Sindicatele așteaptă întâlnirea de vineri cu premierul Ciucă, după greva de avertisment. Nistor, FSE: Următoarea formă de protest poate fi greva generală / Meseria aceasta nu are nici un fel de căutare, nu poți vorbi de motivație când debutantul intră în sistem cu 2.250 de lei

4.392 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: ISMB.ro
“Nu am pus un termen limită, dar asta nu înseamnă că termenul de așteptare este unul foarte lung. Următorul pas poate fi greva generală”, a spus liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Marius Nistor, pentru Edupedu.ro, întrebat care sunt pașii pentru perioada următoare.

Greva de avertisment a durat 2 ore, pe 19 ianuarie 2022, în intervalul 11:00 – 13:00, timp în care profesorii au stat în clase, dar nu au predat. Greva a avut loc în școlile în care există membri de sindicat.

“Așteptăm să vedem care e reacția domnului premier. Domnia sa a declarat săptămâna trecută că săptămâna aceasta va avea 2 întâlniri cu reprezentanți din domeniul sănătății și învățământului, până acum nu am fost chemați la nicio întâlnire (n.red. miercuri seara ministrul Educației a anunțat că premierul se va întâlni vineri cu sindicatele). Așteptăm cu nerăbdare. Vom participa și vom vedea care sunt soluțiile primului ministru”, spune Marius Nistor.

“Facem o analiză acum asupra grevei de avertisment de astăzi și am apreciat faptul că toți colegii care au semnat pentru greva de avertisment, au susținut greva și au cerut chiar în cazul în care nu există un răspuns rapid din partea executivului, să trecem la următoarea formă de protest”, a mai declarat acesta.

Reporter: Care este următoarea formă de protest? 

Marius Nistor: Poate însemna greva generală. Sindicatele sunt organizate la nivel județean, dar totul depinde de reacția executivului. Avem nevoie de soluții urgente pentru că avem o criză pe partea de resurse umane foarte puternică. Oamenii nu își mai permit să aștepte, iar cu vorbe și promisiuni nu se plătesc facturile la utilități. Plafonate sau neplafonate.

Reporter: Cât timp sunteți dispuși să așteptați? 

Marius Nistor: Nu am pus un termen limită, dar asta nu înseamnă că termenul de așteptare este foarte lung. Deci Guvernul trebuie să se gândească că dascălii, personalul nedidactic și didactic auxiliar au așteptări foarte mari. Pe lângă problemele salariale, ne confruntăm cu o criză de personal, avem nevoie de noi angajări pe partea de personal didactic auxiliar si nedidactic, avem nevoie de materiale de protecție pentru colegii noștri care își desfășoară activitatea în preuniversitar.

Reporter: Din punctul de vedere al sindicatelor, afectează în vreun fel negocierile, scandalul legat de plagiat în care este vizat premierul Nicolae Ciucă? 

Marius Nistor: Sunt lucruri diferite. Oamenii noștri nu pot să aștepte până când se clarifică tema doctoratului primului ministru. Învățământul nu poate sta pe loc. Are nevoie de soluții și rezolvări rapide. Cineva trebuie să vină cu lucruri concrete.”

Reamintim că personalul didactic ar fi trebuit să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Anul acesta au primit o majorare de doar 4,5%, ceea ce înseamnă 65 de lei în plus la salariu, potrivit documentelor oficiale.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” subliniază că, pe lângă problemele salariale, educația se confruntă cu o gravă problemă de personal.

“Avem o situație dramatică la nivel de resursă umană. Meseria aceasta nu are niciun fel de căutare. Nu poți vorbi de motivație când debutantul intră în sistem cu 2250 de lei, și dacă lucrează în mediul rural, primăria trebuie să îi deconteze transportul și nu o face”, a concluzionat Marius Nistor.


10 comments
  1. Meserie sau profesiune?
    Așa o fi ținând cont că copiii sunt pe mâna lor o bună parte din zi.
    Marius Nistor a fost profesor?
    Salariile profesorilor ar trebui să fie motivante.
    România educată?

  2. Daca nici asa nu se rezolva, mergem pana in panzele albe si facem greva generala. Si-au batut destul joc de noi.

  3. asa ie bo$$… sigur nu are cautare la un salariu de incadrare de doar 3847 ron, de aia tineti toti cu dintii de posturi..
    la salarii pornind de la aceasta suma si avand in vedere ca scoateti 60^ analfabeti anual, eu zic sa va vedeti lungul nasului… hai sictir, milogilor.

      1. Continuă, te ascult.
        Pe smiorcăiala ta nu dau 2 bani, la fel cum nici piața nu dă pe elevii/studenții scoși de voi din școli.

      2. Nu-l mai stimati pe exemplarul asta si, mai ales, nu-l mai bagati in seama. Are capacitatea intelectuala a unei amibe. Dati-i ignore!

    1. Așa analfabeți vin de acasă, de aici zicala
      ,, așchia nu sare departe de trunchi”, ce vrei sa-i facă doctori?
      Ai trecut pe bune tu bacul sau macar ai 8 clase terminate ca să vorbești, băi Ciocanule?
      Pai soferii de autobuze au 5000 lei net, instalatorul la fel, asistenta 5500 -6500, constructorii 4200 lei prin lege, stai tu Ciocanule sa-ti spargi nervii cu 30 copii pentru 3000 lei?
      Hai sictir, vad ca aici s-a ajuns, tractoristii, instalatorii, vatmanii, zidarul, infirmiera, toti cei lipsiti de studii superioare iau cu mult peste cei in drept, de aici si impresiile proștilor.
      Hai sictir,, Ciocanule “!

    2. Esti prost informat si prost intentionat: 3487 lei inseamna brutul unui salariu de debutant, ceea ce inseamna ca pana la 2250 ia statul inapoi taxe. Dar din cate se vede faci parte din cei 60% analfabeti care nu vor sa aiba de-a face cu invatamantul. Pentru ca asta e realitatea: multi dintre elevi nu vor sa invete… simt ca nu au nevoie de carte pentru ca vad oameni care nu au carte ca “se descurca” si nu vad de ce ar trebui sa se mai oboseasca sa invete…

    3. Vorbe spuse de un repetent, genul ala de elev cu sfantul 5 in brate. Acum prostii au ajuns sa comenteze de cei care din mila s-au indurat sa-i treaca clasa!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciucă îndeamnă „întreg personalul din educație” să revină la catedră, deși profesorii și angajații protestează în școli. Șeful Executivului anunță că „rămânem deschiși dialogului” cu sindicatele, fără vreo propunere concretă

Nicolae Ciucă a pus din nou o postare pe Facebook, un mesaj în care salută adoptarea legilor Educației și are câteva referiri la situația tensionată din școli, unde luni a…
Vezi articolul