Școlile și primăriile să nu includă pe liste,în programul „Școli Sigure și Sănătoase”, clădiri abandonate sau care au fost închise deja din alte cauze decât „acțiuni seismice recente” – adresă a Ministerului Educației

1.453 de vizualizări
Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a transmis o notă către inspectoratele școlare prin care le cere să transmită școlilor și autorităților locale să nu includă în programul pentru consolidarea clădirilor școlare,„Școli Sigure și Sănătoase”, clădiri abandonate sau care au fost închise deja din alte cauze decât „acțiuni seismice recente”. De asemenea, în documentul publicat de Inspectoratul Școlar Ilfov, ministerul mai cere ca școlile să verifice mai întâi în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) încadrarea în gradul de risc al clădirii.
  • Amintim, pe 4 martie, ministrul Dezvoltării a spus că doar 55 de școli din 6.400 au fost verificate vizual pentru risc seismic anul trecut și nicio primărie nu a cerut bani pentru consolidare. Cseke Attila a făcut un apel la primării să depună documentația.
  • Peste 6.500 de clădiri din sectorul de educație (45%) sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu, iar și aproape 1.600 de clădiri de educație sunt expuse unui nivel de hazard seismic ridicat, arată Strategia Națională de Reducere a Riscurilor Dezastrelor Naturale 2024-2035

Într-o adresă a Ministerului Educației și Cercetării către inspectoratele școlare acestea sunt rugate să informeze primăriile și școlile să verifice în SIIIR încadrarea clădirilor școlare cu risc seismic, înainte de a fi trimise ministerului pentru centralizare.

Ministerul Educației transmite mai departe către Ministerului Dezvoltării, cel care se ocupă de implementarea programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic, „Școli Sigure și Sănătoase”, lista cu clădirile școlare încadrate în risc seismic I prin raport de expertiză tehnică, pentru a fi incluse în programul național de consolidare „Școli Sigure și Sănătoase”.

Din nota transmisă de Ministerul Educației către Inspectorate:

Vă rugăm să informați autoritățile administrației publice locale, care, împreună cu unităţile de învățământ preuniversitar de stat, să aibă în vedere ca, anterior transmiterii centralizatorului către Ministerul Educației și Cercetării, să procedeze la verificarea în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România a încadrării în clasa de risc seismic Risc, prin raport de expertiză tehnică, a clădirilor incluse în acesta. Prin urmare, doar obiectivele de investiții astfel verificate și selectate vor fi cuprinse în centralizatorul transmis de Ministerul Educatiei și Cercetării către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în vederea includerii în lista de obiective de investiții propuse spre finanțare prin program.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) din Ordinul nr, 422/2013 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 7/2023, potrivit cărora: “Clădirile care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acţiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor actiuni seismice, menţionate la art. 1 alin. (1), care pot fi incluse în program, sunt cele în care se desfăşoară activitatea didactică de către unitățile de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv de învăţământ special, precum şi cele care fac parte din baza materială a acestora, respectiv clădirile internatelor, cantinelor, spaţiilor pentru procesul de învăţământ, bibliotecilor şi atelierelor şcolare.”

Astfel, în cadrul programului se pot realiza lucrări de intervenţii pentru consolidarea seismică, reabilitarea, modernizarea, creşterea performanţei energetice, inclusiv lucrări de demolare parţială, după caz, la clădiri în care se desfășoară activitate didactică și clădiri care prezintă degradări sau avarieri în urma unor actiuni seismice recente pentru care a fost dispusă măsura închiderii, în scopul creșterii nivelului de siguranță la actiuni seismice și pentru evitarea la viitoarele seisme a unor consecințe grave, cu pierderi de vieți omeneşti şi pagube materiale importante“, scrie în adresă.

Tot în documentul de la Ministerul Educației și Cercetării se mai semnalează faptul că „programul este destinat exclusiv consolidării clădirilor care sunt strict necesare pentru desfășurarea activităților didactice, reiese că nu pot fi incluse în program clădirile aparținând unităților de învățământ care au fost închise din alte cauze decât actiuni seismice recente, nici cele care au fost abandonate, gradul de uzură avansat care determină încadrarea în clasa de risc seismic RSl fiind generat de acest aspect“, mai scrie în adresă.

Adresa Ministerului Educației și Cercetării

La începutul lunii martie, ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla a spus că în programul „Școli Sigure și Sănătoase” sunt incluse doar școlile care sunt expertizate risc I.Din păcate, anul trecut nu s-a decontat niciun leu pe acel program“, a atras atenția ministrul și a făcut un apel către autoritățile locale să depună documentație.

„Există o listă de la Ministerul Educației ca ministerul de resort care se transmite anual la Ministerul Dezvoltării și procedurile de aprobare și procedurile de licitație pe aceste investiții școli în risc seismic I sunt mai speciale, în sensul în care termenele sunt mult reduse la elaborarea și emiterea documentelor urbanistice”, a spus Cseke.

