S-a găsit un “țap ispășitor” pentru cazarea elevilor la Olimpiada Națională de Limba franceză la căminul nereabilitat din Craiova: Inspectoarea de specialitate a fost dată afară din inspectorat, deși comisia de organizare era condusă de șeful inspectoratului școlar / Tot el a fost și șeful comisiei de anchetă

7.139 de vizualizări
Organizatori ONLRFR 2022 Craiova / Foto: EduPedu.ro
Inspectorul general școlar Dolj, Daniel Ion, președintele comisiei județene de organizare a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză (ONLFR) a decis încetarea detașării în interesul învățământului în cazul inspectoarei Adriana Sălceanu la inspectoratul Dolj, inspector de limbă franceză și vicepreședinte al acestei comisii. Împreună cu alți colegi de specialitate s-a ocupat de organizarea olimpiadei din 19-22 aprilie la Craiova, care a stârnit nemulțumiri în rândul elevilor cazați la căminul Colegiului Economic Gheorghe Chițu. Unii dintre ei au trimis redacției Edupedu.ro, în data de 25 aprilie, imagini cu mobilier în stare avansată de deteriorare și au semnalat și alte probleme legate de mizeria din băi, probleme la instalațiile sanitare, situația legată de mâncare sau de lipsa apei calde sau a căldurii din camere.
  • La 2 zile după publicarea imaginilor, într-un interviu pentru Edupedu.ro, inspectorul general școlar de Dolj, Daniel Ion, președinte al comisiei, a spus că „trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea. Nu pot să dau vina pe cineva. Poate am greșit fiecare dintre noi într-o anumită măsură”.
  • Ministrul Educației a cerut lămuriri privind cazarea elevilor la căminul Colegiului Economic Gheorghe Chițu din Craiova. Sorin Cîmpeanu a anunțat că a cerut explicații de la toți inspectorii județeni care au organizat cele 79 de olimpiade naționale și că, într-adevăr, un semn de întrebare se ridică privind condițiile de cazare de la Olimpiada de limba Franceză la Craiova.
  • Comisia de organizare a Olimpiadei Naționale a fost condusă de inspectorul general, Daniel Ion, iar potrivit declarației sale pentru Edupedu.ro comisia de anchetă care verifică modul în care a fost organizată Olimpiada este condusă tot de el. De remarcat că inspectorul șef nu a primit nicio sancțiune.

Adriana Sălceanu, inspector de limbă franceză și vicepreședintele Comisiei județene de organizare a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză, și-a pierdut funcția din cadrul instituției, în urma scandalului privind condițiile de cazare a 119 elevi la căminul Colegiului Economic Gheorghe Chițu în perioada 18-22 aprilie. 

“Am decis încetarea detașării în interesul învățământului pe numele inspectoarei Adriana Sălceanu la inspectoratul Dolj și ministerul Educației a aprobat-o deja”, ne-a confirmat chiar inspectorul general școlar, Daniel Ion, cel care a și făcut propunerea de încetare a detașării. Acest lucru echivalează cu o demitere, dar sintagma este folosită deoarece posturile de inspectori nu au mai fost câștigate prin concurs de ani de zile, iar numirile și revocările se fac prin detașări de inspector. 

“Nu e vorba despre sancțiune disciplinară pentru doamna Sălceanu”, subliniază inspectorul șef al ISJ Dolj, Daniel Ion, pentru Edupedu.ro. Întrebat totuși care este motivul încetării detașării, acesta a spus: “Inadvertențele apărute în organizarea Olimpiadei Naționale de limba franceză, ce pot să vă spun? Doamna inspector trebuia să acorde o atenție mult mai mare, pentru a nu se ajunge în situația în care s-a ajuns”, precizează Daniel Ion.

Cu toate acestea, ancheta privind cazarea elevilor olimpici la căminul Colegiului Economic Gheorghe Chițu nu este finalizată, iar inspectorul general a afirmat că decizia demiterii îi aparține lui și nu e legată de această anchetă. 

“Decizia (de demitere – n. red.) îi aparține inspectorului general care face propunerea atât pentru detașarea în funcție de inspector și poate face propunere de încetare a detașării tot cu avizul ministerului”, susține Daniel Ion. 

Responsabilitatea organizării Olimpiadelor este la instituția inspectoratului școlar județean Dolj, condus de inspectorul șef Daniel Ion. 

  • Potrivit art. 23 din Anexa 1 la OMECTS nr. 3035/2012, Comisia de organizare a competiţiei naţionale are următoarea componenţă: a) preşedinte: inspectorul şcolar general/inspectorul şcolar general adjunct al judeţului/municipiului Bucureşti unde se desfăşoară etapa naţională; b) vicepreşedinte: inspectorul şcolar de specialitate/profesorul metodist din judeţul organizator;
  • Potrivit art. 25, litera d din același Ordin, comisia județeană de organizare a Olimpiadei Naționale asigură condiţiile optime de cazare şi masă pentru participanţii la competiţie, pentru însoţitorii acestora şi pentru membrii Comisiei centrale a competiţiei naţionale.
  • De menționat: Ordinul nu precizează ce atribuții legate de organizare are președintele sau vicepreședintele comisiei.

