Rezultatele obținute de copiii evaluați deja psihosomatic, pentru înscrierea la clasa pregătitoare, le vor fi trimise părinților online sau prin poștă – Maria Manea, inspector școlar București

659 de vizualizări
Foto: ISMB
Rezultatele evaluărilor psihosomatice le vor fi transmise părinților de către Inspectoratul Școlar București, online sau prin poștă, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar adjunct, Maria Manea. Este vorba despre documentele de care au nevoie copiii născuți după 1 ianuarie 2015, pentru a fi înscriși în clasa pregătitoare, în cazul în care cei mici au fost deja evaluați psihosomatic înainte de suspendarea acestei activități din cauza noului coronavirus.

Răspunsul oficialilor vine după ce mai mulți părinți au sesizat Edupedu.ro că au fost chemați la ISMB să ridice personal documentele, deși instituția a suspendat relațiile cu publicul, pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) va transmite părinților fișele de evaluare și hârtia cu decizia Comisiei Municipale de Înscriere în învățământul primar pe Whatsapp sau prin intermediul poștei, pentru acei părinți care au lăsat drept contact adresa de domiciliu“, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar adjunct, Maria Manea.

Aceasta a precizat că “putem să le trimitem și prin e-mail, scanate, depinde însă ce date de contact au comunicat părinții. Cert este că le trimitem“,

Copiii născuți după 1 ianuarie 2015 și pe care părinții vor să-i înscrie la școală anul acesta trebuie să parcurgă o procedură excepțională, potrivit metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare 2020. Pentru prima dată, nu mai este de ajuns evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică, ci și de o decizie a Comisiei municipiului București de înscriere în învățământul primar.

Concret, asta înseamnă că părinții trebuie să obțină întâi de la inspectoratul școlar județean/municipal o decizie că cei mici pot fi evaluați, după care copiii să susțină evaluarea psihosomatică propriu-zisă. Părinții trebuie să primească apoi de la inspectorat decizia finală a comisiei de înscriere în învățământ, cu care să se prezinte la școală, pentru înscriere.

Ministerul Educației a suspendat evaluarea psihosomatică a copiilor și înscrierea efectivă la clasa pregătitoare

Amintim că Ministerul Educației a suspendat evaluarea psihosomatică a copiilor, precum și înscrierile efective la clasa pregătitoare. Părinții pot să-și exprime opțiunile pentru clasa pregătitoare doar online, în perioada în care școlile sunt închise, dar pentru finalizarea înscrierii este nevoie de validarea formularului la școli, anunță Ministerul, după o videoconferință cu inspectorii școlari.

Contactată de Edupedu.ro, Aurelia Stănculescu, directoarea directoarea Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE – instituția din Capitală care realizează evaluarea psihosomatică a copiilor), a declarat că “în perioada suspendării cursurilor, se suspendă și evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor”.

“În momentul în care se reiau cursurile, reluăm activitatea de evaluare. Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare se prelungește cu o săptămână de la data reluării cursurilor“, a precizat Stănculescu, pentru Edupedu.ro.

Aceasta a adăugat că, în acest moment, au mai rămas 24 de grădinițe unde psihologii trebuie să efectueze evaluarea psihosomatică a copiilor, dintr-un total de 177 de unități cu nivel de învățământ preșcolar în Capitală.

“Procedura excepțională” de evaluare a copiilor născuți după 1 ianuarie 2015

Metodologia de înscriere la clasa pregătitoare 2020 aprobată prin ordin al ministrului Monica Anisie prevede că “situațiile excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie vor fi analizate și soluționate de Comisiile județene [comisii județene de înscriere la școală, constituite de inspectorate – n.red.]/Comisia municipiului București, în baza unor proceduri proprii“.

ISMB a decis următoarea procedură, în aceste cazuri:

  • “Părinţii/tutorii legal instituiţi/reprezentanţii legali ai copiilor aflaţi în situaţii excepţionale care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie, precum şi cei care depun cerere de amânare a înscrierii în învăţământul primar se vor prezenta la Comisia municipiului București de înscriere în învățământul primar, după o programare telefonică prealabilă la TELVERDE – 0800816021, în vederea consilierii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului. Dacă, după consiliere, părintele/tutorele legal instituit/reprezentantul legal al copilului își păstrează opțiunea de înscriere sau de amânare a înscrierii în învăţământul primar, copilul va fi orientat către CMBRAE în vederea realizării evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică”.
Citește și:

 

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Școala după școală poate fi organizată în Biserică. A apărut procedura de organizare a Programului: cum pot fi plătiți profesorii

Procedura de organizare a Programului “Școala după Școală” a fost publicată de Inspectoratul școlar București. Fiecare școală trebuie să discute până în luna februarie, în Consiliul de Administraţie, dacă este…
Vezi articolul

Înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță vor fi realizate online, anunță Ministerul Educației. Evaluarea psihosomatică va fi înlocuită cu declarație pe proprie răspundere a părinților și recomandare de la grădiniță

Înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță pot fi realizate online, după un calendar pe care Ministerul Educației îl va anunța. Evaluarea psihosomatică va fi înlocuită cu declarație pe proprie…
Vezi articolul

Repartizarea copiilor la clasa pregătitoare în ordinea alfabetică a numelor, analizată anul trecut de Consiliul pentru Combaterea Discriminării: reprezintă o soluţie de a elimina eventualele discriminări

Alegerea învățătorului de către părinți ar putea conduce la “grave dezechilibre” în școli, cu implicaţii asupra viitorului parcurs şcolar al copiilor, a avertizat în urmă cu mai bine de un…
Vezi articolul