Sorin Cîmpeanu: Gramatica va fi reintrodusă în programa de liceu

22.235 de vizualizări
Foto: Cătălina Păun – Agerpres Foto
Ministrul Educației a făcut declarații de presă după ce în ședința de Guvern de azi au fost prezentate, în primă lectură, proiectele legilor Educației – Proiectul de lege pentru Învățământul Preuniversitar și Proiectul de lege pentru Învățământul Superior.
 • Cele două legi ale Educației au fost lansate în dezbatere publică, până în data de 24 august. Propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro. Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. În această perioadă “așteptăm opinii din partea tuturor celor interesați”, spunea în conferință, marți, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că va fi reintrodusă gramatica în noile planuri cadru de la liceu, care trebuie să intre în vigoare din septembrie 2023, adică pentru elevii care în toamna aceasta intră în clasa a VII-a. “O noutate ar fi decizia de introducere în programă a gramaticii, pentru a susține abilitățile de comunicare în limba română”, a spus ministrul.

Reintroducerea gramaticii la liceu a fost adusă în discuție în urmă cu 2 ani, au explicat pentru Edupedu.ro lingviștii Adina Dragomirescu, director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, și Alexandru Nicolae.

Informații de context

Noile planuri cadru pentru liceu, după care ar trebui să învețe elevii care încep clasa a VIII-a în toamna aceasta, ar urma să fie elaborate după ce va fi votată forma finală a legii Educației din învățământul preuniversitar, adică din septembrie 2023, spune Sorin Cîmpeanu.

“După 24 august, moment în care se vor încheia consultările, la începutul lunii septembrie să poată intra în procedură parlamentară de adoptare. În 27 sept 2021, Comisia Europeană a aprobat prima reformă din PNRR, reforma nr. 1, care înseamnă elaborarea și adoptarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului România Educată. Astfel încă din toamna acestui an vom putea să avem adoptate, după cele 2 perioade de dezbatere publică și parlamentară proiectele celor 2 legi.

Ele vor intra în vigoare la 30 de zile după promulgarea de către președintele României. Apoi ministerul Educației are la dispoziție 8 luni pentru elaborarea și promovarea legislației subsecvente. E vorba despre peste 300 de acte normative, ordine de ministru și hotărâri de Guvern.

Astfel, în sept 2023, în paralel cu grupurile de lucru deja constituite pentru planurile cadru de liceu si revizuirea celor de gimnaziu si învățământ primar, vom avea planuri cadru noi, curriculum nou, vom avea instituții pregătite de o adevărată reformă în sistemul de educație”, spune ministerul Sorin Cîmpeanu.   

Citește și: LIVE VIDEO Declarații de la Guvern, după lansarea în dezbatere a proiectelor legilor Educației în ședința Executivului

13 comments
 1. Nu mai incarcati programa de liceu! De altfel nu mai incarcati nicio programa! Lasati loazele sa caste ochii in telefoane si gura la prostii! Gramatica e pentru filologi. Restul e destul sa rumege. O rumegatoare chiar si spune ca putem comunica in limba romana corect chiar fara a cunoaste detaliile. Dar cum sa nu? Pesemne ca fara astfel de detalii a devenit si respectiva asa de inteleapta.

 2. În sfârșit, se întâmplă minunea. Am recomandat într-un comentariu și văd că se dorește punerea în aplicare. Deoarece ,în facultate,profesorii s-au întâlnit cu cazuri de studenți care nu știau cum se scrie corect gramatical, să exprime fluent și să realizeze fraze lungi ,logice și explicite. Oare, aceștia au luat bac-ul scris de alții, copiat sau…?

 3. Consider ca e foarte bine ca, în sfârșit se introduce gramatica în liceu. E absolut necesar pentru a comunica corect. Felicitări pt.aceasta propunere!… Sper sa se concretizeze!…

 4. Daca e vorba de noile planuri cadru care intra în vigoare în septembrie 2023 nu vor fi modificările pentru cei care intră acum în a opta? Ei vor intra la liceu în septembrie 2023.

