La un an de când anunța construirea a 142 de creșe noi, ministrul Dezvoltării Cseke Attila anunță că a semnat primele contracte de execuție pentru 15 creșe – lista

625 de vizualizări
creșe noi
Foto: Captură MDLAP
Din cele 142 de creșe promise de minister încă de anul trecut prin programul naţional de construire de creşe, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ministrul Cseke Attila a semnat azi contractele de execuție pentru 15 creșe din orașe precum Alba Iulia, Oradea, Deva, Olteniţa, Lugoj, Petroșani și sectorul 2, potrivit anunțului de pe Facebook al ministrului.
  • Programul actual de Guvernare promite că “pentru accesul în mod egal la educație al copiilor și al tinerilor și asigurarea condițiilor de desfășurare a procesului educațional într-un singur schimb, vor fi realizate 2.500 de creșe, grădinițe și școli (construcții noi și reabilitări), cu o valoare 12,5 miliarde de lei”.
  • În martie anul trecut, ministrul Cseke Attila anunța cum vor arăta creșele construite prin Programul naţional de construire de creşe, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
  • În august 2021, prin PNRR s-a aprobat construirea a altor 110 creșe (cu posibilitate de extindere până la 138). În bani, asta înseamnă 230 de milioane de euro pentru construcţia de creşe noi, moderne, cu un consum de energie aproape zero ar trebui să fie folosiți de Ministerul Dezvoltării din bugetul naţional, dar şi din fonduri europene, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

În urmă cu un an ministrul dezvoltării a promis oficial finanțarea construirii a 142 în total, atât la orașe cât și la sate. Azi au fost semnate primele contracte de execuţie pentru 15 creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, incluse în Programul naţional de construire de creşe, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a anunţat ministrul Cseke Attila pe Facebook. Valoarea totală a proiectelor este de peste 224 milioane lei.

Ministrul nu a precizat însă când vor începe concret lucrările. Aceste prime 15 creşe mari vor fi construite în Alba Iulia, Oradea, Deva, Olteniţa, Lugoj şi sectorul 2 al municipiului Bucureşti. În Marghita, Moreni, Drobeta-Turnu Severin, Călăraşi şi Caransebeş vor fi construite creşe medii, în timp ce Petroşani, Motru, Câmpina şi Drobeta-Turnu Severin vor beneficia de câte o creşă mică, arată comunicatul de presă al MDLPA.

Unităţile de învăţământ vor beneficia de săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprie, cabinet medical, spaţii administrative şi un spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Totodată, clădirile vor avea şi panouri solare montate, mai arată comunicatul.

Proiectele publicate de Compania Națională de Investiții pentru fiecare dintre cele trei tipuri de creșe:

Informații de context

Inițial planul național de construire a creșelor prevedea 42, apoi treptat a fost extins, ajungând în total la 142 de creșe. În februarie 2021 a aprobat finanţarea necesară, din care 52 sunt situate în oraşe şi 90 sunt situate în comune.

Mai exact, 8 creşe mari, 20 creşe medii şi 62 creşe mici în mediul rural, dar şi pentru 6 creşe mari, 13 creşe medii şi 33 creşe mici în oraşe.

La o lună după aprobarea finanțării, ministrul dezvoltării, Cseke Attilla prezenta într-un video cum vor arăta creșele din proiectul cu bani din PNRR. Iată declarația de atunci a ministrului.

„Vom construi creșe mai mici, pentru 40 – 50 de copii, creșe în orașele mari pentru 100-110 copii, iar aceasta (n. red. cea din clipul de mai jos) este macheta pentru o creșă de dimensiune medie în care se vor putea juca și vor putea dormi 60-70 de copii. Clădirea va avea și o spălătorie, și o bucătărie pentru prepararea meselor calde. Vom construi o sală mare, multifuncțională, un cabinet medical și spații administrative. În jurul copiilor va fi amenajat spațiul de joacă în aer liber, cu cel puțin 10 m² pe fiecare copil. Dacă în orașele mari, terenul va fi mai mic, vom putea folosi și acoperișul pentru a amenaja spații verzi, locuri de joacă sigure.

Câte creșe există România și promisiunile guvernanților

Potrivit ministrului, în 2021 erau doar 368 de creșe în toată țara, plasând România “ pe ultimul loc în UE la numărul de locuri în creșe”. Dintre acestea 148 au trecut în subordinea ministerului Educației potrivit Hotărârii de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicate în Monitorul Oficial pe 15 septembrie.

Pe lângă cele 142 de creșe promise, alte 110 (cu posibilitatea extinderii până la 138) vor fi construite până în iunie 2025, potrivit Ghidului condițiilor de accesare a fondurilor prin PNRR. Ghidul solicitantului pentru construirea, echiparea și operationalizarea celor 110 creșe a fost lansat în consultare publică pe 6 mai, timp de 10 zile. Prima rundă de atragere de fonduri va începe în data de 30 mai 2022, solicitanții având la dispoziție o lună pentru depunerea cererilor de finanțare, respectiv până în 30 iunie 2022.

