Ședința în care se va decide eliminarea pragului de infectare din procedura de închidere a școlilor este în desfășurare. CNSU va stabili măsuri suplimentare pentru testarea non-invazivă a elevilor

2.471 de vizualizări
Florin Cîțu / Foto: gov.ro
Ședința în care se va decide eliminarea pragului de infectare din procedura de închidere a școlilor este în desfășurare, potrivit unei confirmări a Guvernului. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) va stabili măsuri suplimentare pentru testarea non-invazivă a elevilor.

În ședința din această seară sunt propuse următoarele măsuri legate de școli, potrivit G4Media.ro:

  • a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;
  • b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;
  • Art.2 – (1) Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
  • (2) Se abilitează Ministerul Sănătății să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen salivare pentru COVID-19 utilizate la nivelul statelor Uniunii Europene și să comunice specificațiile tehnice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, astăzi, că pragul de infectare de 6 la mie pentru închiderea școlilor va fi eliminat de CNSU în această seară, iar decizia rămâne la fiecare școală în funcție de infectări. Florin Cîțu a mai spus că se vor introduce în școli teste pe bază de salivă.

Reporter: Testele pe bază de salivă nu sunt acreditate de UE. Cum le veți introduce în școli?

Florin Cîţu: Le vom introduce în școli. Vor fi folosite. Este un test rapid care este folosit și în alte țări, înțeleg că și Franța folosește acest test. Nu văd o problemă aici. Va fi introdus…

Reporter: Cât de des? Cum vor fi…?

Florin Cîţu: Aici va fi decizia celor de la Ministerul Sănătății şi Ministerul Educaţiei. Împreună, prin ordin, vor spune cât de des se va face. Era o propunere, înţeleg, de la specialişti, de două ori pe săptămână; eu cred că e prea mult, dar repet, așteptăm ce spun specialiștii. Hotărârea CNSU cu aceste modificări va fi dată în această seară, inclusiv cea pentru eliminarea carantinării pentru șoferii care vin din alte țări și sunt testați sau sunt vaccinați.

Reporter: Ce se întâmplă cu copiii la şcoală? Cum vor fi testaţi, vaccinaţi, se măreşte pragul?

Florin Cîţu: În primul rând, am spus foarte clar că – și asta e decizia CNSU, care va fi aprobată diseară, veți vedea detaliile – pentru școală, se scoate acea legătură cu gradul de incidență. Şi atunci rămâne decizia pentru fiecare școală în parte, în funcție de numărul de persoane, de copii infectați. Detaliile vin prin ordin, de la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, împreună, de câte ori trebuie să se testeze și așa mai departe. Haideţi să aşteptăm de la ei.”

Premierul a precizat că, prin decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care va fi adoptată în această seară, „se scoate legătura cu gradul de incidență” pentru școli.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Klaus Iohannis, către elevi și studenți: România trebuie să vă ofere oportunităţile de care aveţi nevoie pentru a vă atinge idealurile şi a vă construi cariere remarcabile aici, acasă

„Este esenţial ca împreună să promovăm un învăţământ de calitate pentru toţi elevii şi studenţii, excelenţa în cercetare şi alte valori care să contribuie cu adevărat la îmbunătăţirea sistemului românesc…
Vezi articolul

Elevii legitimați pot participa la Olimpiada națională a sportului școlar (O.N.S.Ș.), potrivit Ordinului pentru modificarea Regulamentului de organizare și desfășurare a competițiilor sportive școlare

La Olimpiada națională a sportului școlar (O.N.S.Ș.) au dreptul de participare toți copiii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar înscriși, la data de 1 octombrie a anului școlar în…
Vezi articolul