pentru licență, pentru că în această țară aveți universități de foarte bună calitate. Eu cred că ar fi o soluție foarte bună să facă aici licența și după aia să veniți în Marea Britanie pentru master sau doctorat. Studenții români în Marea Britanie sunt aproape sută la sută pentru licență. Germanii care vin la noi sunt aproape sută la sută cei care vin pentru master. Și asta ar fi o maturitate a României dacă studenții ar rămâne acasă pentru licență și să vină mai târziu”.

Atunci, EduPedu.ro a transmis întrebări pe această temă Ambasadei Marii Britanii, dar până acum nu a primit niciun răspuns.

THE relatează declarațiile, apreciind că e vorba despre o ”aparentă gafă diplomatică”, ținând cont de faptul că universitățile britanice se tem că înscrierile din Europa ar putea avea de suferit, după creșterea tarifelor pentru europeni ca urmare a Brexit. Potrivit publicației citate, ”comentariile ar putea fi fost o tentativă de a măguli universitățile românești – dar riscă și să fie interpretate drept un mod de a-i descuraja pe românii care studiază în Marea Britanie, spune Mihai Peticilă, jurnalist la Edupedu, site-ul de educație care a relatat declarațiile”.

În contextul în care România este a doua țară din Europa, după Franța, din punct de vedere al numărului de studenți de licență care studiază în Marea Britanie, reprezentantul Edupedu este citat spunând și că aceste comentarii au produs nedumerire și par să contrazică linia oficială a Ambasadei și a British Council, de promovare a studiilor în Marea Britanie la orice nivel.

Times Higher Education notează că în 2018-2019 au învățat în Marea Britanie, la studii de licență, 8.570 de studenți români, dintre care aproape 1.000 doar la Universitatea din Bedfordshire, potrivit celor mai recente date statistice.

”Acest exod al studenților de top către Marea Britanie și alte țări a fost o problemă controversată în România, țară confruntată cu o scădere demografică. În 2017, au circulat propuneri ca absolvenții facultăților de stat să fie forțați să rămână în țară sau să acopere cheltuielile cu propria educație”, amintește sursa citată.

THE citează o purtătoare de cuvânt a guvernului britanic, potrivit căreia: ”Suntem încântați să avem circa 10.000 de studenți români în Marea Britanie și suntem dornici să dezvoltăm pe mai departe acest schimb educațional.”


1 comment
  1. Intr-adevar, ”O aparentă gafă diplomatică”.
    De fapt, ambasadorul Noble are dreptate: ”în urma Brexit, taxele de studii în universitățile britanice pentru studenții români vor fi pe viitor “duble”… Eu cred că ar fi o soluție foarte bună să facă aici licența și după aia să veniți în Marea Britanie pentru master sau doctorat. Studenții români în Marea Britanie sunt aproape sută la sută pentru licență. Germanii care vin la noi sunt aproape sută la sută cei care vin pentru master. Și asta ar fi o maturitate a României”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examen de admitere la liceu și admiterea la facultate, obligatorii – prioritățile PNL. Raluca Turcan: examenul de admitere la liceu va fi astfel gândit încât să crească competiția

Parlamentarii PNL au anunțat luni că lansează în dezbatere publică mai multe modificări ale Legii Educației, ca priorități “pentru începutul noii sesiuni parlamentare”. Cea mai importantă ar fi reintroducerea examenului de…
Vezi articolul
Daniel David / Foto: UBB

Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: Îmi pare rău că SNSPA nu dorește să participe la ședința CNR. A spune că forul susține partidul aflat la guvernare e o mare greșeală

Daniel David, președintele interimar al Consiliului Național al Rectorilor, răspunde acuzațiilor lansate de rectorul SNSPA, potrivit căruia CNR colaborează cu autoritățile statului în interesul partidului de guvernământ. “Îmi pare rău…
Vezi articolul

VIDEO Scriitoarea Ioana Nicolaie, despre subiectele la examenele naționale: Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală / Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru că învățau pe de rost niște comentarii absolut îngrozitoare

„Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală. Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru…
Vezi articolul