Roverul indian din misiunea Chandrayaan-3 confirmă prezența sulfului în apropierea polului sud al lunii

128 de vizualizări
Foto: ISRO via Space.com
Robotul mobil indian din cadrul misiunii Chandrayaan-3 a confirmat prezenţa sulfului la suprafaţa Polului Sud al Lunii unde a fost plasat la data de 23 august, a anunţat agenţia spaţială indiană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Instrumentul de spectrometrie cu plasmă indusă de laser, aflat la bordul navei spaţiale Chandrayaan-3, a realizat primele sale măsurători ale compoziţiei elementare de la suprafaţa Lunii, în apropiere de Polul Sud”, a declarat într-un comunicat datat luni Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO).

“Aceste măsurători in situ confirmă fără ambiguitate prezenţa sulfului în regiune, lucru ce nu a fost posibil cu instrumentele de la bordul sateliţilor”, se precizează în comunicat.

Totodată, a fost confirmată prezenţa aluminiului, a calciului, fierului, cromului şi titanului pe suprafaţa selenară, potrivit ISRO.

Alte măsurători au indicat, de asemenea, prezenţa manganului, a siliciului şi a oxigenului, conform Agerpres.

Robotul mobil cu şase roţi, denumit Pragyan (“înţelepciune” în sanscrită), va cerceta această zonă deocamdată insuficient cartografiată şi va transmite imagini şi date ştiinţifice pe parcursul celor două săptămâni ale misiunii.

La data de 23 august, India a devenit prima ţară care a plasat o sondă pe Lună, lângă Polul Sud al acesteia, o zonă neexplorată, alăturându-se astfel clubului foarte select al statelor care au reuşit o aselenizare controlată pe satelitul natural al Pământului.

Înaintea Indiei, doar Statele Unite, URSS şi China reuşiseră o asemenea operaţiune.

Cu câteva zile înainte de aselenizarea sondei Chandrayaan-3 la Polul Sud al Lunii, sonda Luna-25 a Rusiei s-a prăbuşit în aceeaşi regiune.

În 2014, India a devenit prima ţară asiatică ce a pus pe orbită un satelit în jurul planetei Marte, mai notează sursa citată.

India intenţionează să lanseze o misiune cu echipaj uman cu durata de trei zile în jurul Pământului până anul viitor.

De asemenea, India are în plan o misiune comună cu Japonia pentru trimiterea unei sonde pe Lună până în 2025, precum şi o misiune pe Venus, în următorii doi ani. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii care au primit burse sociale sub pragul minim de 200 de lei trebuie să se adreseze secretariatului, spune secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru / Unele școli nu au primit destui bani, dar acest lucru se va regla săptămâna viitoare

Mai mulți părinți au semnalat, în urma articolului Edupedu.ro despre cum se calculează bursele în funcție de numărul de zile de școală, faptul că unele școli au acordat elevilor și…
Vezi articolul