Impactul noilor planuri-cadru de liceu asupra normelor profesorilor nu poate fi negat, însă școlile vor avea autonomia să redistribuie orele, afirmă secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării, Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri privind viitoarele planuri-cadru pentru învățământul liceal, organizată de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ la Colegiul Național „Sf. Sava“. Schimbările nu trebuie văzute ca fiind „catastrofice”, iar „scopul ministerului nu este să creeze niște planuri în concordanță cu oferta de forță de muncă de pe piață”, a mai afirmat el.
Secretarul de stat a afirmat că îngrijorarea profesorilor cu privire la propriile catedre este firească, însă schimbările sunt necesare pentru evoluția sistemului de educație: „Nu putem spera la mai bine dacă nu schimbăm lucruri, cu toate implicațiile de rigoare”, a spus el.
Sorin Ion a insistat că școlile vor avea mai multă autonomie în gestionarea orelor și a afirmat că, per total, numărul de ore pentru elevi nu a scăzut semnificativ: „Unde sunt orele lipsă? Tot la noi în școli! Aceste ore nu vor fi predate de omuleți verzi sau de profesori veniți din import, ci tot de colegii noștri”, a declarat el.
Redăm declarațiile secretarului de stat din Ministerul Educației și Cercetării, Sorin Ion:
Subiectul pe care vreau să-l ating este îngrijorarea cu privire la numărul de norme sau la propriile noastre catedre. Pentru că e firesc să se întâmple așa. Este firesc să ne să ne intereseze în primul rând situația personală sau situația colegilor noștri, în cazul în care suntem director de școală. Și probabil că în același document ați observat că există și un impact pe norme. Nu aș fi îngrijorat din acest motiv și chiar mi-am luat ca suport de curs aici materialul pe care l-am găsit la mapă, pe care l-ați făcut dumneavoastră și care reprezintă evoluția normelor pe matematică pe o perioadă de timp 2025-2030. Aș fi spus 2026, pentru că de atunci începe implementarea noilor planuri-cadru. Nu o să spun aici: „stați liniștiți, nimeni nu pierde nicio oră”, pentru că aș fi ipocrit.
Și, de fapt, cea mai simplă reformă pe care o poți face în sistemul de educație este aceea în care să nu schimb nimic, pentru că are, cum să spun, implicații zero în ceea ce privește normele noastre, ale dumneavoastră, ale mele. Întâmplător, analiza făcută aici e pe matematică, fix pe disciplina mea. Poate că ar trebui, citind așa simplist, să mă îngrijoreze, dar lucrurile nu stau chiar așa. Și poate ar trebui să scriu să spun asta, pentru că nu, nu este scopul ministerului să creeze niște planuri în concordanță cu oferta de forță de muncă de pe piață. Nici pe departe, nu ca fost scopul, dar trebuie să privim și realist lucrurile și să faceți și o analiză asupra personalului calificat pe care îl avem la niște discipline, mai ales în zona științelor, pentru că nu e secret pentru nimeni.
A fost o temă de discuții publice la începutul anului școlar, discuția fiind, simplificat vorbind: nu prea avem profesori de matematică, nu prea avem profesori de fizică, nu prea avem profesori de informatică. Repet, n-a fost în niciun caz scopul nostru de a face o corelare între două aceste două, dar atunci când vorbim despre amenințări, nu putem să luăm în calcul și acest lucru. Nu putem să luăm în calcul, de exemplu, câți dintre profesorii de matematică pe care îi analizăm aici ca pe niște simple numere, au, de exemplu, și calificare pe informatică, pentru că de multă vreme Facultatea de Matematică, cel puțin din București, are specializare matematică-informatică. Așadar, aș lăsa cumva în planul doi îngrijorările privind simplele calcule matematice pe norme, pentru că realitatea este că nu au deocamdată o bază foarte bine devenită.
