Noul Statut al Elevului a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba de ordinul Ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024. Vezi mai jos care sunt noutățile pentru elevi, începând cu anul școlar 2024-2025. Descarcă documentul la finalul articolului.
Edupedu.ro a scris că sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME).
Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat într-o postare pe Facebook că „posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație”.
Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic” – una dintre prevederile din noul Statut al Elevului.
Nerespectarea interdicției cu privire la telefoane ”poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”, conform Ministerului Educației
Sancțiunile din anul școlar 2024-2025
Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, în loc de 40 de absențe, cum propusese Ministerul Educației în proiectul de statut, conform unui anunț publicat pe Facebook de instituție.
Decizia de a păstra pragul actual de scădere a punctului la purtare, de 20 de absențe nemotivate, vine după o serie de avertizări publice ale profesorilor, directorilor, elevilor și părinților. Amintim că a existat un val de ironii în mediul online față de decizia neargumentată și nefundamentată a Ligiei Deca de a dubla pragul de absențe la 40: „Era firesc, din moment ce se dau burse pentru note sub 5” / „România lucrului bine făcut. Atât s-a putut în două mandate”.
Din anul școlar 2024-2025, elevii vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, după cum prevede noul Statut al Elevului.
Tot din toamnă, elevii vor putea fi sancționați cu suspendarea pe o durată limitată de timp, conform legii. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.
Noul Statut al Elevului poate fi consultat mai jos:
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
8 comments
Bun. Acestea sunt reguli pentru ei si sa facem scoala un loc civilizat si sigur. Ok. Pana aici am inteles. Astept continuarea… ce le oferiti elevilor? ce beneficii au ei? cum ii ajutati? Pentru ca pe fiecare an (scoala generala) scot bani din buzunar pentru lista aia de rechizite si auxiliarele voastre ( manualele de la scoala nu sunt conforme cu programa) de la imprimanta la jaluzele am cumparat noi, parintii. Si pe fiecare an ( liceu ) fata mea vine acasa si imi spune ca la mate le face prifesorul bagaboante, la logica se uita la curu lor, la chimie, doamna, scrie pe tabla, sterge, scrie si vorbeste sa inteleaga numai ea si… exista pretentii si ea trebuie sa fie pregatita sa dea BAC ul in conditiile in care doar jumate din profesori isi fac treaba…. deci… ce le oferiti?
Unii dintre d- voastră , nu ați scris corect gramatical .. , se răsucesc in mormânt : Eminescu , Creanga.. vai de limba romana!
Rușinică 😜😜😜
@Dragnea :
“Si cu asta ce-am facut?”
Simplu : protejezi nervii profesorului si pe acei copii care, ce sa vezi, spre deosebire de cei care deranjeaza ora, ei, bine, acei copii chiar sunt cuminti si vor sa invete ceva de la scoala pt ca toata lumea se gandeste doar la cei care nu vor sa invete si carora nu le poti da note mici din varii motive stupide, dar ii demoralizezi total pe cei care invata si care vad ca si cel care nu a invatat primeste aceeasi nota, etc !
Hai sa incepem intai sa-i protejam pe cei cuminti, nu sa le tot cautam “drepturi” celor recalcitranti !
Am vrut să descarc fișierul,dar nu funcționează 😔
Fișa de feedback ,,neactualizată”!
( apare noțiunea de semestru)
Pentru echilibru, nici profesorii nu ar trebui sa aiba asupra lor telefoanele mobile in timpul orelor. Am doi copii scolari si in cazul ambilor, sunt situatii cand profesorii le dau “de lucru” la ore, timp in care profesorii rup telefoanele stand la catedra. Se pot vedea postari facute de catre acestia pe grupurile de whatsapp sau pe facebook, in timpul orelor de curs. Adica voim egalitate, dar nu pentru catei!
Acei profesori trebuie sanctionati. Cadrul didactic trebuie sa aiba acces la tel mobil pentru a putea rezolva anumite situatii urgente, cum ar fi legaturile cu parintii sau posibilitatea de a apela nr.de urgenta 112.
cea mai incompetenta ministra /îi bagi in camera de tortura și vor fi mai mulți analfabeți funcționali ,mai indisciplinați și needucați..vb.lui Tănase: și cu asta ce-am făcut ?