În legea legea nr. 112/ 2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, clasificările sunt făcute pe risc seismic: RsI, RsII, RsIII și RsIV.

Potrivit art. 1, clasa de risc seismic RsI este cea din care fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime.

Despre Programul Naţional de Investiţii “Şcoli sigure şi sănătoase”

Programul e coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și se derulează în perioada 2023-2025. Pe site-ul MADR poate fi consultată lista cu 152 de clădiri școlare din țară inscluse în programul Școli Sigure și Sănătoase.

Ministerul Dezvoltării a anunțat în aprilie 2023 că a aprobat lista primelor 31 de unităţi de învăţământ care vor primi finanţare prin Programul naţional de investiţii “Şcoli sigure şi sănătoase”.

Obiectivul general al programului constă în „proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții la clădirile unităților de învățământ preuniversitar de stat care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice, în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice a acestora.

În cadrul programului se pot realiza lucrări de intervenții pentru consolidarea seismică, reabilitarea, modernizarea, creșterea performanței energetice, conform ordonanței de urgență. Sunt incluse și lucrări de demolare parțială, după caz, la clădirile în care își desfășoară activitatea didactică unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv de învățământ special, precum și la alte componente ale bazei materiale ale acestora, respectiv la clădirile internatelor, cantinelor, spațiilor pentru procesul de învățământ, bibliotecilor și atelierelor școlare”.

Ce au de făcut autoritățile locale

Potrivit OUG nr. 7/2023, pentru aprobarea Programului național de investiții “Școli sigure și sănătoase”, beneficiarii programului sunt unitățile/subunitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, inclusiv autoritățile administrației publice locale ale sectoarelor municipiului București.

Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure spații pentru relocarea activității didactice sau alte modalități de desfășurarea a acestora, pe perioada realizării lucrărilor de construcții.


Art. 7 alin. (1) În vederea includerii în program, autoritățile administrației publice locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale pe raza cărora sunt amplasate clădirile prevăzute la art. 1 alin. (3) comunică Ministerului Educației, în termen de 5 zile de la data finalizării expertizării tehnice potrivit dispozițiilor art. 3, lista clădirilor expertizate și încadrarea acestora prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic.

(2) Până la finalizarea activității de expertizare tehnică a clădirilor, potrivit dispozițiilor art. 4 alin. (1) din Legea nr. 212/2022, cu modificările ulterioare, Ministerul Educației centralizează listele primite potrivit alin. (1) și, din aceste liste, transmite periodic Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la un interval de maximum 6 luni, centralizatorul cuprinzând clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI. Pentru fiecare clădire inclusă în centralizator se vor menționa, în mod obligatoriu: suprafața construită, suprafața desfășurată, regimul de înălțime, numărul de copii, precum și alte date și informații necesare realizării obiectivului de investiții.

Articolul 8 alin. (1) În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul Educației comunică Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației centralizatorul clădirilor în care își desfășoară activitatea didactică unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv de învățământ special, prevăzut la art. 7 alin. (2), expertizate tehnic și încadrate prin raport de expertiză în clasa de risc seismic RsI la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(2) Obiectivele de investiții cuprinse în centralizatorul prevăzut la art. 7 alin. (2), transmis potrivit dispozițiilor alin. (1), sunt incluse în lista de obiective de investiții propuse spre finanțare, listă care se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației și se publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Lista se va completa cu clădirile incluse în centralizatorul prevăzut la art. 7 alin. (2), pe măsura comunicării acestuia, și se va aproba prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

(3) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației comunică lista prevăzută la alin. (2) unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale pe raza cărora sunt amplasate clădirile incluse în listă, în termen de 5 zile de la data aprobării acesteia, solicitându-se acordul beneficiarilor pentru includerea în program.

(4) În termen de 5 zile de la data primirii listei și a solicitării prevăzute la alin. (3), beneficiarii clădirilor incluse în listă transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației acordul privind introducerea în program. Netransmiterea acordului în termenul prevăzut atrage eliminarea beneficiarului din program, acesta urmând a fi reintrodus la momentul transmiterii acestuia.

(5) Acordul prevăzut la alin. (4) se emite de către autoritățile deliberative ale administrației publice locale.

Informații de context

Peste 270.000 de elevi merg la școală zilnic în clădiri cu risc seismic ridicat, potrivit datelor din Strategia Națională de Reducere a Riscurilor Dezastrelor Naturale 2024-2035, pusă în dezbatere publică la începutul anului și care a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic Social (CES) pe 19 iunie.

Ministerul Educației a publicat și actualizat în ultimul an lista cu situația clădirilor școlare din punct de vedere al gradului de risc seismic, dar nu precizează și numărul elevilor ce pot fi afectați de un potențial cutremur.