Și mai este ceva. V-ați uitat, cu siguranță, și la numărul de ore total pe care îl au elevii, de data asta, și nu profesorii. Și puteți să spuneți și dumneavoastră, să nu vă spun eu, dacă a scăzut sau a crescut. În niciun caz n-a scăzut, să zicem, e tot pe acolo, față de ce aveam până acum. Și atunci întrebare care se pune este: dacă disciplina A, B, C, D, E reclamă că s-au pierdut ore, n-am auzit pe nimeni reclamând că a câștigat ore. Atunci unde sunt cele lipsă? Sunt tot la noi în școli, pentru că răspunsul la întrebare se numește autonomie la nivel de școală. Acele ore nu o să fie predate nici de omuleții verzi, nici de oameni din import. Vor fi predate de colegii noștri. Așadar, fără a fi nici triumfalist și fără a încerca să vă transmit aici „stați liniștiți că nu se întâmplă nimic”. Dacă nu se întâmplă nimic aici, nu se va întâmpla nimic în sistemul de educație. Și părerea generală, o știți cu toții, că lucrurile nu merg bine la acest moment. Nu putem spera la mai bine dacă nu schimbăm lucruri, cu toate implicațiile de rigoare. Dar în niciun caz să nu ne gândim la o teorie catastrofică despre ceea ce o să se întâmple în viitorul apropiat cu noi, cu colegii noștri și așa mai departe.
Informații de context
Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică vineri seară, 31 ianuarie, la ora 18:00. Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025). Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.
Amintim că secretarul de stat Florian Lixandru a sugerat într-o emisiune că amânarea punerii în consultare a proiectelor de planuri-cadru pentru liceu a avut ca scop să nu piardă capital electoral, când a spus că „ar putea genera temeri” în rândul profesori, în sensul că s-ar pierde catedre.
Un punct sensibil al noilor proiecte de planuri-cadru este reducerea numărului de ore din trunchiul comun pentru anumite discipline, care ar putea sau nu să fie alese de elevi din curriculum la decizia elevului din oferta școlii.
Întrebat pe 30 ianuarie, în conferință de presă la ministerul Educației și Cercetării, de Edupedu.ro dacă au existat analize de impact pentru aceste planuri-cadru, ministrul Daniel David a spus: „Există, da”. „Discuția n-a fost exact la care este numărul profesorilor, fiindcă foarte mulți [profesori] în acești 3-4 ani, până când vor intra aceste planuri-cadru, unii ies la pensie, alții mai intră în sistem. E foarte greu să faci acest calcul”, a continuat el.
Ministerul Educației susține că proiectele de planuri-cadru oferă mai multă flexibilitate elevilor și școlilor, lăsând posibilitatea ca fiecare unitate de învățământ să decidă în funcție de specificul său.
11 comments
Foarte interesant că Sorin Ion nu are o piață a muncii în România prin urmare nu îl interesează ce impact ar putea avea. Doar că Ministerul Educației are propria misiune de creștere a numărului de iliterați. Care e norma lui ? 1 profesor/1000 elevi?
Dumnezeule, ce bazaconii văd aici!
Daca voi sta in școală până la 4 , sa nu mai vad un whatssap dau informare după ora 4!!! Una singura!
Ce ziceți?
Dar Olimpiadele?
Voi sunteți sănătoși cu remediale?
Pt. cine? Pt. cei care și așa chiulesc de la cursuri?
Sincer, sunteți bine, sunteți profesori? Sau sunteți niște trepăduși?
Credeti că facem prea puțin pt. niste nenorociți de bani?
Ne pensionăm și noi la 49 de ani?
Aveți bani pt. consumabile pt. toți profesorii unei școli? Credeti ?
Suntem niste șaibari sa stăm în uzină , in loc să avem , că niste intelectuali ce ne pretindem, macar puținul confort al fotoliului de acasă atunci când corectam niște lucrări sau când citim o carte?
Chiar atât de josnici nmsuntem între noi sa nu credem că putem sa facem ceea ce trebuie și acasă?
Cine ne dezbina, cine face jocul dezbinatorilor?
Corect spus! Felicitări!
Doamne, ce mincinos!
Sunt cel puțin 3 – 4 declarații ale altor reprezentanți ai Ministerului în care aceștia susțin ca profesorii titulari nu vor rămâne fără norme!
Sunteți rupți de realitate! Habar nu aveți cu ce probleme se confrunta profesorii zi de zi!
Dar ne batem gura de pomana!
Plutiti n continuare pe norisori. Coborâți cu picioarele pe PAMANT!
Absolut intamplator TOT MATEMATICA la filiera tehnologica.
Nu este interesat ministerul de faptul ca dispar norme, desi pana la urma aceasta va fi una din consecinte. Ok.
