Șapte șefi și subalterni de la Academia de Poliţie sunt cercetați pentru neglijență, în scandalul toxiinfecțiilor alimentare care au dus la închiderea instituției / În sălile de mese se făceau cursuri și ședințe – una dintre cauzele din raport

358 de vizualizări
Sursă foto: Academia de Poliție “A. I. Cuza”
Trei persoane care au deţinut sau deţin funcţii de conducere în cadrul Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ şi alte patru cu funcţii de execuţie sunt cercetate disciplinar pentru “neglijenţă în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv neasigurarea îndeplinirii şi respectării normelor igienico – sanitare, precum şi nerespectarea procedurilor de raportare pe cale ierarhică a incidentului”, scrie într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne, transmis de Agerpres. Este concluzia verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne. Amintim, în luna noiembrie 63 de studenţi ai Academiei de Poliție au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară și alți 80 au primit tratament medical de specialitate fără să necesite internare, iar până la vacanța de iarnă studenții au învățat online.

Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne a finalizat raportul în urma verificărilor desfăşurate la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, după ce în noiembrie, peste 100 de studenți au acuzat simptome de toxiinfecție alimentară și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, s-a dispus cercetarea disciplinară pentru 7 persoane cu funcții de conducere și executie din cadrul Academiei, pentru “neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv neasigurarea îndeplinirii şi respectării normelor igienico – sanitare pentru desfăşurarea activităţilor la nivelul unităţii şi manifestarea de lipsă de interes în privinţa exercitării sistemului de control intern managerial, precum şi nerespectarea procedurilor de raportare pe cale ierarhică a incidentului”.

Printre posibilele cauze care au dus la toxiinfecția alimentară ar fi faptul că “s-au derulat alte activităţi decât cele de servire a mesei în sălile de masă, păstrarea alimentelor la temperatura camerei pentru o perioadă mare de timp, neaplicarea şi nerespectarea normelor de protecţie igienico-sanitară în unităţile de servire a mesei”.

Comunicatul integral al MAI

“În urma incidentului din noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2023, când 63 de studenţi ai Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ s-au deplasat la unităţi spitaliceşti după ce au acuzat simptome digestive ca urmare a servirii mesei la cantina din unitate, iar ulterior alţi 80 de studenţi cu aceeaşi simptomatologie au primit tratament medical de specialitate la nivelul Serviciului Medical Academie, fără să necesite internare, Corpul de Control al Ministrului a constatat mai multe disfuncţionalităţi şi neconformităţi privind respectarea procedurilor pentru asigurarea stării de sănătate şi a condiţiilor igiencio-sanitare, a gestionării şi raportării evenimentului, precum şi în privinţa exercitării controlului intern managerial.

Cauzele posibile pentru apariţia evenimentului epidemiologic, potrivit specialiştilor în sănătate publică, sunt: contaminarea unor alimente prin vectori (insecte), prin contactul direct al unui aliment preparat termic cu unul nepreparat termic, derularea altor activităţi decât cele de servire a mesei în sălile de masă, păstrarea alimentelor la temperatura camerei pentru o perioadă mare de timp, neaplicarea şi nerespectarea normelor de protecţie igienico-sanitară în unităţile de servire a mesei.

Ofiţerii Corpului de Control au reţinut faptul că activitatea din blocul alimentar s-a desfăşurat concomitent cu lucrările de reabilitare şi modernizare începute în anul 2022, iar în sălile de mese s-au derulat cursuri şi alte activităţi administrative, aceste aspecte fiind de natură să afecteze siguranţa igienico-sanitară a obiectivului. S-a stabilit, totodată, că personalul cu atribuţii în acest sens nu a urmărit starea de sănătate a persoanelor ce îşi desfăşoară activitatea în blocul alimentar.

De asemenea, evenimentul produs în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2023 nu a fost raportat corespunzător, pe cale ierarhică, în conformitate cu actele normative incidente, activitatea personalului de serviciu a fost realizată necorespunzător, iar conducerea unităţii a manifestat lipsă de interes în privinţa organizării şi aplicării sistemului de control intern managerial.

Având în vedere constatările comisiei de verificare, reprezentanţii Corpului de Control au propus, iar conducerea Ministerului Afacerilor Interne a aprobat, măsuri pe două paliere.

