Sorin Cîmpeanu vizează modificări în CNATDCU, instituția cheie în gestionarea plagiatelor: Am o problemă cu lipsa de coerență și de responsabilitate în asigurarea suportului pentru deciziile Consiliului

2.358 de vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: Gov.ro
Ministrul educației are în vedere modificări în instituția cheie care soluționează sesizările de plagiat în doctorate. „Am o problemă cu lipsa de coerență și cu lipsa de responsabilitate în asigurarea suportului pentru deciziile CNATDCU”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Sorin Cîmpeanu, întrebat dacă l-a schimbat din funcție pe coordonatorul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Ion Ciucă.

Numit în această poziție în 2016 de ministrul de atunci Adrian Curaj, Ion Ciucă este directorul Direcției de guvernanță a instituțiilor de învățământ superior din Ministerul Educației, profesor la Universitatea Politehnica București, iar în 2016 a acordat asistență Școlii Doctorale a Academiei SRI pentru reorganizarea structurii școlii doctorale.

UPDATE Ion Ciucă a precizat pentru Edupedu.ro că nu a făcut niciodată parte din conducerea Școlii Doctorale a Academiei SRI, așa cum relatase Pressone.ro, preluată de Edupedu.ro.

“Alături de dl Gigel Paraschiv am fost analizați de Agenția Națională de Integritate (ANI) dacă suntem în conflict de interese și am primit decizie că nu se verifică nimic din ceea ce am fost acuzați. Mi s-a cerut din partea universității asistență pentru a-și reorganiza structura școlilor doctorale, în 2016. Ne-au solicitat la Minister sprijin pe acest domeniu. Eu nu puteam să fac parte din școala dânșilor, asta presupunea să am norma de bază acolo, să fiu cu carte de muncă acolo. Singura mea colaborare este instituțională cu ei, am fost la o singură ședință la ei, am reprezentat Ministerul Educației, iar un angajat al Ministerului Educației care merge oficial acolo nu poate fi membru al școlii doctorale acolo. Am fost solicitat ca director de Direcție la Minister”, a declarat Ion Ciucă pentru Edupedu.ro.

Acesta a precizat că, “până vineri, răspund de secretariatul tehnic al CNATDCU. Domnul ministru decide ce face, când face”. Întrebat în ce stadiu este sesizarea de plagiat împotriva lui Gabriel Vlase, Ciucă a răspuns că “toate sesizările de plagiat sunt analizate de CNATDCU. Se fac comisii de lucru și se analizează. Universitatea este notificată de secretariatul tehnic al CNATDCU să trimită toate documentele necesare și până acum dacă nu se trimiteau toate actele la dosar nu era îndeplinită procedura de lucru. Acum, Monica Anisie a schimbat procedura și aceasta prevede ca CNATDCU se poate pronunța și fără toate documentele. Consiliul CNATDCU a solicitat în vară să fie refăcute comisiile și au început oamenii să lucreze. Eu, ca secretariat tehnic, nu am nicio pârghie să forțez universitatea sau pe cei din comisiile de lucru să transmită documentele de lucru. Acum au început să vină rapoartele. Fiecare membru al comisiei face un raport individual și unul dintre ei este numit raportor și face raport cu ideile care se desprind și îl semnează toți, după care decizia este publicată pe site-ul CNATDCU“.

Ciucă a declarat pentru Edupedu.ro că 5 decizii sunt în contestații “și au început să vină rapoartele pe contestații. Respectivele sesizări au intrat pe vechiul regulament și vor fi analizate de Consiliul general CNATDCU”.

Eu nu am informații să fi pierdut vreodată un proces în vreun domeniu, pe procedură. Pe ceea ce ține de secretariatul tehnic nu a fost niciun proces pierdut pe procedură”, a afirmat Ion Ciucă, cu referire la declarațiile făcute de ministrul Sorin Cîmpeanu.

(Știrea inițială) Potrivit unor surse din minister, pe lista sesizărilor de plagiat aflate în analiza forului este în prezent și cea a șefului Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase. Tot fără verdict sunt în prezent la CNATDCU sesizările de plagiat în cazurile Bogdan Despescu – secretar de stat în Ministerul de Interne, judecătorul Lucian Netejoru – șef al Inspecției Judiciare, fostul premier Mihai Tudose, după cum scrie Emilia Șercan în Pressone.ro.

