Start admitere 2023 la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș. Înscrieri online la studii de licență, din 15 iulie 2023 / Peste 3.000 de locuri și două noi programe de licență (P)

9.374 de vizualizări
Oferta educațională 2023 – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș are în prezent peste 10.000 de studenți și 40 de programe de licență la cele 7 facultăți din domeniul sănătății, științe și litere, economie și drept. Sâmbătă, 15 iulie 2023, de la ora 08:00 încep înscrierile la programele de licență din Universității, iar oferta educațională pentru sesiunea de admitere iulie 2023 le aduce candidaților opțiuni diversificate incluzând programe de studii de licență, masterat și doctorat.

UMFST lansează cifra de școlarizare pentru sesiunea de admitere 2023, capacitatea de școlarizare aprobată de ARACIS pentru:

 • studii licență de 3100 de locuri, dintre care 1110 locuri finanțate de la bugetul de stat;
 • studii de masterat de 1105 de locuri, dintre care 320 locuri finanțate de la bugetul de stat;
 • studii de doctorat de 135 locuri, dintre care 39 finanțate de la bugetul de stat.

Înscrierea candidaților se face exclusiv on-line pe platforma dedicată concursului de admitere. Înscrierea candidaților pentru studii de licență se închide pe 20 iulie 2023, ora 12:00.

Calendarul admiterii pentru cei care doresc să devină studenți ai UMFST
 • 15 iulie  – 20 iulie 2023 (ora 12:00) – înscrierea candidaților 24/24h;
 • 21 iulie – proba practică la programul Educație fizică și sportivă;
 • 21 iulie – proba eliminatorie la programul Pedagogia învățământului primar și preșcolar;
 • 21  iulie – proba de competență lingvistică la programul Arhitectură în limba engleză;
 • 23 iulie – examen de admitere la programele de studii din cadrul facultăților: Medicină, Medicină Dentară, Farmacie (excepție Chimie medicală/Chimie tehnologică);
 • 24 iulie  – examen de admitere la programul Arhitectură în limba engleză.
Calendarul detaliat al examenelor de admitere poate fi consultat pe platforma dedicată concursului de admitere.

UMFST „George Emil Palade” vine cu o bogată oferta educațională. Ca noutate pentru Admiterea 2023, UMFST a primit avizul de autorizare provizorie pentru două noi programe de studii de licență:

 • Tehnică dentară – Bistrița: 20 locuri la buget și 10 locuri la taxă
 • Asistență de farmacie – Bistrița: 20 locuri la buget și 10 locuri la taxă
NOU: admiterea în învățământul postliceal la Colegiul din Târnăveni

De asemenea, Universitatea organizează în premieră, admiterea în învățământul postliceal la Colegiul din Târnăveni, unde vor fi scoase la concurs 112 locuri bugetate de asistenți medicali generaliști pentru un program de studii de 3 ani.

Despre admiterea la programele de studii de licență de 6 sau 5 ani

Admiterea la programele de studii de licență de 6 sau 5 ani de la facultățile de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie se face în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la examenul de admitere. Notă finală de admitere se calculează ca medie ponderată din nota obținută la proba scrisă (90%) și media generală de la examenul de bacalaureat (10%). Concursul de admitere se va desfășura pe baza unor teste grilă conținând 100 de întrebări.

Despre admiterea la programele de studii de licență de 4 sau 3 ani

Admiterea la programele de studii de licență de 4 sau 3 ani de la facultățile de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie (excepție Chimie medicală/Chimie tehnologică) se face în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la examenul de admitere. Notă finală de admitere se calculează ca medie ponderată din nota obținută la proba scrisă (80%) și media generală de la examenul de bacalaureat (20%). Concursul de admitere se va desfășura pe baza unor teste grilă conținând 50 de întrebări.

Informații privind admiterea la Medicină și pentru Arhitectură în Limba Engleză

Studenții străini și români au posibilitatea de a alege să învețe Medicina în limba engleză în cadrul campusului din Târgu Mureș sau în cadrul filialei universității de la Hamburg. Informații privind admiterea la Medicină în Limba Engleză sunt postate pe pagina: https://www.umfst.ro/admission/admission-2021/regular-admission-1-1.html

Admiterea la programul Arhitectură în limba engleză se face în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la examenul de admitere. Notă finală de admitere se calculează ca medie ponderată din nota obținută la proba practică de reprezentare grafică + evaluarea portofoliului de lucrări personale (70%) și media generală de la examenul de bacalaureat (30%).

Admiterea la programele de studii de licență pe bază de dosar

Admiterea la programele de studii de licență: Chimie medicală, Chimie tehnologică și la programele de studii de licență de 4 și 3 ani din cadrul facultăților: Inginerie și Tehnologia Informației, Științe și Litere „Petru Maior” (excepție programul Educație fizică și sportivă) și Economie și Drept se realizează pe baza concursului de dosare (fără probă scrisă).

Proba de competențe psihopedagogice este eliminatorie pentru admiterea la programul Pedagogia învățământului primar și preșcolar și se desfășoară pe baza unei discuții și pe baza citirii unui text în limba română. Se urmăresc în principal capacitățile cognitive și vocaționale ale candidaților. Pentru aceasta probă nu se impune tematică respectiv bibliografie.

Candidații de la programul Educație fizică și sportivă sunt admiși în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la examenul de admitere. Notă finală de admitere se calculează ca medie ponderată din media probelor practice specifice de concurs (90%) și media generală de la examenul de bacalaureat (10%).

Oportunități speciale de înscriere și admitere la studii de licență

UMFST oferă oportunități speciale de înscriere și admitere la studii de licență pentru românii de pretutindeni, candidații aparținând etniei romă și pentru cei proveniți din licee situate în mediul rural: 6 locuri pentru candidații romi, 40 locuri pentru români de pretutindeni, 48 locuri pentru candidații proveniți din licee situate în mediul rural și 10 locuri pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială.

Pentru informații suplimentare privind Admiterea 2023 la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș accesați https://adminfo.umfst.ro/, iar pentru înscriere accesați https://admitere.umfst.ro/.
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș
Citește și:

Admitere 2023: două programe noi de studii de licență, un nou colegiu pentru asistenți medicali generaliști la Târnăveni, acreditarea studiilor de pregătire medicală de la filiala de la Hamburg, programe de studiu în română, maghiară și engleză, totul la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Înființarea consorțiilor duale universitare, aprobată oficial. Operatorii economici trebuie să asigurare pentru elevi și studenți burse cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice

Ministerul Educației a aprobat, prin ordinul de ministru nr. 6.216 din 09.11.2022, metodologia privind constituirea consorțiilor pentru învățământ dual. Documentul reglementează ce este un consorțiu, actorii implicați și ce drepturi și…
Vezi articolul

Condițiile de admitere la Rezidențiat 2023 se înăspresc prin creșterea pragului minim la 130 de întrebări cu răspuns corect, față de 120 cât era anul trecut – proiect / Propunerea invocă „ridicarea nivelului de selecție“, deși a mai fost o încercare similară eșuată în 2022, când 600 de locuri au rămas neocupate

Pragul de admitere la examenul de rezidențiat în 2023 crește la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu, față de pragul…
Vezi articolul