Școli prietenoase cu mediul și construirea unor laboratoare de informatică – ministrul dezvoltării a actualizat reglementările vechi de 25 de ani privind construcția școlilor și liceelor

186 de vizualizări
Foto: © Ben Schonewille | Dreamstime.com
“Noile normative prevăd reglementări mai simple, dar care au în vedere siguranţa elevilor, condiţii moderne în şcoli şi clădiri prietenoase cu mediul’, a precizat ministrul Dezvoltării, într-un comunicat de presă.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a actualizat reglementările în vigoare de 25 de ani privind construcţia şcolilor şi liceelor.

Potrivit ministrului Cseke Attila nnecesitatea revizuirii vechii reglementări tehnice a rezultat ca urmare a problemelor identificate la nivel naţional în ceea ce priveşte infrastructura educaţională din punctul de vedere al condiţiilor igienico-sanitare şi de funcţionare, al schimbărilor sociale, tehnologice şi normative recente din domeniul educaţiei, dar şi cele privind dezvoltarea localităţilor şi regimul de proprietate al terenurilor.

Noile reglementări au 95 de pagini faţă de cele aproape 200 în vigoare şi vizează şi construirea unor structuri care nu erau cuprinse în normativele în vigoare, ca, de exemplu, laboratoarele de informatică.

Cseke Attila a amintit că Ministerul Dezvoltării, ca instituţie de resort privind elaborarea şi actualizarea normativelor, ghidurilor şi metodologiilor de proiectare, a iniţiat, pe parcursul anului 2021, reactualizarea normativelor de proiectare, a ghidurilor, metodologiilor perimate, majoritatea datând din anii ’90.

Astfel, anul trecut s-a actualizat şi s-a publicat normativul de proiectare pentru creşe, iar anul acesta sunt în lucru alte normative de proiectare, printre care şi reglementările privind construcţia grădiniţelor, a spitalelor, policlinicilor şi dispensarelor sau cea a parcajelor. 11 dintre noile propuneri sunt publicate în dezbatere publică pe pagina Ministerului Dezvoltării.

Amintim că la un an de când anunța construirea a 142 de creșe noi, ministrul Dezvoltării Cseke Attila anunță că a semnat primele contracte de execuție pentru 15 creșe.

Normativul privind proiectarea, realizarea şi exploatarea construcţiilor pentru şcoli şi licee a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 604, şi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicare. 

Foto: © Ben Schonewille | Dreamstime.com /  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesaj comun de solidaritate cu profesorii, lansat de organizațiile elevilor, studenților și tinerilor: „Statul român este dator să își asume responsabilitatea” pentru situația salariilor din educație

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) își exprimă, într-un mesaj comun transmis marți dimineață, solidaritatea cu cadrele didactice…
Vezi articolul

Un corp profesionist de profesori evaluatori pentru BAC și Evaluarea Națională – cerut de profesorul Liviu Papadima / Selecția evaluatorilor de la BAC să fie mai eficientă și cu expertiză pentru examene naționale – susține directorul Liceului Jean Louis Calderon din Timișoara

Profesorul universitar al Facultății de Litere, din Universitatea București, Liviu Papadima, a cerut constituirea unui corp profesionist de evaluatori pentru examenul de Bacalaureat, în emisiunea Info Edu de miercuri 20 martie.…
Vezi articolul

DOCUMENT Consilierea psihologică, penultima măsură în cazul violențelor ușoare și grave din Ghidul pentru prevenirea și monitorizarea violenței în școli, redactat de Inspectoratul Ilfov

Inspectoratul școlar județean (IȘJ) Ilfov a publicat un ghid pentru prevenirea, abordarea și monitorizarea violenței în școli, document prin care școlile să poată gestiona situațiile de violență din școli. Ghidul…
Vezi articolul