Șerban Iosifescu, agenția care acreditează școlile: After school-urile organizate în regim privat nu sunt supuse vreunui proces de autorizare sau acreditare / Președintele ARACIP, în septembrie: Sute de grădinițe ilegale în București, mascate în centre pre/after school

2.329 de vizualizări
FOTO: Human Catalyst
Autoritățile au închis toate școlile și grădinițele din cauza pandemiei, dar au lăsat deschise creșele și after school-urile. Cele mai multe after school-uri funcționează în sistem privat, însă numărul exact al acestora nu este cunoscut autorităților pentru că ele nu au nevoie de autorizare, spune președintele Agenției care auditează grădinițele și școlile de stat și private.

After school-urile organizate în regim privat, în afara unităților de învățământ, nu sunt reglementate de Ministerul Educației “și nici nu sunt supuse vreunui proces de autorizare sau acreditare (nefiind unități de învățământ). Ca urmare, ele se supun regulilor generale de siguranță sanitară”, a explicat pentru Edupedu.ro Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), instituția care evaluează școlile de stat și private pentru a le autoriza și acredita.

“Nu avem o evidență a after school-urilor private pentru că acestea nu se supun autorizării”, a declarat Iosifescu pentru Edupedu.ro.

Contactat de Edupedu.ro în legătură cu activitățile desfășurate în această perioadă de pandemie de after school-uri – singurele instituții alături de creșe care mai pot primi copii -, Iosifescu a declarat că „ordinul ministrului Educației reglementează after school-urile organizate de către unitățile de învățământ sub denumirea ”Școala după școală”, respectând o metodologie care le permite școlilor să deruleze aceste activități sub control pedagogic și respectând regulile de igienă și siguranță pentru copii (elevi). Ordinul nu interzice after school-urile organizate în sistem privat, ci doar interzice unităților de învățământ să le găzduiască. Ca urmare, after school-urile organizate în regim privat, în afara unităților de învățământ, nu intră sub incidența acelui ordin și nici nu sunt supuse vreunui proces de autorizare sau acreditare (nefiind unități de învățământ). Ca urmare, ele se supun regulilor generale de siguranță sanitară”.

„La after school prezența nu este obligatorie, cunosc after school-uri care organizează ore în sistem hibrid, cu doar o jumătate din copii la clasă, dar la after oricum sunt mult mai puțini copii decât într-o clasă și acestea nu funcționează în aceeași clădire cu școala. Nu avem o evidență a after school-urilor private pentru că acestea nu se supun autorizării”, a precizat Iosifescu pentru Edupedu.ro.

Amintim că, la începutul anului școlar, Iosifescu atrăgea atenția că odată cu obligativitatea grupei mari de la grădiniță, au ieșit la iveală “sutele de grădinițe ilegale“. “Acum, că a devenit obligatorie grupa mare de grădiniță, ies la iveală sutele de grădinițe ilegale din București, mascate în centre educaționale, pre/afterschool și altele de acest fel”, spunea președintele ARACIP, care avertiza atunci că autoritățile trebuie să stabilească cine este responsabil de monitorizare inclusiv la centrele de zi sau afterschool-urile care funcționează mascat ca grădinițe, pentru ca cei mici să fie în final în siguranță, în cadrul unor centre evaluate de o autoritate externă.

“Aveți sau nu de gând să reglementați activitatea entităților care oferă orice fel de servicii pentru copii (educație, îngrijire, distracție și timp liber, hrană etc.) măcar pe plan local, dacă la nivel național nu se mișcă nimic? Noi am trimis, acum câteva luni, o propunere Ministerului, în acest sens, prin care propuneam o reglementare a acestor activități – mai ales pentru puzderia de pre/after school, foarte lucrative – și am avut și o discuție preliminară la ANDPDCA – ca instituție care are chiar în titlu ”drepturi” și ”copii” – pentru emiterea unei reglementări generale, comune, pentru toate entitățile care oferă servicii pentru copii. Dar, probabil au fost alte probleme mai importante”, a spus Iosifescu.

Primim zeci de reclamații privind aceste grădinițe ilegale”, care sunt mascate în centre educaționale sau pre/after school, iar poliția “le tratează cu o inexplicabilă blândețe”, acuza Șerban Iosifescu, cercetător în științele educației și președinte al Agenției guvernamentale care evaluează școlile de stat și private pentru a le autoriza și acredita. Acesta a vorbit despre condițiile în care sunt primiți numeroși copii, în centre în afara legii și cu complicitatea autorităților care ignoră riscurile la care sunt supuși cei mici.

Problema grădinițelor ilegale a revenit în atenția publică odată cu intrarea grupei mari de grădiniță în cadrul învățământului obligatoriu, începând chiar cu 14 septembrie 2020. Pentru a funcționa legal, o grădiniță trebuie să fie autorizată provizoriu sau acreditată. Instituția care autorizează/acreditează școlile și grădinițele, în urma unui audit independent, este Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).

Fota: Human Catalyst

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Nu am cuvinte. Statul nu poate autoriza școlile și grădinițele de stat, sute dintre ele nu au autorizație sanitară sau autorizație de funcționare, de unde sa autorizeze asezamintele lucrative? Sa folosesc expresia dl. Cercetător. De ce sunt fără număr știrea grădinițe ilegale? Pentru că statul nu a oferit o soluție părinților și copiilor respectivi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Școlilor Particulare solicită Guvernului acordarea costului standard per elev și unităților autorizate, precum și scutirea de la plata contribuțiilor pentru angajați pe o perioadă de 3 luni

Peste 80 de școli și grădinițe particulare din România solicită Guvernului măsuri de sprijin în contextul în care „instituțiile de învățământ din România vor fi închise până după Paște”, ca…
Vezi articolul

USR acuză PSD şi PNL că încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli: A fost introdus acordul scris al părinţilor, iar ”educaţia sexuală” a fost înlocuită cu ”educaţia sanitară”

USR acuză PSD şi PNL de ”o înţelegere iresponsabilă pentru viitorul copiilor”, întrucât încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea USR…
Vezi articolul

Învățământul profesional devine obligatoriu pentru elevii cu medii sub 5, care susțin Evaluarea Națională anul acesta. Metodologia de admitere la liceu a fost publicată în Monitorul Oficial

Învățământul profesional devine obligatoriu pentru elevii care susțin Evaluarea Națională anul acesta și obțin o medie de admitere sub 5. Prevederea apare în metodologia de admitere la liceu publicată în…
Vezi articolul