Roverul indian din misiunea Chandrayaan-3 confirmă prezența sulfului în apropierea polului sud al lunii

132 de vizualizări
Foto: ISRO via Space.com
Robotul mobil indian din cadrul misiunii Chandrayaan-3 a confirmat prezenţa sulfului la suprafaţa Polului Sud al Lunii unde a fost plasat la data de 23 august, a anunţat agenţia spaţială indiană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Instrumentul de spectrometrie cu plasmă indusă de laser, aflat la bordul navei spaţiale Chandrayaan-3, a realizat primele sale măsurători ale compoziţiei elementare de la suprafaţa Lunii, în apropiere de Polul Sud”, a declarat într-un comunicat datat luni Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO).

“Aceste măsurători in situ confirmă fără ambiguitate prezenţa sulfului în regiune, lucru ce nu a fost posibil cu instrumentele de la bordul sateliţilor”, se precizează în comunicat.

Totodată, a fost confirmată prezenţa aluminiului, a calciului, fierului, cromului şi titanului pe suprafaţa selenară, potrivit ISRO.

Alte măsurători au indicat, de asemenea, prezenţa manganului, a siliciului şi a oxigenului, conform Agerpres.

Robotul mobil cu şase roţi, denumit Pragyan (“înţelepciune” în sanscrită), va cerceta această zonă deocamdată insuficient cartografiată şi va transmite imagini şi date ştiinţifice pe parcursul celor două săptămâni ale misiunii.

La data de 23 august, India a devenit prima ţară care a plasat o sondă pe Lună, lângă Polul Sud al acesteia, o zonă neexplorată, alăturându-se astfel clubului foarte select al statelor care au reuşit o aselenizare controlată pe satelitul natural al Pământului.

Înaintea Indiei, doar Statele Unite, URSS şi China reuşiseră o asemenea operaţiune.

Cu câteva zile înainte de aselenizarea sondei Chandrayaan-3 la Polul Sud al Lunii, sonda Luna-25 a Rusiei s-a prăbuşit în aceeaşi regiune.

În 2014, India a devenit prima ţară asiatică ce a pus pe orbită un satelit în jurul planetei Marte, mai notează sursa citată.

India intenţionează să lanseze o misiune cu echipaj uman cu durata de trei zile în jurul Pământului până anul viitor.

De asemenea, India are în plan o misiune comună cu Japonia pentru trimiterea unei sonde pe Lună până în 2025, precum şi o misiune pe Venus, în următorii doi ani. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Programul electoral pe Educație lansat de Dan Barna, pentru prezidențiale: Educația va primi 6% din PIB “până la finalul mandatului”, trebuie să ne plătim profesorii așa cum plătim medicii sau magistrații

“Până la finalul mandatului meu de președinte, Educația va primi 6% din PIB”, spune Dan Barna, în broșura-program lansată astăzi de candidatul USR PLUS la prezidențiale. “Inspectoratele școlare sunt instituții…
Vezi articolul

Regulile de începere a școlii în Israel, țara cu număr record de vaccinați, dar unde numărul cazurilor Covid a crescut vertiginos: în orașele “roșii”, clasele de liceu cu rată de vaccinare sub 70% trec online

Școlile israeliene vor putea să administreze vaccinuri împotriva Covid-19 în timpul programului, iar în orașele cu incidență ridicată clasele unde mai puțin de 70% dintre elevi s-au vaccinat vor trece…
Vezi articolul

Diana Cătălina Popa, profesoară de română la Colegiul „Alecsandri” din Galați, după rezultatele de la simulare: E greu ca în clasa a VIII-a să reușim dintr-o dată să scriem corect și coerent în măsura în care nu am reușit ani întregi, iar principalul motiv este acela că nu citim

Rezultatele simulării Evaluării Naționale 2024 indică faptul că elevii de clasa a VIII-a au probleme la gramatică, de coerență și de exprimare, reiese din analiza făcută de trei profesori de…
Vezi articolul

Reacție dură a părinților, la cazurile Caracal și Dâmbovița: Părinții cer Președinției și Guvernului o strategie națională cu aplicabilitate locală pentru creșterea siguranţei copiilor

Federația asociațiilor de părinți reacționează la modul în care gestionează autoritățile cazurile tragice de la Caracal și Dâmbovița și cer Guvernului să descrie “activitățile desfășurate de instituții pentru siguranța și…
Vezi articolul