 5. E foarte bine! Având în vedere ca acum gramatica se preda si se face la un nivel mult inferior celui din epoca de aur, precum și din cea postdecembrista, pana prin anii 2000, chiar este necesar. Și dacă se va lua o ora din programa de literatura și se va introduce o ora de gramatica, nu se va incarca programa. Susțin ideea gramaticii în programa de liceu.

 6. Este o mare prostie, faci gramatică 8 ani și nu vorbești corect?
  A cui e vina măi ministru al ,,lucrului bine făcut”.

 7. E important sa scriem si sa vorbim corect limba romana. Asta am deprins-o inca din clasele elementare si nu am uitat nici pana acum, desi am 50 de ani.Nici nu voi uita vreodată.Nu mai complicati inutil materia de studiu pentru bacalaureat, sunteți ca de obicei departe de adevăr si bâjbâiți în cu totul altă parte decât ar trebui. Chiar nu există specialiști care să stabilească o programă rezonabilă de studiu pentru liceu?Putem comunica in limba română corect, chiar daca am uitat detalii precum a stabili ce fel de conjunctie utilizez cand ma adresez cuiva.Nu-mi folosește la nimic daca stiu ca este coordonatoare, conclusivă, disjunctivă, disociativă,condițională, etc….Să studieze la facultate cei care vor deveni literați, filologi, nu elevii de liceu.

 8. Daca pentru a vorbi corect (pentru asta e necesara gramatica) nu sunt suficient 9 ani (clasa 0-8), scoala noastra este intr-un mare r—t, pe care marmora (ministerul) vrea sa il impacheteze intr-un staniol si sa ni-l vanda drept realizare!
  P.S. Am terminat liceul acum 30 de ani, la profilul matematica-fizica! Minune: nici atunci nu se facea gramatica in liceu, dar vorbesc corect!

 9. Consider că toți elevii trebuie să susțină bacalaureat la Limba și literatura română ( indiferent de profil). Apoi, celelalte probe să fie conforme cu specializarea liceului.

 10. Din nou față de când? Am absolvit în 1994, mate-fizică, nici noi nici cei de la uman nu aveam gramatică în programa de română-liceu.
  Când a existat gramatică la liceu, înainte de Revoluție?!

  1. Se studia la clasele de filologie – istorie. Existau asemenea clase și înainte de 1989. Cam una pe județ…

   1. Chiar ai studiat manualele dinainte de `89? Ori te trezisi in pragul somnului sa iti dai cu parerea ca sa nu adormi de tot?

  2. Nu a fost “gramatica” în liceu, a vorbi și a scrie corect românește se învață în ciclul primar, se aprofundează în gimnaziu! Nu mai încărcați programa de liceu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2022 Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice, Limba franceză, de la profesoara Corina Popa, Colegiul “Mihail Cantacuzino” din Sinaia: Dacă v-ați rătăcit prin Paris, sunteți singuri și trebuie să ajungeți la hotel sau la gară, important este să comunicați, chiar dacă greșiți un subjonctiv sau o concordanță la indicativ

Probele de competențe digitale și lingvistice s-au reluat pentru candidații la Bacalaureat 2022, în acest an școlar, după doi ani în care nu s-au susținut și s-au echivalat după anumite…
Vezi articolul

Ingrid Vârlan, eleva care a fost admisă la cea mai prestigioasă academie militară din SUA – West Point – a intrat în top cele mai bune 1% rezultate la matematică, pe singurul loc alocat României. Cum a fost? „Mâinile sângerânde după antrenamente și creierul aburind după sute de teste de engleză și matematică”

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, din Breaza, județul Prahova, Ingrid Vârlan a fost admisă la Academia Militară West Point, în Statele Unite ale Americii,…
Vezi articolul
Admiterea la liceu, simularea Evaluării Naționale

ULTIMA ORĂ Calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare din anul școlar 2021-2022, publicate de Ministerul Educației. Când sunt fazele județene, unde se țin fazele naționale în 2022

Calendarele olimpiadelor și concursurilor naționale, precum și ale olimpiadelor internaționale, au fost publicate astăzi de Ministerul Educației. De asemenea, sunt publicate și calendarele pentru competițiile școlare sportive și pentru “activitățile…
Vezi articolul