Potrivit planului de finațare, creșele nou construite trebuie să poată oferi sprijin educațional pentru un număr de maxim 4.500 de copii, iar investițiile vor sprijini creșterea capacității sistemului de învățământ de cuprindere, în serviciile de educație timpurie ante-preșcolară pentru cel puțin 19% din copiii de 0-3 ani până în 2026.

Statistici

În anul școlar 2019/2020, în învățământul preșcolar au fost cuprinși 22,5 mii de copii, valoare în creștere cu 634 de copii față de anul școlar anterior, potrivit raportului pentru învățământul preuniversitar, publicat în 2021. Activitățile educaționale și de îngrijire s-au desfășurat în 369 de unități independente și secții din cadrul grupurilor școlare.
Din numărul total al copiilor înscriși în învățământul antepreșcolar, 97,9% se regăsesc în mediul urban (22 mii de copii înscriși), respectiv 2,1% dintre aceștia în mediul rural (479 de copii). Valorile indicatorului pe sexe arată că sunt mai mulți băieți înscriși în învățământul antepreșcolar decât fete (11,6 mii băieți, respectiv 10,9 mii fete).

Cei mai mulți dintre copiii cuprinși în învățământul preșcolar se regăsesc în instituții publice (96,9%), datele fiind similare, din această perspectivă, cu cele înregistrate în anul școlar anterior.

  • De precizat, în 2016 Programul de atunci al PSD promitea “construcția a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school”, iar în programul de Guvernare 2013-2016, al Guvernului Ponta era promisă “Realizarea a 50.000 de noi locuri în grădiniţe şi creşe până în anul 2016”.
Proiectul național de construire a creșelor
Citește și:
27 august 2021: Lista localităților în care se vor construi 47 de creșe, plus 91 pentru care se depun încă documente, anunțată de Ministerul Dezvoltării. Cseke Atilla: Încurajez autoritățile locale să depună cereri
19 august 2021: Creșele vor fi preluate în sistemul de educație, de la primării: 15.000 de lei, costul standard per copil în creșă / Vor fi primiți copiii de la 11 luni până la 3 ani
19 iunie 2021: Bugetul Ministerului Educației ar trebui suplimentat cu 150 milioane lei la rectificarea bugetară, „să poată să preia creșele din septembrie”, susține ministrul Educației
17 iunie 2021: Măsurile de protecție din creșe, grădinițe și afterschool-uri impuse în contextul pandemiei vor fi relaxate, pe fondul cererii mari și a locurilor puține

2 comments
  1. Dupa ce le inaugurati cu mare circ sa aveti grija sa le si inchideti din lipsa de copii. Neaparat sa aveti grija ca familiile care intentioneaza sa aiba copii sa nu poata nicicum sa isi cumpere un apartament.

  2. Data începerii lucrărilor de construcție: NICIODATĂ. Doar a semnat niște hârtii, ca să nu spună că nu le-a semnat și le va pune într-un sertar și va uita de ele🤣🤣🤣🤣.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tensiuni în creșele din Sectorul 2 al Capitalei transferate doar pe hârtie la Ministerul Educației, dar care își continuă activitatea fără ca angajații să-și știe salariul și funcția / Vlad Drinceanu, șeful Inspectoratului București: Salarizarea va fi conform legislației în vigoare / Lider sindical: sindicatul va ataca în instanță instituția, dacă se scad drepturi salariale

Situație fără precedent la cele trei creșe de stat din Sectorul 2 al Capitalei, ai căror angajați nu știu nici aproape de finalul anului care este angajatorul lor final, care…
Vezi articolul

Salarii scăzute cu 30%, în plină criză, pentru angajații creșelor din București care au trecut în subordinea Ministerului Educației / Angajații susțin că grădinițele care au preluat creșele ar fi fost obligate de Inspectoratul Școlar să angajeze infirmierele pe posturi mai prost plătite, de îngrijitoare

Salariile angajaților din creșele din Capitală care au fost preluate de Ministerul Educației au scăzut, în plină criză, cu 30%, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Angajații acuză că încadrarea le-a…
Vezi articolul

Doar „3-4 proiecte” de grădiniţe olimpice sportive private, depuse şi aprobate în programul anunţat de Darius Vâlcov, prin OUG 114. Ion Ţiriac nu ar fi aplicat, susţine rectorul UNEFS

Rectorul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București, Florin Pelin, membru în comisia care aprobă proiectele de grădiniţe olimpice private, a declarat pentru HotNews.ro că Ion Ţiriac nu…
Vezi articolul