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației să comunice care este stadiul analizei de plagiat în cazul șefului SIE. Vom publica răspunsul, atunci când îl vom primi.

Potrivit unor surse din Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu vrea să îl schimbe din funcția de coodonator al secretariatului tehnic al CNATDCU pe Ion Ciucă.

Contactat de Edupedu.ro, ministrul Educației a declarat că „am o problemă cu lipsa de coerență și cu lipsa de responsabilitate în asigurarea suportului pentru deciziile CNATDCU. Concret, înseamnă că voi fi foarte foarte atent și voi încerca să adopt cele mai bune decizii în scopul creșterii conformării cu legea și a susținerii celerității în adoptarea deciziilor. Toate aceste lucruri pot fi privite si în conceptul pe care l-am inițiat și susținut, numit RUNIDAS (Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii eliberate de unitățile și instituțiile românești de învățământ începând cu absolvirea liceului și diploma de BAC, propus de Sorin Cîmpeanu după ce a izbucnit scandalul diplomelor false ale lui Baranga, profesor și chiar coordonator de doctorate la Agronomie București, universitate al cărei rector suspendat este Cîmpeanu și unde Baranga și-a obținut chiar abilitarea, deși nu avea nici măcar diplomă de bacalaureat – detalii aici și aici).

Din punct de vedere al legalității, am constatat deja abordări care au vulnerabilizat dorința și obligațiile Ministerului Educației de a susține deciziile CNATDCU, acolo unde sunt profesioniștii care iau decizii. Vreau să știu că acele decizii au fost luate cu competență și în deplină legalitate”, a continuat Cîmpeanu.

Întrebat din partea cui au venit abordările care au vulnerabilizat Ministerul, oficialul a răspuns că „abordări din partea celor care aveau datoria de a asigura suportul pentru deciziile CNATDCU de a consilia competent cu privire la respectarea procedurilor”.

Deocamdată eu v-am spus de acțiuni suport, care nu vizează Consiliul CNATDCU și nici comisiile de specialitate. Mă refer strict la ce intră în competența directă și nemijlocită a unui ministru al educației, indiferent cine va fi acela: să asigure suport din perspectiva legalității, cu accent pe respectarea procedurilor și actelor normative de orice nivel și din perspectiva accelerării procesului de luare a unor decizii care să stea în picioare în instanță atunci când Ministerul Educației, în calitate de entitate, autoritate cu personalitate juridică, va fi chemat să răspundă pentru deciziile CNATDCU”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, fără a oferi alte detalii concrete cu privire la spețele la care se referă.

Acesta a evitat să spună în ce stadiu este sesizarea de plagiat a șefului SIE, Gabriel Vlase.

Informații de background

Amintim demersul fără precedent al Consiliului Național al Rectorilor, condus vara trecută de Sorin Cîmpeanu, de a le propune universităților să organizeze două referendumuri, prin care să stabilească dacă elimină Ministerul Educației din procesul de acordare a diplomelor de doctor și din abilitări.

La o săptămână după ce ministrul de atunci Monica Anisie a anunțat componența CNATDCU, Consiliul Național al Rectorilor (CNR) a informat printr-un comunicat că propune referendum prin care universitățile să spună dacă vor să acorde singure titlurile de doctor și atestatele de abilitare. Referendumurile nu au avut loc.

Ministru al Educației anul trecut, Monica Anisie i-a respins pe cei 12 rectori care s-au propus sau au vrut să facă parte direct din comitetele de selecție CNATDCU, iar 40% dintre cei pe care i-a numit în loc sunt cercetători din străinătate, printre care se numără Andrei Moroianu, director de cercetare la Paris, Mircea Ivan – cercetător cu descoperiri recunoscute de comitetul Nobel, și Mihai Netea – imunolog de top în Olanda.

CNATDCU este instituția cheie în afacerile plagiatelor, dar intrarea în acest for înseamnă pentru mulți accesul și în diferite ale agenții de evaluare, control sau analiză ale Ministerului.