Atunci pun problema altfel:
– absolventul de la filiera tehnologica, promotia 2029, cu aspiratii spre facultati tehnice sau economice, studiaza in timpul liceului 387 de ore de matematica;
– absolventul de la filiera tehnologica, promotia 2030, cu aspiratii spre facultati tehnice sau economice (daca mai poate !!!), studiaza in timpul liceului 228 de ore de matematica.
Rezulta o reducere a numarului de ore de matematica cu 41%. Evident veti spune ca vor fi revizuite programele scolare.
De unde stiti in acest moment ca vor fi suficiente acele 228 de ore pentru dobandirea competentei-cheie matematica daca nu se cunosc programele scolare?
Proiectul planurilor-cadru a fost si prin consultarea universitarilor ce se ocupa de formarea viitorilor economisti sau ingineri (desi acesti tineri au dreptul sa viseze si sa nu li se reteze sansele si pentru alte domenii)?
Concluzia nu poate fi decat una amara: viitor de aur tara asta NU are!
1.Majoritatea celor de la filiera tehnologică nu urmează studii superioare.
2.Orele de mate ar fi suficiente dacă programa din facultăți ar simplificată, având în vedere faptul că majoritatea cunoștințelor acumulate în facultate sunt inutile.
Dle Ministru va rog sa aveti in vedere un ordin prin care programul de activitate in scoala este de 8 ore/ zi , 40 ore/ saptamana, din care 18 ore de predare si in completarea celor 8 ore/ zi sa se desfasoare activitati remediale cu elevii care necesita aceste ore sau/ ori pregatire pentru activitatea didactica viitoare, participarea la cursuri de formare continua, etc. , dar toate cu desfasurarea acestora obligatoriu in unitatea de invatamant.
As adauga – la toate disciplinele, indiferent de nivelul de invatamant sau filiera/ specializarea. Nu doar la disciplinele de examen cum se preseaza in acest moment.
Doar ca va aparea o alta problema: vor ramane elevii in unitatea de invatamant, dupa programul scolar, pentru activitati remediale sau de pregatire suplimentara? In acest caz nu ar mai insemna ca ii suprasolicitam?
Elevii noștri vin la școală la 7.30 și au autobuz la 14. Și dac-ar fi spații să rămână după ore, n-ar mai avea cu ce ajunge acasă.
Când propuneți așa ceva, gândiți-vă că cel puțin jumătate din școli sunt în rural, unde elevii depind fie de transportul public (care nu se schimbă după orarul lor), fie de resursele școlii, și nu sunt microbuze școlare în număr suficient pentru un transport eficient, avem elevi – din învățământul primar – care așteaptă în școală o oră să le vină rândul la transport. Ar putea să-și facă temele, dar nu o fac, pentru că sunt prea mici pentru a lucra câte 6 ore pe zi.
Soluțiile ar trebui să țină seama de cele mai comune probleme, nu doar de idei despre cum să fie bine, să nu fie rău.
Interesant. Dar toate acestea cu asigurarea consumabilelor de birotica, tehnologia si bibliografia din partea unitatii de invatamant pentru toate cadrele didactice, de la educatoare la profesori de liceu, de la profesori de romana si matematica la cei de discipline tehnice sau educatie fizica. Dar dupa ora 16 sau in weekend nu mai raspundem niciunei solicitari, oricat de simpatic ne-ar fi directorul sau inspectorul, fiindca depasim normele in vigoare privind timpul de lucru. Am totusi o dilema, colegilor care au suplimentar cate o jumatate de norma le-ati solicita sa stea in scoala cate 12 ore/ zi? Ca doar sunt platiti pentru asta, nu?
Să nu răspundem la telefon sau la mesaje pe grupurile de whatsapp?! Ar începe instantaneu apocalipsa.
… Și avem și ore la seral, am avut seri în care am plecat din școală la 9 seara, după ce orele mele începuseră la 8 dimineața. Pentru cei care fac naveta, e extrem de greu, și dacă nici nu e decontată naveta, e parfum, ce să zic.
Cei care propun să stăm zi-lumină în școală (fără elevi, că ei n-au program de lucrător) habar n-au de-astea, ei cred tot ce li se spune prin omisiuni și minciuni directe de către habarniști sau rău-voitori. Pentru ei, munca profesorului se rezumă la ce văd ei direct, sau la ce aud la TV. Sunt și pe site-ul ăsta destui care aruncă continuu cu noroi în tot ce ține de sistemul public de educație, dar n-ai ce face. Trăiești și-i lași și pe ceilalți să trăiască.