Sorin Cîmpeanu, Consiliul Rectorilor: Într-un an cu efervescență politică specifică unui an electoral, nu credem că o lege a educației poate să fie ferită de interese politice

851 de vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea
Consiliul Național al Rectorilor “susține importanța unei noi legi a educației”, dar “într-un an cu efervescență politică specifică unui an electoral, nu credem că o lege a educației poate să fie ferită de interese politice, diferite de cele ale sistemului de învățământ”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele CNR, Sorin Cîmpeanu.

Astăzi a început la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad prima reuniune a Consiliului Național al Rectorilor din anul 2019, la care participă și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Contactat de Edupedu.ro, Sorin Cîmpeanu a declarat, referitor la inițiativa declarată a ministrului de a elabora o nouă lege a educației, că “CNR (Consiliul Național al Rectorilor) susține importanța unei noi legi a educației, dar aceasta trebuie să fie rezultatul consultării și acceptării la nivelul întregii societăți, cu toate părțile implicate, fie că este vorba de studenți, elevi, profesori, instituții de asigurare a calității, beneficiari finali, respectiv angajatori, să fie un proiect cu viziune, ce poate oferi stabilitate și predictibilitate, absolut necesară într-un sistem precum cel al educației, în care rezultatele se pot obține exclusiv pe termen mediu și lung”.

Întrebat care este opinia cu privire la proiectul prezidențial pe educație România educată, aflat încă în dezbatere publică, președintele CNR a susținut că “dezbaterile, și într-o parte și în cealaltă, trebuie să fie continuate, de dorit ar fi ca aceste dezbateri să se suprapună și să aibă un interes comun, specific sistemului de educație – în paranteză fie spus, nu atât profesorilor, cât elevilor și studenților. Oricare ar fi proiectul, într-un an cu efervescență politică specifică unui an electoral, nu credem că o lege a educației poate să fie ferită de interese politice, diferite de cele ale sistemului de învățământ”.

În ceea ce privește modificările propuse de ministrul Educației la metodologia de evaluare a școlilor doctorale aprobată în noiembrie de ministrul interimar de la acea vreme Rovana Plumb și criticată dur de specialiștii din educație, Sorin Cîmpeanu a declarat că “în lipsa unei evaluări relevante și obiective a școlilor doctorale, există pericolul generării unui deficit de imagine la nivelul întregului sistem de învățământ superior și de asemenea dintre cele mai practice consecințe punctual menționez riscul blocării sumei de 80 de milioane de euro, sumă disponibilă ca finanțare europeană pentru burse doctorale și postdoctorale“.

Într-un comunicat remis anterior Edupedu.ro, Sorin Cîmpeanu a anunțat că CNR a cerut Ministerului Educației următoarele:

  • “1. Continuarea procesului de evaluare a școlilor doctorale, pe baza metodologiei de evaluare aflată în vigoare.
  • 2. Îmbunătățirea și revizuirea punctuală și justificată a unor indicatori, referitor la termenul de îndeplinire a standardelor.
  • 3. Pe baza punctului doi, extinderea cu o lună a termenului de depunere a Dosarelor de autoevaluare” [termenul este 15 februarie – n.red.].

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Citește mai jos criticile aduse Metodologiei în vigoare:

 

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Editura Didactică și Pedagogică nu a livrat manuale pentru clasele I-VI în valoare de peste 1,45 milioane lei, în 2018, când era editură unică, deși erau prevăzute în contract – Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a constatat ”numeroase deficiențe în derularea achiziției de manuale școlare de la Editura Didacticăși Pedagogică SA pentru clasele I-VI”, desfășurată în anul 2018, se arată în cel…
Vezi articolul

USR acuză PNL pentru calitatea consilierilor ministrului Educației și cere: “Fără pile de partid, doar oameni integri” / Niciun cuvânt despre prezența Danielei Vișoianu la Minister, cu proiect pe fonduri europene în derulare și legături cu băieții deștepți din energie

USR face bilanțul guvernării PNL pe Educație, la aproape o lună de când liberalii au preluat guvernarea, și nominalizează fiecare consilier sau secretar de stat considerat “cu probleme” din perspectiva…
Vezi articolul