L-am întrebat pe inspectorul general școlar de Dolj ce atribuții în organizarea Olimpiadei de franceză din 19-22 aprilie a avut Adriana Sălceanu.

“Sunt 79 de olimpiade. Nu poți să te duci tu ca inspector șef să verifici sălile de clasă peste tot și atunci inspectorul respectiv împreună cu alți colegi sunt obligați să identifice problemele și să vină cu propuneri. Propunerea trebuia să vină din partea inspectorului de specialitate (n. red. Inspectorul Adriana Sălceanu), care ar fi trebui să acorde o atenție sporită. (…) Doamna inspectoare a spus că a crezut că sunt condiții bune și uite că, din păcate, nu au fost. Ar fi fost ideal să fi știut fiecare cameră ce condiții oferă. Probabil că nu a verificat toate camerele sau a considerat că sunt condiții optime.

Aceste probleme trebuiau identificate din timp și, mai ales fiind o situație delicată, trebuia să nu se ajungă acolo. (…) Repartizarea elevilor în cămine a fost făcută de către colegii mei. (…) Noi stabilim locațiile, dar de restul se ocupau ceilalți din comisia de organizare”.

În același timp, inspectorul șef Daniel Ion încearcă apoi să o scuze pe Adriana Sălceanu “probabil că și doamna inspector de specialitate a fost copleșită de multe alte activități. Știți cât de ușor e să acuzi pe cineva, e foarte ușor”.

„La Dolj s-a mai organizat o olimpiadă și totul a fost în regulă. Probabil că responsabilitatea mea a fost aceea că am avut prea mare încredere în datele transmise, nu știu ce aș fi putut face mai mult. Ar fi trebuit să mă duc să verific eu efectiv condițiile de cazare. Au fost în aceeași perioada 600 de copii și elevi la 2 olimpiade totuși”, mai spune inspectorul general școlar Dolj, care potrivit Anexei 1 la OMECTS nr. 3035/2012 era președintele comisiei de organizarea a Olimpiadei Naționale de Limbă Franceză. 

Contactată de Edupedu.ro, Adriana Sălceanu, vicepreședinta Comisiei județene de organizare a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză 2022, îl contrazice în declarații pe inspectorul general șef, Daniel Ion:

  • „Am mers personal să văd camerele, alături de reprezentanți ai colegiului. Am stabilit împreună să fie eliminate cele câteva obiecte deteriorate pe care le-am identificat și să se intervină pentru câteva reparații necesare în unele băi. Domnul inspector știa de situație, i-am adus la cunoștință ce am găsit la verificări”.  

Întrebată cine a decis negru pe alb să cazeze copiii la căminul Colegiului Economic, Adriana Sălceanu a spus: 

“Problema cazărilor a fost una spinoasă, din cauza lipsei de fonduri. Noi am fi dorit ca toți participanții să poată fi cazați la hotel. Din păcate, situația financiară nu a permis acest lucru. De asemenea, spațiile din internatele școlare au fost împărțite cu o altă olimpiadă. Hotărârea a fost luată de comun acord.

Căminul în cauză nu este recent renovat, dar nici într-o stare deplorabilă. În plus, este locuit de elevi pe tot parcursul anului. Are finisaje, este curat, are cantină proprie și este situat chiar în centrul orașului, la 5 minute de Colegiul Național „Elena Cuza” unde s-au derulat probele olimpiadei și la 10 minute de centrul Craiovei”, spune inspectoarea demisă.  

Foto: colaj EduPedu.ro

“Olimpiada Națională de Limba Franceză nu se rezumă la cele 4 fotografii apărute în spațiul public”, continuă Adriana Sălceanu. „Nici nu am pretins că am făcut totul perfect, iar în condițiile date, nici nu aveam cum. S-au făcut multe lucruri frumoase și am avut permanent în centrul preocupărilor noastre elevul. Ne-am străduit ca toți participanții la olimpiadă să petreacă timp de calitate alături de noi. 

Doresc să subliniez faptul că acel colaj de 4 fotografii care a fost rostogolit peste tot de presă nu reflectă ansamblul celor întâmplate la Craiova, ci aspecte punctuale. Internatul Colegiului Economic „Gh. Chițu” a fost pregătit în primăvara aceasta pentru cazarea refugiaților din Ucraina, concomitent cu alte cămine din oraș. Totodată s-a optat pentru acest spațiu de cazare deoarece se află foarte aproape de locul unde s-au desfășurat probele de concurs.

La ISJ Dolj nu s-a înregistrat nicio măcar o reclamație scrisă din partea participanților. În prima zi, într-adevăr, s-a primit un telefon legat de lipsa căldurii și a apei calde la unul dintre spațiile de cazare. S-a constatat o defecțiune la centrala termică, aceasta fiind remediată în cel mai scurt timp. Nu am primit alte reclamații verbale sau scrise. 