        1. Pentru remedierea disfuncţionalităţilor constatate:

S-a identificat necesitatea elaborării şi îmbunătăţirii unor reglementări pe linie de comunicare instituţională, raportare ierarhică, proceduri de lucru şi revizuirea cadrului normativ intern privind circuitul documentaţiei şi activităţile de urmat pentru autorizare/avizare sanitară şi exercitarea controlului în acest domeniu.

Printre măsurile dispuse menţionăm:

        – Realizarea demersurilor pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale la nivelul Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’;

        – Revizuirea procedurilor privind avizarea autorizaţiilor sanitare, pentru simplificarea circuitului şi urmărirea finalităţii demersurilor;

        – Acţiuni pentru îndeplinirea condiţiilor de funcţionare a cantinei studenţilor, cu respectarea legislaţiei pe linie sanitară.

        2. Răspundere disciplinară a persoanelor care s-ar putea face responsabile de producerea incidentului

Declanşarea cercetării prealabile faţă de trei persoane care au deţinut sau deţin funcţii de conducere în cadrul Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ şi faţă de patru persoane cu funcţii de execuţie, pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv neasigurarea îndeplinirii şi respectării normelor igienico – sanitare pentru desfăşurarea activităţilor la nivelul unităţii şi manifestarea de lipsă de interes în privinţa exercitării sistemului de control intern managerial, precum şi nerespectarea procedurilor de raportare pe cale ierarhică a incidentului.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne reafirmă dorinţa de asigurare a unor condiţii corespunzătoare pentru studiu, cazare şi hrănire studenţilor şi condiţii normale de muncă pentru personalul unităţii de învăţământ, acestea fiind principalele obiective trasate noului rector al Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza'”.

Informații de context

Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului, a anunțat sindicatul polițiștilor Europol. Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație și Senatul Academiei de Poliție, după ce aproape 100 de studenți au acuzat toxiinfecție alimentară, scrie G4Media.ro.

Timp de un an, studenții și angajații Academiei au fost victimele unor incompetenți, împuterniciți/desemnați susținuți politic, plătiți cu salarii de “lucrări de excepție” majorate cu 50%, în timp ce firmele care au primit milioane de euro pentru modernizarea instituției au lucrat cu zilieri, în șantiere care încălcă normele legale, realizând lucrări de proastă calitate (…)”, scrie în comunicatul sindicatului.

Pe 17 noiembrie, sindicatul Europol acuza că era a treia zi consecutivă cu probleme digestive pentru studenții de la Academia de Poliție, care primesc mâncare stricată.

”Între resturi de construcții, inundații în camere, șobolani care mișună pe la ghene și mâncare cu viermi, așa se desfășoară procesul educațional pentru viitorii ofițeri ai MAI! Rușine, conducerii Academiei de Poliție! Rușine, MAI!”, mai scriu sindicaliștii.

  • Anunțul a venit la scurtă vreme după ce același sindicat susținea că studenții de la Academia de Poliție primiseră din nou, joi, mâncare stricată, la câteva zile după ce câteva zeci suferiseră toxinfecție alimentară.
Citește și:
Studenții de la Academia de Poliție trec la cursuri online până la Crăciun, după scandalul condițiilor în care se învață în instituție, semnalate de sindicaliștii Europol
UPDATE Sindicatul Europol: Academia de Poliție se închide până la finalul anului, pe fondul scandalului privind toxiinfecția alimentară
Europol: A treia zi consecutivă cu probleme digestive pentru studenții de la Academia de Poliție, care primesc mâncare stricată

1 comment
  1. Acolo este altceva .In afara de ce spun ei,in toate școlile militare învățământ preuniversitar și universitar se fura din porții,cantitatea portiilor este redusa și calitatea portiilor este proasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

MODEL DE CERERE Cei 15.000 de lei decontați de stat pentru cel mult 3 proceduri de fertilizare in vitro se acordă sub forma a două vouchere: unul electronic – card și unul pe suport hârtie / Condițiile în care se acordă banii și actele necesare pentru dosar

A fost pusă în dezbatere publică metodologia programului prin care sunt decontate până la 3 proceduri de fertilizare in vitro pe an, program aprobat deja de Guvern. Dosarele se pot…
Vezi articolul

Școala trebuie să se asigure că pot participa toți elevii unei clase la o activitate care implică costuri din „Săptămâna verde”, părinții pot contribui financiar prin asociația de părinți / Absenţele elevilor se pun în catalog la rubrica „Purtare” – proiect

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde”. Școala trebuie să se asigure că pot participa toți elevii unei clase la o activitate care…
Vezi articolul