România în comparație cu Bulgaria, Grecia ori Turcia: cum se redeschid școlile în zona Balcanilor în valul 4 al pandemiei

479 de vizualizări
Foto: © Malija | Dreamstime.com
Majoritatea țărilor din Balcani au anunțat un început al anului școlar cu prezență fizică, arată o analiză realizată de ziarul bulgar 24 Chasa, preluată de Rador, citată de G4Media.ro. Rămâne însă o necunoscută: cât vor putea merge copiii la școală, având în vedere creșterea numărului de cazuri de coronavirus în Balcani și valul patru de COVID care urmează.

Iată cum intenționează țările din Balcani să înceapă anul școlar, potrivit analizei 24Chasa:

Grecia

Școlile din Grecia nu vor trece la învățământul la distanță anul acesta, iar guvernul va căuta alte măsuri pentru a combate eventualele focare de coronavirus, a declarat ministrul adjunct al educației în Grecia, Zeta Makri. „Nu ne vom întoarce la învățământul la distanță, deoarece avem vaccinări”, a spus ea, dar a admis aplicarea măsurii în cazuri excepționale, cum ar fi copiii din grupuri vulnerabile.

Școlile din Grecia se vor deschide la 13 septembrie, ca de obicei, sub rezerva respectării unor protocoale stricte de siguranță împotriva COVID-19. 75-80 la sută dintre profesori sunt vaccinați sau cel puțin au o programare pentru vaccinare.

Elevii vor trebui să meargă la școală fie cu un certificat de vaccinare (pentru grupa de vârstă 12-17), fie cu o adeverință că au avut COVID-19 în ultimele șase luni. În caz contrar, vor trebui să facă singuri un test de două ori pe săptămână și să aducă cu ei un certificat cu rezultat negativ la intrarea în școală. Profesorii care nu au fost vaccinați și nu au avut COVID-19 vor trebui să facă un test de laborator de două ori pe săptămână. Profesorii nevaccinați vor trebui să facă teste de laborator pe cheltuiala lor în laboratoare private. În cazul în care un profesor nu depune niciunul dintre aceste documente, acesta va fi suspendat de la muncă, fără a fi plătit.

Turcia

Turcia va începe procesul de școlarizare cu prezență fizică la 6 septembrie, iar profesorii și personalul școlii care nu a fost vaccinat va trebui să facă un test PCR cel puțin de două ori pe săptămână, a anunțat președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. De asemenea, va exista o cerință pentru un test PCR pentru studenții și personalul de la universitate care nu a fost vaccinat. 

Citește analiza integrală pe G4Media.ro.

Foto: © Malija | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum încearcă Ligia Deca să justifice public încă un eșec – Guvernul nu va aloca 15% din Bugetul general consolidat, finanțare pentru Educație, nici în 2024, deși legile Deca-Iohannis prevăd asta: „Nu toate măsurile din lege intră în vigoare în anul viitor, deci probabil că nu de anul viitor” vom avea 15% din BGC

În două interviuri succesive, la Euronews pe 4 octombrie și la TVR Info pe 5 octombrie, ministrul Educației Ligia Deca a spus, direct sau mai pe ocolite, că noua prevedere…
Vezi articolul

Aproape 4000 de elevi sunt înscriși în colegiile militare și școlile de maiștri militari și subofițeri în anul școlar 2022-2023, anunță Ministerul Apărării Naționale. Mai mulți înscriși în anul întâi, comparativ cu anul trecut

Circa 3.900 de elevi sunt înscriși în anul școlar 2022-2023 în cele cinci colegii militare din țară și în școlile militare de maiștri militari și subofițeri, potrivit datelor anunțate, vineri,…
Vezi articolul

PSD se opune grădiniței cu predare doar în limba maghiară la Huedin, proiect propus de primarul PNL / Pesediștii vor ca de investiția guvernului maghiar să beneficieze toți copiii orașului indiferent de naționalitate

Președintele PSD Huedin, Oana Goga, declară că salută finalizarea investiției Guvernului Ungariei în infrastructură școlară, respectiv un nou sediu modern, o nouă grădiniță în orașul Huedin, dar spune că speră…
Vezi articolul