Vezi aici miza apartenenței la CNATDCU

Citește și:

3 iulie 2020: Conflict deschis între Consiliul Rectorilor și Ministerul Educației: Rectorii propun oficial referendum pentru a decide dacă elimină Ministerul nu doar din procesul de acordare a diplomelor de doctor, ci și din abilitări

8 iulie 2020: Remus Pricopie acuză un joc murdar pentru putere, în spatele propunerii de desființare a CNATDCU: Ministrul Educației se află sub un atac ilegitim exercitat de anumiți politicieni cu scopul rudimentar de a-şi extinde influența în educație

3 iulie 2020: Daniel David, după ce a fost numit în conducerea CNATDCU: Noi nu gândim individual, ci instituțional. Dacă mâine Consiliul Rectorilor își asumă poziția pe care eu am susținut-o – că rectorii nu ar trebui să fie în aceste consilii – eu îmi dau demisia. Dar regula e regulă

2 iulie 2020: Desființarea CNATDCU, planul rectorilor nemulțumiți că au fost îndepărtați din forul pe care se băteau acum 3 luni – Pressone.ro

26 iunie 2020: Rectorii surpriză din noul CNATDCU: Daniel David și Anca Buzoianu fac parte din noul consiliu general condus de Ioan Aurel Pop. Care sunt membrii forului în care alți 12 rectori s-au bătut să-și impună oamenii

26 iunie 2020: Ioan Aurel Pop, noul președinte al CNATDCU, a fost împotriva verdictului de plagiat dat lui Ponta de acest for. Președintele numit acum de Anisie saluta în 2012 reorganizarea prin care Liviu Pop neutraliza practic instituția

12 iunie 2020: “Rectorii nu ar trebui să facă parte din componența CNATDCU” – Rectorul SNSPA Remus Pricopie, o nouă intervenție pe tema conflictelor de interese

12 iunie 2020: Rectorii cer “consultări profesioniste” atunci când se aleg membrii CNATDCU: Izvorul calității în activitatea didactică și de cercetare nu poate fi găsit în afara conducerii universităților

15 mai 2020: Scrisoare a ministrului Anisie, către cercetătorii care propun viitorii membri CNATDCU: România nu poate progresa fără universități în care un doctorat să însemne consacrarea unei munci asidue de cercetare, nu un copy-paste. Identificați personalități care să susțină integritatea morală

5 mai 2020: Rectorii sunt eliminați din comitetele care decid membrii CNATDCU. Pe lista ministrului Educației se află Andrei Moroianu, director de cercetare la Paris, Mircea Ivan, cu descoperiri recunoscute de comitetul Nobel, Mihai Netea, imunolog de top în Olanda, și Ioan Aurel Pop

15 aprilie 2020: 12 rectori vor să controleze CNATDCU: cum se bat pe puterea de-a decide unde merg fondurile doctorale și afacerile plagiatelor foști miniștri și rectori la cel puțin al 2-lea mandat


1 comment
  1. D-le ministru, poate va ocupati si de unele comisii din acest CNATDCU, care cresc non-stop, aberant si absolut discretionar criteriile minimale (atunci cand toate celelalte comisii nu le modifica), blocand in mod intentionat promovarile si afectand generatii intregi de cadre didactice universitare din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache, în cazul schimbărilor în analiza plagiatelor: Ministrul Cîmpeanu “vine cu o moștenire problematică” / “Să prezinte coaliției de guvernare care îi sunt planurile în privința CNATDCU”

“Deciziile care țin de sănătatea morală, de etica socială, de agenda anticorupție pe care actuala coaliție guvernamentală și le-a asumat la formarea ei și la preluarea mandatului guvernamental nu pot…
Vezi articolul

O direcție specială din cadrul ministerului Familiei se va ocupa de copiii neglijați de părinții plecați la muncă în străinătate. Peste 75.000 de copii aveau părinții plecați la muncă în străinătate în primele 6 luni din 2021

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, a anunțat într-o conferință de presă, după ședința de Guvern de miercuri, că există o nouă categorie de copii care au…
Vezi articolul

Școlile să fie dotate cu sisteme de supraveghere audio-video, biblioteci online sau offline cu ghiduri pentru părinți, elevi, profesori și un concurs anual – măsuri propuse în Planul Național de Combatere a Violenței Școlare pe următorii 3 ani – proiect

Planul Național de Combatere a Violenței Școlare pentru 2024-2027 a fost pus în dezbatere publică vineri, 29 martie, de ministerul Educației. Documentul prevede o serie de măsuri, cum ar fi…
Vezi articolul