România e ultima în UE și la cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare: sectorul guvernamental alocă 72 de lei pe cap de locuitor, firmele – 127

555 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Cheltuielile României în 2017 cu cercetarea și dezvoltarea au fost cele mai mici din Europa, potrivit celor mai noi date Eurostat. În sectorul guvernamental, procentul alocat a fost de 0,16% din PIB, mai mic față de 0,23% din PIB, cât era în urmă cu 10 ani. În sectorul de afaceri avem o creștere importantă – de la 0,17% din PIB în 2008, la 0,29% din PIB în 2017. Iar în sectorul universitar procentul a fost de 0,05% din PIB, mai puțin de jumătate din cât era în urmă cu 10 ani (0,12% din PIB).

După totalul cheltuielilor pentru Cercetare și Dezvoltare, România s-a clasat în 2017 pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu 0,5%, un sfert din media Uniunii Europene de 2,07% și de 6 ori mai puțin față de Suedia, Austria, Danemarca și Germania.

În sectorul guvernamental, datele citate arată că România alocă 0,16% din PIB pentru Cercetare și Dezvoltare. Asta înseamnă, potrivit Eurostat, circa 15,6 euro pe cap de locuitor, în scădere față de 16,1 euro (0,23% din PIB) în 2008.

În sectorul de business alocările au crescut cel mai mult – firmele au alocat 535,9 milioane de euro pentru Cercetare și Dezvoltare. Suma este echivalentul a 27 de euro pe cap de locuitor – 0,29% din PIB.

Investiția în Cercetare și Dezvoltare înseamnă competitivitate și capacitatea de a face față provocărilor comerciale și de pe piața forței de muncă. Cu cât un stat alocă mai multe fonduri, cu atât e mai dezvoltat și atrage forță de muncă înalt calificată.

Ținta tuturor țărilor UE este ca până în 2020 să aloce 3% din PIB, în condițiile în care acum media este puțin peste 2%.

Coreea de Sud a avut o cheltuială de 4.22% din PIB pentru Cercetare&Dezvoltare, Japonia – 3.28%, iar SUA 2.76%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Institutele de cercetare vor fi evaluate, în vederea fuziunii sau desființării celor neperformante, de experți independenți cu experiență managerială / Regulile evaluărilor – stabilite printr-o metodologie aflată pe agenda ședinței de vineri a Guvernului

Institutele de cercetare vor fi evaluate, în vederea unor eventuale fuziuni prevăzute în Legea de acum un an referitoare la integrarea voluntară a acestor organizații, de către trei experți evaluatori…
Vezi articolul

Dezbatere online despre plagiat, vineri, organizată de profesoara de filosofie Dana Jalobeanu și de jurnalistul Petru Clej, în contextul noilor acuzații de plagiat la adresa ministrului Educației: “Ce le spunem studenților despre plagiat?”

Pentru vineri, 30 septembrie, mai mulți profesori universitari lansează o invitație deschisă la dezbatere online pe tema plagiatului, scrie profesoara de filosofie la Universitatea București, Dana Jalobeanu pe Facebook. Discuția…
Vezi articolul