Rezultate simulare BAC 2023. Cu peste 35% a crescut rata generală de promovare la Matematică, în județul Iași, față de simularea din iarnă, potrivit unui raport al inspectoratului școlar / Cea mai mare creștere este la profilul vocațional: aproape 92% din elevi au promovat la matematică

1.438 de vizualizări
Foto: © Yanlev | Dreamstime.com
La nivelul județului Iași, rata generală de promovare la proba de Matematică, din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat 2023, este de peste 72%, potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar Județean Iași. La simularea județeană din iarnă, rata de promovare la Matematică a fost de peste 37%. Acest lucru înseamnă o creștere a promovării cu peste 35 de procente.
  • Elevii de clasa a XII-a au susținut în perioada 27-30 martie 2023 simularea examenului de Bacalaureat 2023, potrivit calendarului oficial.

La matematică, elevii care frecventează licee asociate filierei teoretice au obținut un nivel general de promovare de 89.89% (matematică Mate-Info, matematică Științe ale naturii). La simularea din ianuarie rata de promovare a fost de 55.61%, conform raportului.

Cel mai scăzut nivel de promovare a fost înregistrat la filiera tehnologică: 60.06%. Cu toate acestea, elevii de la filiera tehnologică au trecut de la un procent de promovare de 24.75% (ianuarie 2023) la 60% (martie 2023), ceea ce înseamnă o creștere de peste 35%.

Foto: Captură – Raport ISJ Iași

Liceenii de la filiera vocațională au avut o rată de promovare la Matematică de aproape 92%, fiind înregistrată cea mai mare creștere față de simularea din ianuarie. Aici, rata de promovare a crescut cu 50%.

La proba de matematică, 58 de elevi din județul Iași au obținut nota 10, dintre care 52 de la filiera teoretică, 4 de la filiera tehnologică și 2 elevi de la filiera vocațională, iar 3 unități de învățământ au obținut o rată de promovare de 100% a disciplinei, se arată în document.

Foto: Captură – Raport ISJ Iași

„La nivel județean, ponderea ce mai ridicată a notelor obținute la matematică în martie 2023 se plasează în tranșa notelor cuprinse între 8.00-8.99, nuanțările pe filiere aducând notele situate între 9.00-9.99 la filiera teoretică, între 7.00-7.99 la filiera tehnologică și între 8.00-8.99 la filiera vocațională”, este menționat în raportul inspectoratului școlar.

La istorie a fost o creștere de 13.13% a nivelului de promovare, mai pronunțat în cazul elevilor de la filiera vocațională, de 17.73%

Foto: Captură – Raport ISJ Iași

Potrivit documentului, „pe tranșe de note, cea mai amplă reprezentare se constată în cazul intervalului cuprins între 5.00 și 5.99, în mare măsură dictat de notele obținute la filiera vocațională, unde media tuturor a fost de 6.25 față de 7.12, cât au obținut elevii de la filiera teoretică.”

Foto: Captură – Raport ISJ Iași

La limba și literatura română, la nivel județean, rata de promovare a fost de aproape 79%.

Foto: Captură – Raport ISJ Iași

Pe filiere, se constată un nivel de promovare foarte apropiat de maxim la filiera teoretică, de peste 97% „și cu un nivel bun, de asemenea, pentru celelalte două filiere”. „În cazul filierei tehnologice, trebuie avut în vedere faptul că o parte dintre elevii care intră în clasa a IX-a în unitățile de învățământ asociate acesteia au medii mici de admitere, ceea ce presupune, în contextul pregătirii orientate, un progres demn de apreciat.”

Proba la alegere a profilului

Conform Inspectoratului Școlar Județean Iași, proba la alegere a profilului și specializării presupune are o rată generală de promovare de 77.65%, cu 6.35% peste media națională a promovării, care a fost de 71.30%, și cu 13.12% peste procentajul înregistrat la simularea din luna ianuarie 2023.

Foto: Captură – Raport ISJ Iași

Similar simulării din luna ianuarie, cele mai ridicate niveluri ale promovării se înregistrează la disciplinele informatică (95.92%, cu proporții ridicate ale elevilor care au obținut note din tranșele superioare), geografie (92.22%) și chimie organică (97.5%). Un progres semnificativ se constată și la probele afiliate disciplinelor socio-umane, unde la logică, argumentare și comunicare au promovat cu 22.46% mai mulți elevi față de luna ianuarie, la disciplinele filosofie (87.50% în martie față de 50% în ianuarie), sociologie (89.47% în martie față de 60.00% în ianuarie) și psihologie (79.37% în martie față de 56.72% în ianuarie).

La simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat au fost obținute 203 note maxime:

  • Limba și literatura română: 28;
  • Matematică: 58;
  • Istorie: 25;
  • Biologie: 32;
  • Chimie: 10;
  • Fizică: 4;
  • Geografie: 16;
  • Informatică: 9;
  • Logică: 20;
  • Filosofie: 1.

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, potrivit Ministerului Educației.

Raportul poate fi consultat mai jos:

Foto: © Yanlev | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Rezultate simulare Bac 2023. A crescut procentul de promovare la toate probele, față de rezultatele de anul trecut / Ministerul Educației, către școli: Rezultatele vor fi analizate obligatoriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Surse: Monica Anisie ar urma să fie dată afară de la președinția comisiei pentru învățământ din Senat, cameră decizională pentru legile Educației / Anisie a criticat legile Cîmpeanu, iar acesta s-ar fi plâns în partid că se opune „reformei”

Fostul ministru al Educației, Monica Anisie, senator PNL și președinte al Comisiei pentru Învățământ din camera superioară a Parlamentului României, ar urma să fie înlocuită din funcție. Posibila schimbare a…
Vezi articolul