Rezolvarea subiectelor de la Limba și literatura română, Evaluarea Națională 2020, realizată de profesoara Ecaterina Stanca

85.713 vizualizări
Ecaterina Stanca / Foto: Facebook
Elevii au avut timp două ore pentru a rezolva subiectele la Limba și literatura română, primul examen de la Evaluarea Națională 2020. Textul la prima vedere a fost din genul epic, o povestire. Ecaterina Stanca, profesoara de Limba română la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București, a rezolvat subiectele pentru Edupedu.ro.
Subiectele de Limba și Literatura Română – rezolvate de profesoara Ecaterina Stanca:

Rezolvare Subiectul I A

  1. ciudată = stranie; era = exista, se afla
  2. cratima, semn de ortografie, marchează fonetic rostirea împreună a două cuvinte ”urce” și ”în” cu dispariția vocalei „î” pentru evitarea hiatului. Morfologic, desparte verbul „urce” de prepoziția „în”.
  3. oprită = participiu cu valoare adjectivală prin conversiune (procedeul adjectivizării); balconaș = substantiv derivat cu ajutorul sufixului diminutival „-aș”
  4. erau = diftong (descendent); groa-se = difting (ascendent)
  5. Idei secundare: a) Mama băiatului adormit iese tiptil din odaie; b) Băiatul se trezește deoarece era foarte cald.   Idei principale: fiecare elev va selecta ideile principale din tex, la alegere.
  6. Sunele produse de muzicuță nu erau armonioase deoarece intrase apă în interiorul instrumentului de cântat, căci fratele mai mare fusese la râu, iar „părul și muzicuța erau ude, în muzicuță intrase apă, și sunetele care ieșeau din ea nu erau tocmai armonioase”

Rezolvare Subiectul I B

Trebuia ca elevii să știe definiția genului epic, minimum două trăsături ale acestuia, pe care apoi să le exemplifice valorificând textul dat:
1) prezența naratorului obiectiv
2) a personajelor (numindu-le), ori
3) acțiunea prezentată logic și cronologic prin tehnica înlănțuirii sau
4) modul de expunere specific narațiunii (precizându-se și rolul acesteia)

Conținutul trebuia adecvat cerinței. Sper să nu fi uitat de numărul minim de cuvinte.

Rezolvare Subiectul al II-lea

  1. 18 martie 1906; județul Timiș
  2. Articolul este „Viața unui geniu: Traian Vuia, avocatul care nu a renunțat la visul său adevărat – zborul, iar sursa este site-ul  www.historia.ro
  3. a avut = mod indicativ, timp – perfect compus; să renunțe = mod conjunctiv, timp – prezent;
  4. traseul = subiect simplu, substantiv comun; lui = atribut pronominal genitival, pronume personal;
  5. Propoziția principală: „văzând o șansă de finațare, Vuia decide”; propoziția subordonată completivă directă: „să plece în iulie 1902 la Paris”
  6. Întrebarea este unde a dispărut

Rezolvare Subiectul II B

Compunerea liberă

Compunerea trebuia structurată pe momentele subiectului. Reperele spațiale și temporale (cronotopul) se conturează clar și într-un limbaj expresiv.

Conținutul trebuia să fie adecvat cerinței (o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate).

În această compunere aveau impus un anumit număr de cuvinte (150-300) pe care nu aveau voie să îl depășească.”

Subiectele de la examenul de Limba și literatura română – 15 iunie Evaluarea Națională 2020
Calendar Evaluarea Națională 2020:
2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională
15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Calendarul sesiunilor speciale de BAC și Evaluare Națională 2020:

 

Ecaterina Stanca / Foto: Facebook

Citește și:

 


2 comments
  1. buna ziua,
    la ex1 subiect II A prima intrebare cere anul nu data … nu mi se pare corect sa fie in barem data si daca in barem oficial este anul inseamna ca doamna profesor nu corecteza deloc bine…

  2. La subiectul al doilea, A, la 5 am separat greșit (vazand o sansa de finantare… Sa plece in iulie 1902 la paris-completiva directa si restul e principala) dar tot am o CD si PP cât o sa mi se scada?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Teleșcoală pentru elevi. Ministerul Educației anunță parteneriat cu TVR pentru realizarea de cursuri televizate, în perioada închiderii școlilor din cauza coronavirusului

Ministerul Educației anunță ca va realiza, în parteneriat cu Televiziunea Română, cursuri televizate pentru perioada în care școlile sunt închise, din cauza noului coronavirus. Programele, numite Teleșcoală, vor fi realizate…
Vezi articolul

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat au loc de marți pentru toți elevii din județul Iași. Participă peste 14.000 de elevi din 220 de școli și licee. Rezultatele vor veni la începutul lunii februarie, anunță inspectoratul

În perioada 25-27 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează Simularea Evaluării Naționale și Simularea probelor scrise ale Examenului Național de Bacalaureat 2022, potrivit unui comunicat al instituției. Este vorba despre…
Vezi articolul

Prefectul de Hunedoara, singurul prefect care a reacționat după rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 și Bac 2022 / “Directorii școlilor și liceelor cu rezultate foarte slabe ar trebui să ia urgent măsuri pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, spune prefectul Călin Marian

La Bac 2022, rezultatele finale din județul Hunedoara arată o rată de promovare de 78,9%, peste media de țară și la Evaluarea Națională de 81.6%, după contestații. Rezultatele nu sunt…
Vezi articolul

Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse sa își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei

Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa…
Vezi articolul