Școlile private pentru învățământ special vor fi finanțate de la bugetul de stat – președintele Iohannis a promulgat legea

2.449 de vizualizări
Foto: School photo created by pch.vector – www.freepik.com
În actuala lege a Educației Naționale nr. 1/2011 nu exista decât noțiunea de învățământ special, nu se făcea vreo diferențiere între stat sau privat. Printr-un amendament adus legii, care a fost votat de Parlament, se introduce și învățământul special privat și se reglementează finanțarea acestuia. Legea se aplică în 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Șeful statului a promulgat proiectul de lege care modifică Lege Educației nr. 1/2011, care prevede înființarea și finanțarea unităţilor de învăţământ special private.

“La articolul 110, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4) şi (5), cu următorul cuprins:

(4) Finanţarea unităţilor de învăţământ special particulare autorizate provizoriu sau acreditate, a claselor de învăţământ special particular, a elevilor din învăţământul special particular şi a liceelor speciale particulare se asigură din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prin bugetele locale ale consiliilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, indiferent de locul de domiciliu al copiilor, prin contract managerial. Consiliile judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti asigură finanţarea cheltuielilor salariale pentru cadrele didactice, didactice auxiliare şi nedidactice încadrate în unităţile de învăţământ special particulare şi la clasele de învăţământ special particular în limitele cuantumului salarial al personalului angajat în unităţile de învăţământ special de stat şi în limitele de normare prevăzute de legislaţia în vigoare”, se arată în proiectul de lege adoptat în Camera Deputaților.

Actuala lege nu făcea referire explicită la finanțarea învățământului de stat sau special:

Art. 110 “Finanțarea unităților de învățământ special, a claselor de învățământ special, a elevilor din învățământul special, a liceelor speciale și a CJRAE/CMBRAE se asigură din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prin bugetele locale ale consiliilor județene și ale sectoarelor municipiului București, indiferent de locul de domiciliu al copiilor, prin contract managerial.”

În expunerea de motive, senatorul Ștefan Pălărie explică motivul pentru care a propus introducerea acestui amendament în lege: “CNCD a stabilit prin Hotărârea 4/11.01.2017 că neacordarea finanțării pentru învățământul special particular constituie discriminare. Prin sentința civilă definitivă nr. 240/2018, nr. dosar 6483/108/2017 a Tribunalului Arad s-a dispus acordarea finanțării pentru o unitate de învățământ special particulară pentru anul 2017”.

Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au dat undă verde adoptării proiectului, cu observația că și pentru învățământul confesional ar trebui procedat la fel.

Sunt 60 de elevi înscriși în prezent în învățământul special privat, iar impactul bugetar estimat ar fi de 2 milioane de lei pe an, mai spune senatorul Ștefan Pălărie în expunerea de motive.

Informații de context

Școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza unui cost standard pe elev. Acesta este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern.

În februarie 2022, guvernul a aprobat majorarea costurilor standard per antepreşcolar/ preşcolar/ elev pentru anul 2022, valoarea coeficientului 1 pentru cheltuielile salariale ajungând la 6.386 lei, iar cel pentru cheltuielile materiale la 485 lei, după cum a anunțat atunci purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Mai multe detalii aici.

Potrivit Hotărârii referitoare la costul standard per elev pentru anul 2022, costul standard pentru elevii din învățământul integrat sunt următoarele:

Învățământ primar integrat:

  • 8.283 lei pentru urban și rural (standard de cost per elev cu cerințe educaționale speciale)
  • 9.692 pentru urban și rural (standard de cost per elev cu cerințe educaționale speciale pentru învățământul din limbile minorităților naționale)

Învățământ gimnazial integrat:

  • 10.857 pentru urban și rural (standard de cost per elev cu cerințe educaționale speciale)
  • 12.410 pentru urban și rural (standard de cost per elev cu cerințe educaționale speciale pentru învățământul din limbile minorităților naționale)

Învățământ liceal integrat:

  • 10.857 pentru urban și rural (standard de cost per elev cu cerințe educaționale speciale)
  • 12.410 pentru urban și rural (standard de cost per elev cu cerințe educaționale speciale pentru învățământul din limbile minorităților naționale)

„Standardele de cost se aplică numai cu cerințe educative speciale integrați individual în clasele/grupele unităților de învățământ de masă, care urmează curriculumul acestora”, prevede hotărârea amintită anterior.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Ministrul Sănătății: Vor fi amenajate în școli cabinete de vaccinare pentru copiii de peste 12 ani. Ministrul Educației: Trebuie văzut în ce măsură configurația școlii permite astfel de centre

Procesul de testare al copiilor şi personalului din şcoli, atunci când apar simptome, va fi reluat după începerea școlii, a anunțat ministrul Sănătății dr. Ioana Mihăilă într-un interviu acordat News.ro și…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Liderul PNL Bârlad numit director școlar nu mai e președinte, a rămas director / Legea “nu îi dă dreptul ministrului să se implice”, dar “am făcut în așa fel încât să îi aducem la cunoștință că nu poate fi și președinte, și director”

Liderul PNL Bârlad, Georgică Vulpe, acuzat că a încălcat legea prin preluarea unei poziții de director de școală în timp ce era liderul local al unei formațiuni politice, “a ales…
Vezi articolul

Prioritățile propuse de Ministerul Educației pentru “consolidarea calității” doctoratelor și integritate în mediul universitar / Prioritățile pe termen mediu pentru studenți, finanțarea și reforma activităților universitare – descrise în proiectul de buget pe 2022

Transparentizarea deciziilor pe care le iau universitățile cu privire la studiile doctorale este o prioritate pe termen mediu pentru Ministerul Educației, alături de “strategii proprii” ale universităților pentru prevenirea fraudelor…
Vezi articolul

Peste 150 de ONG-uri cer Ministerului Educației să dezbată public în mod real proiectul de hotărâre de guvernul pentru aprobarea Programului de Implementare “România Educată”

Un grup de peste 150 de organizații guvernamentale solicită Minsiterului Educației dezbaterea publică a Proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului de Implementare a Proiectului “România Educată”. Ele arată,…
Vezi articolul