Am fost toți uimiți să descoperim acele reacții în presă la mai multe zile distanță de încheierea olimpiadei. Loturile de participanți au avut alături profesori de limba franceză craioveni cărora li se puteau comunica eventualele probleme, așa cum s-a procedat în cazul amintit anterior. 

Imediat i-am rugat pe colegii care au însoțit loturile de participanți să solicite feedbackul acestora legat de experiența lor la Craiova. Ei nu s-au arătat nemulțumiți, dimpotrivă, cei mai mulți au apreciat faptul că nu au fost nevoiți să parcurgă distanțe lungi pentru a ajunge la probe sau pentru a vizita orașul. De asemenea, datorită colegilor care au însoțit grupurile, toți participanții la olimpiadă au putut petrece un timp de calitate în orașul nostru”, a explicat fosta inspectoare, Adriana Sălceanu. 

De altfel, un grup de profesori din Dolj implicați în Olimpiada de franceză au trimis o scrisoare deschisă ministrului Educației prin care își arată sprijinul față de inspectoarea demisă, Adriana Sălceanu: “Echipa noastră a fost mobilizată de doamna inspectoare, a cărei experiență în organizarea de concursuri și olimpiade s-a demonstrat în ultimii 8 ani în calitate de inspector școlar al ISJ Dolj pentru limbile romanice”, se arată în document.

Revenind la ancheta în derulare de la nivelul ISJ Dolj, Adriana Sălceanu spune că nu cunoaște dacă mai sunt și alte persoane sancționate. “Prin decizia Inspectorului școlar general, a fost încetată detașarea mea în interesul învățământului în funcția de inspector școlar pentru limba franceză”, spune ea. 

Inspectorul general școlar Dolj, Daniel Ion, președinte al Comisiei de organizare a Olimpiadei Naționale de limba Franceză, spune că “ancheta este în desfășurare, iar comisia va întocmi un raport care va fi prezentat în consiliul de administrație al inspectoratului școlar, urmând, conform legii, să vedem care sunt pașii legali de urmat. Ar trebui să avem un rezultat cât mai repede posibil, cel târziu săptămâna viitoare. (…) Vrem să identificăm sursa problemelor și dacă e cazul să luăm măsuri, să vedem ce putem face ca pe viitor să nu se mai întâmple așa ceva”, precizează Daniel Ion.  

Comisia e formată din inspector școlar general (Daniel Ion), inspector management instituțional, inspector management resurse umane, auditor financiar și un consilier pe probleme de patrimoniu. 

“Această comisie s-a deplasat la Colegiul Economic Gh. Chițu pentru a verifica toate aspectele apărute în spațiul public legate de disfuncționalitățile privind cazarea elevilor de la olimpiada națională de limba franceză (ONLRFR 2022). Aceștia vor verifica camerele, când a fost ultima dată reabilitat căminul, dacă au fost făcute solicitări în vederea reabilitării, condițiile de masă, cum au fost cheltuiți banii alocați copiilor pentru aceste lucruri și alte aspecte care pot fi verificate la fața locului, știți cum e, te duci cu un plan de control și acolo poți să descoperi lucruri pozitive sau alte aspecte care au condus la aceste disfuncționalități”, spune inspectorul general școlar Dolj.

De precizat că, din funcția de inspector general școlar, Daniel Ion câștigase și un post de director de liceu în cea de-a doua etapă a concursului de directori organizată de minister.

Citește și:
EXCLUSIV Mâncarea elevilor la Olimpiada Națională de limba Franceză, de la Craiova, cazați într-un cămin în condiții improprii, a costat 34 de lei pe zi, de persoană/ Alocația pentru cazare și hrană dată de Ministerul Educației este de 100 de lei pe zi
Sorin Cîmpeanu, despre sesizările elevilor olimpici privind condițiile de cazare din Pitești și Craiova: Am cerut fiecărui inspector județean să explice condițiile în care au fost organizate Olimpiadele / Propun creșterea alocației pentru cazare și hrană de la 100 la 200 de lei pe zi, pentru ca aceste situații să nu mai existe

2 comments
  1. De regulă vorbim despre țap ispășitor sau acarul Păun când ajunge să fie sancționat cel mai nesemnificativ dintre cei care au greșit într-o împrejurare. În cazul de față a plătit inspectoarea. Ce e nefiresc aici? Dacă ieșea foarte bine culegea laurii, nu a ieșit bine, plătește. Nu rămâne fără pâine pe masă, se întoarce la catedră, ce e rău în asta?

  2. Inspectoarea demisă este bulgărele de zăpadă care a început să se rostogolească. Vai de organizatorii olimpiadelor școlare în anii viitori. Se va ajunge chiar la demiterea ministrului dacă nu vor fi condiții de lux la cazarea olimpicilor. Știe cineva procentul olimpicilor care au rămas în țară după terminarea liceului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like