Șansele ca un adolescent să se implice în viața politică sunt legate de nivelul de educație al părinților – studiu britanic

269 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Factori sociali precum nivelul de educație al părinților cauzează diferențe mari în implicarea politică a adolescenților: cu cât sunt mai educați părinții, cu atât mai mari sunt șansele ca tinerii să se implice în viața politică, potrivit unui studiu realizat recent de cercetători din Marea Britanie

Potrivit studiului elaborat de experți de la Institutul pentru Educație al University College London și de la University of Roehampton, educația părinților nu are niciun efect asupra interesului politic în cazul copiilor de 11 ani, dar are un efect pozitiv puternic atunci când aceștia au 16 ani. Întrucât educația părinților este un indicator important al circumstanțelor sociale, influența crescută a acesteia asupra adolescenților sugerează că diferențele sociale legate de implicare politică se produc la această vârstă, potrivit cercetării citate.

  • Studiul, publicat în Oxford Academic – Social Forces, analizează datele colectate de la peste 1.600 de participanți, în încercarea de a stabili corelații între condițiile de viață familială și implicarea politică a tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 25 de ani.

Analiza a dus la concluzia ca educația părinților se transformă foarte rapid dintr-un factor irelevant într-un indicator puternic al implicării politice a tinerilor, devenind o influență stabilă la vârsta de 16 ani. “După vârsta de 16 ani, nivelul de implicare se stabilizează, tinerii din familii mai educate manifestând un nivel mai ridicat de interes față de politică, față de cei din medii mai dezavantajate”, potrivit coordonatorului studiului, profesorul Jan German Janmaat de la Institutul pentru Educație al UCL.

La vârsta de 25 de ani, arată analiza, nivelul interesului politic al tinerilor cu părinți mai educați este de peste două ori mai ridicat decât cel al tinerilor cu părinți mai puțin educați. Probabilitatea ca primii să voteze în cadrul unor alegeri este de peste două ori mai mare – chiar dacă, la nivelul Marii Britanii, nivelul general al intenției de vot față de un partid sau altul rămâne redus, ceea ce sugerează lipsa de implicare a tinerilor față de politica marilor partide.

Foto: © MichaeljayberlinDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Calendarul de înscriere pentru clasa pregătitoare

Alexandra Anton, expert în educație finlandeză, sfaturi și observații despre scenariile pentru grădinițe și școli: „Profesorii pot colabora și își pot înregistra orele prin rotație, astfel încât să se ajute reciproc”

Adaptarea regulilor publicate săptămâna aceasta de Ministerul Sănătății va fi marea provocare a începutului de an școlar. Alexandra Anton, expert în educație finlandeză care a studiat domeniul Educației la Universitatea…
Vezi articolul

GRAFIC Lipsa Educației degradează calitatea vieții în România. Față de 2011 indicele pentru acces la Educație de calitate s-a redus la jumătate. În lume suntem pe locul 80 la învățătură, arată Indicele de Progres Social – Deloitte

România stă mult mai prost la capitolul educație decât la mulți alți parametri luați în calcul pentru a evalua calitatea vieții și bunăstarea socială, potrivit Indicelui de Progres Social realizat…
Vezi articolul