Sesizări anonime, autosesizarea comisiei de etică și un „ghid de bun simț” – în proiectul noului cod de etică SNSPA / Cristian Pîrvulescu, decan la Facultatea de Științe Politice: Trebuie reglementate clar care sunt gesturile acceptabile sau nu. De la atingeri până la modul de adresare

3.803 vizualizări
Sursa: SNSPA
Deschiderea unui birou pentru reclamații, chiar și depuse anonime, implementarea unui “ghid al bunului simț”, sunt printre propunerile ce ar putea face parte din noul cod de etică al SNSPA. Documentul, care este în lucru, vine în contextul cazului Alfred Bulai, acuzat de folosire abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală. Decanul facultății de Științe Politice, Cristian Pîrvulescu a spus pentru Euronews că vor fi reglementări clare în privința unui cod de bun simț: ce e permis și ce nu: „Se pare că nu mai funcționează bunul simț și atunci trebuie o reglementare foarte clară să prevadă care sunt gesturile, nu numai formulele, care sunt acceptabile și care nu sunt acceptabile”.
  • Amintim că procurorii au deschis dosar penal după o investigație a jurnaliștilor Snoop.ro care au publicat mărturiile mai multor foste studente ale lui Alfred Bulai, care îl acuzau de agresiune sexuală.

În noul cod de etică al SNSPA studenții ar putea depune reclamații anonime, ar putea exista un avocat al studentului, întâlnirile unul la unul dintre student și profesor să fie interzise fără o a treia persoană de față și redactarea unui “ghid al bunului simț”: ce este și ce nu este permis în relația profesor-student. Sunt câteva dintre propunerile depuse de studenți la care și se lucrează la redactarea codului, potrivit Euronews.

Lucian Vineticu, coordonatorul din partea studenților a schimbărilor codului de etică spune că au început demersurile pentru a integra în cadrul Comisiei de Etică universitară un birou de asistență în etica universitară format din profesori și studenți, “care să aibă rolul de anticameră și să asiste reclamantul în inițierea, formularea, înaintarea și reprezentarea convențională. Practic, avocatul studentului sau al poporului, după caz, în cadrul Comisiei de etică”.

Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice SNSPA spune că va exista o posibilitate de a prelua din timp aceste sesizări, “studenții vor să aibă dreptul de a cenzura prezența profesorilor acolo. Altfel spus, profesori care nu sunt considerați suficient de deschiși să nu poată face parte din acest birou”.

Sesizările să poată fi făcute anonime este una dintre propuneri, despre care decanul Facultății de Științe Politice SNSPA spune că ar trebui inclusă. “Să se permită ca sesizarea să se facă și fără, și să se accepte, și fără ca numele să fie trecut”. Pîrvulescu mai spune că vor fi reglementate și ce este și ce nu este permis printr-un cod al bunului simț.

“Se pare că nu mai funcționează bunul simț și atunci trebuie o reglementare foarte clară să prevadă care sunt gesturile, nu numai formulele, care sunt acceptabile și care nu sunt acceptabile. De la atingeri, până la modul de adresare și formulele folosite pentru că vorbim uneori despre formule care discriminează”, spune Cristian Pîrvulescu.

În plus, “profesorii ar trebui să urmeze obligatoriu cursuri de formare în identificarea și prevenția oricărui caz de hărțuire și combatere inclusiv a discriminării”, spune Lucian Vineticu, coordonatorul din partea studenților a schimbărilor codului de etică.

Informații de context

Un grup de studenți a protestat, marți, la deschiderea anului universitar de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), cerând să fie luate măsuri concrete pentru oprirea hărțuirii și abuzurilor sexuale din mediul universitar, conform hotnews.ro. Cu referire la acuzațiile aduse fostului profesor Alfred Bulai, aceștia au afișat mesaje precum „Fără abuzatori în universități!” și „SNSPA, nu uita, abuzul e și vina ta”. Pe site-ul oficial al SNSPA a fost postat un mesaj în care conducerea își exprimă aprecierea față de „fiecare” dintre profesori.

Pe 6 august, la scurt timp după acuzațiile lansate în investigația Snoop, în care mai multe studente au povestit despre abuzurile din partea sociologului Alfred Bulai, a fost desfăcut contractul de muncă al lui Bulai.

Decizia lui Remus Pricopie vine după ce, susține acesta, a primit hotărârea Comisiei de Etică privind reclamațiile de hărțuire sexuală aduse profesorului Bulai, în urma investigației Snoop.ro.

În prezent, Bulai este în arest la domiciliu. Tribunalul București a decis ca Alfred Bulai, profesorul SNSPA acuzat de procurori că a hărțuit sexual studente, să fie plasat în arest la domiciliu, potrivit minutei de ședință. Decizia e definitivă, scrie G4Media.ro.

Bulai fost arestat preventiv pe 5 septembrie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 1, însă el a contestat hotărârea.

A doua zi după ce a fost arestat, Alfred Bulai a fost scos din Arestul Poliţiei şi transportat la Spitalul Militar „Carol Davila”, fiind suspect de infarct.

Citește și:
FOTO Protest al studenților la deschiderea noului an universitar de la SNSPA față de abuzatorii din universități
Mircea Miclea: Dacă un cadru didactic este acuzat anonim pentru hărțuire sexuală, se deschide un dosar. Dacă reclamațiile se repetă, atunci se analizează dosarul chiar dacă acuzațiile sunt anonime. Universitățile au avut acest model cu 20 de ani în urmă și nu l-au preluat în codurile lor de etică. Măcar acum să ia măsuri
DOCUMENT Hărțuirea sexuală în universități. Încurajarea sesizărilor cu protejarea confidențialității, recomandată timp de 20 de ani universităților din România: Care era procedura de soluționare a cazurilor de hărțuire, pe modelul Princeton University, trimisă tuturor universităților în 2005 de ministrul Mircea Miclea, ca model de cod-etic universitar
Facultatea de Comunicare a SNSPA pune la dispoziția studenților care vor să reclame abuzuri o adresă proprie de contact, separată de procedura prin Comisia de Etică a universității / „Gândurile noastre merg și către cei care, în octombrie, ne vor păși pentru prima oară pragul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii unei școli din Argeș au primit la Limba și literatura română, la simularea Evaluării Naționale, subiectele destinate elevilor maghiari / Greșeala a fost observată doar după terminarea examenului

20 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea argeșeană Vlădești au primit la Limba și literatura română la simularea Evaluării Naționale 2023 subiectele…
Vezi articolul

SURSE Bacalaureatul va avea o nouă structură, cu Matematică susținută și de elevii de la uman, o probă nouă de competențe „complementare” și alte două examene scrise la limbi străine, toate de-a lungul clasei a XII-a. În sesiunea propriu-zisă de BAC rămân trei probe scrise și română-oral – proiectul legii Educației

Examenul de Bacalaureat, prevăzut de proiectul legii Educației Deca, va conține o probă de „competențe de bază complementare” specializării, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre „competențe de bază la Matematică”,…
Vezi articolul