Școli prietenoase cu mediul și construirea unor laboratoare de informatică – ministrul dezvoltării a actualizat reglementările vechi de 25 de ani privind construcția școlilor și liceelor

156 de vizualizări
Foto: © Ben Schonewille | Dreamstime.com
“Noile normative prevăd reglementări mai simple, dar care au în vedere siguranţa elevilor, condiţii moderne în şcoli şi clădiri prietenoase cu mediul’, a precizat ministrul Dezvoltării, într-un comunicat de presă.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a actualizat reglementările în vigoare de 25 de ani privind construcţia şcolilor şi liceelor.

Potrivit ministrului Cseke Attila nnecesitatea revizuirii vechii reglementări tehnice a rezultat ca urmare a problemelor identificate la nivel naţional în ceea ce priveşte infrastructura educaţională din punctul de vedere al condiţiilor igienico-sanitare şi de funcţionare, al schimbărilor sociale, tehnologice şi normative recente din domeniul educaţiei, dar şi cele privind dezvoltarea localităţilor şi regimul de proprietate al terenurilor.

Noile reglementări au 95 de pagini faţă de cele aproape 200 în vigoare şi vizează şi construirea unor structuri care nu erau cuprinse în normativele în vigoare, ca, de exemplu, laboratoarele de informatică.

Cseke Attila a amintit că Ministerul Dezvoltării, ca instituţie de resort privind elaborarea şi actualizarea normativelor, ghidurilor şi metodologiilor de proiectare, a iniţiat, pe parcursul anului 2021, reactualizarea normativelor de proiectare, a ghidurilor, metodologiilor perimate, majoritatea datând din anii ’90.

Astfel, anul trecut s-a actualizat şi s-a publicat normativul de proiectare pentru creşe, iar anul acesta sunt în lucru alte normative de proiectare, printre care şi reglementările privind construcţia grădiniţelor, a spitalelor, policlinicilor şi dispensarelor sau cea a parcajelor. 11 dintre noile propuneri sunt publicate în dezbatere publică pe pagina Ministerului Dezvoltării.

Amintim că la un an de când anunța construirea a 142 de creșe noi, ministrul Dezvoltării Cseke Attila anunță că a semnat primele contracte de execuție pentru 15 creșe.

Normativul privind proiectarea, realizarea şi exploatarea construcţiilor pentru şcoli şi licee a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 604, şi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicare. 

Foto: © Ben Schonewille | Dreamstime.com /  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Proiect de lege pentru anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului și echivalarea examenelor, depus la Parlament de un deputat PMP / Consiliul Legislativ: Toți absolvenții care au picat BAC-ul anii trecuți “ar urma să fie promovați”

Un proiect de lege care prevede că Evaluarea Națională și Bacalaureatul pot fi înlocuite cu mediile din gimnaziu și liceu sau cu mediile obținute în timpul anului la materiile de…
Vezi articolul