În 2023, premierul Nicolae Ciucă a spus la începutul ședinței de Guvern că sunt 118 școli evaluate cu risc seismic 1, iar un grup de lucru din care va face parte și Ministerul Educației va analiza “de mâine modalitatea prin care aceste școli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat”.  

Un caz tragic s-a petrecut în decembrie 2023 când un elev a murit sub peretele prăbușit al căminului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, iar ulterior o altă elevă, aflată în spital a decedat la câteva zile distanță. Clădirea era pe lista Ministerului Educației de școli cu risc seismic, dar apărea ca neîncadrată într-o clasă.

Edupedu.ro a scris că autoritățile joacă alba-neagra cu școlile în risc seismic I. Pe lista oficială apar clădiri care se pot prăbuși la cutremur, care după o săptămână dispar, iar vicepremierul Kelemen Hunor a făcut un denunț public, prin care a spus că au fost „reevaluate” zeci de clădiri aflate în risc seismic I, adică în risc de prăbușire, pentru ca școlile respective să devină eligibile pentru fonduri din PNRR.

De trei ani, după o serie de cutremure în județul Gorj, Ministerul Educației a precizat că va inventaria clădirile în care se află toate școlile din țară pentru a putea include clădirile în consolidări și reabilitări. În cazul școlilor din sectorul 1, acestea au rămas doar identificate pe lista ministerului. Nicio măsură concretă nu s-a luat în acest timp, în care elevii învață în clădiri care sunt în pericol de prăbușire.

Primarul sectorului 1, George Tuță, a atras atenția recent că sunt 11 unități de învățământ din acest sector, încadrate la risc de seism și care trebuie consolidate, dar până în prezent nu s-a luat nici o măsură în ultimii doi ani:„11 școli sunt din 2022 în stadiu de proiectare. Clădirile sau corpuri de clădiri ale acestor școli sunt în risc seismic. Nu sunt finalizate proiectele”, a precizat primarul sectorului 1, citat de București FM.

Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Doar 55 de școli din 6.400 au fost verificate vizual pentru risc seismic anul trecut și nicio primărie nu a cerut bani pentru consolidare, deși există 1 miliard de lei buget, spune ministrul Dezvoltării / Cseke Attila: Fac apel la primării să depună documentația
Peste 270.000 de elevi învață în clădiri cu risc seismic ridicat și peste 2 milioane de elevi în școli expuse unui nivel de hazard seismic mediu, potrivit Guvernului

DOCUMENT Lista primelor instituții de învățământ cu risc seismic care vor intra în reabilitare prin Programul Național “Şcoli sigure şi sănătoase”
Sunt 11 școli în Sectorul 1 încadrate la risc de seism și care trebuie consolidate, iar elevii învață în ele. De trei ani sunt în stadiu de proiectare, avertizează primarul George Tuță


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PISA 2022 Elevii care au avut profesori care i-au susținut au obținut un scor mai mare cu 20 de puncte, ceea ce înseamnă un an școlar, spune Andreas Schleicher, expert OECD / „Când ai 15 ani, ultimul loc în care ești fericit este școala, deși acolo ca elev petreci cel mai mult timp”

Relația profesorului cu elevul este extrem de importantă asupra rezultatelor învățării, reiese din rezultatele PISA 2022. “Elevii care au profesori care îi susțin, pe care îi simt aproape, că le…
Vezi articolul

Propriul meu fiu a dat Bacalaureat după acest sistem de organizare din 1995. Îmi place să cred că nepoții mei vor avea șansa să dea un Bacalaureat mai adaptat secolului 21 – Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre examenul pe care vrea să îl schimbe, pentru absolvenții de liceu

“Bacalaureatul este organizat după Legea 84 din 1995. Nu a fost nicio schimbare până acum. Deja, propriul meu fiu a dat examen după acest sistem de organizare din 1995. Îmi…
Vezi articolul

Comisia de Etică a ASE a „îngropat” cazul Mircea Geoană deși traducătorii autorizați au confirmat pasajele plagiate, scrie Pressone.ro / Argumentul – legea din 2005 „nu specifica în mod precis cum trebuie făcută citarea surselor”

Comisia de Etică a Academiei de Studii Economice a „îngropat” cazul de plagiat al secretarului adjunct al NATO, Mircea Geoană, prin argumentul că „sursa este menționată la bibliografia finală” pentru…
Vezi articolul

Cum s-a modificat distribuția mediilor la Evaluarea Națională 2023 în București, după cel mai mare număr de contestații din țară: 4.833 de elevi au medii între 9 și 10, ceea ce va schimba ierarhia elevilor

În București numărul total de contestații la Evaluarea Nationala 2023 a fost de 5.157, adica 15,84% din totalul lucrărilor. Dintre acestea, 3.352 de contestații au fost la Limba și literatura română,…
Vezi articolul