Posibile greșeli ale elevilor și capcane în subiectele de Limba română, în opinia profesoarei Ecaterina Stanca – Evaluarea Națională 2020

42.618 vizualizări
Foto: Pexels.com
Ce capcane sunt în subiectele pe care le-au avut de rezolvat astăzi absolvenții claselor a VIII-a la examenul de Limba și literatura română? Ecaterina Stanca, profesoara de Limba română la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București, a explicat pentru Edupedu.ro care sunt greșelile cel mai frecvent întâlnite în fața subiectelor de tipul celor extrase astăzi la prima probă a Evaluării Naționale 2020.

Evaluarea Națională 2020 a început astăzi, 15 iunie, cu examenul la Limba și literatura română. Elevii au avut la dispoziție 2 ore pentru a rezolva subiectele.

Posibile greșeli ale elevilor la Subiectul I, în opinia profesoarei Ecaterina Stanca:

“Punctul cu sinonimele a fost ușor, apariția cratimei era ușor de explicat, cu condiția să fi învățat teoria. La punctul 3, unii poate nu au înțeles diferența dintre conversiune și derivare și le confundă. Este conversiune deoarece și-a schimbat categoria gramaticală.

La punctul 4, exista pericolul să se ia drept exemplu cuvântul gea-man-ta-ne (nu are diftong deoarece vocala e are valoarea ∅, dispare).

Punctul 5: pericolul cel mai mare este confuzia între ideea principală care sintetizează și cea secundară, care poate cuprinde și detalii.

Pentru punctul 5 trebuie doar puțină atenție la text, explicația este clar precizată în text.

Posibile greșeli la subiectul al II-lea în opinia profesoarei Ecaterina Stanca:
  1. Anul și județul erau clar precizate în text;
  2. Atenție la scrierea completă a sursei și a titlului articolului;
  3. a avut = modul era simplu, timpul la fel. Doar dacă nu știa modurile și timpurile verbului se putea încurca. Conjuncția „să” indică în mod clar modul conjunctiv al verbului „să renunțe”.
  4. funcția de subiect a substantivului „traseul” era ușoară – sper să nu greșească întrebarea și să nu confunde cu complementul direct.
  5. În cazul pronumelui personal „lui” existau două pericole: să îl confunde cu pronumele posesiv „său” și să-i greșească funcția de atribut pronominal genitival punând întrebarea greșit „aspirațiile cui?”, în loc de „ale cui aspirații?”
Subiectele de la examenul de Limba și literatura română – 15 iunie Evaluarea Națională 2020
Citește și:

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ludovic Orban: Avem o variantă în care se pot finaliza toate cursurile pe online și chiar examenul să se dea pe online/Luăm în calcul deschiderea graduală a școlilor sau împărțirea elevilor ca să nu mai fie clase pline

Anul școlar și anul universitar se vor finaliza, iar examenele vor fi susținute, la fel și admiterea, anunță premierul Ludovic Orban, potrivit digi24.ro. Șeful Executivului a declarat că există mai…
Vezi articolul

LISTA Ultima medie la Admitere 2018 pentru liceele din toată ţara, pe fiecare specializare, publicată de ministerul Educaţiei. Părinţii cer publicarea tuturor rezultatelor din 2018

Ultima medie de intrare la fiecare specializare, pe judeţe şi şcoli a fost publicată pe site-ul oficial, după ce toate rezultatele de la Admiterea în Liceu 2018 fuseseră şterse la…
Vezi articolul