Studenții cer adoptarea urgență a unui proiect de lege care interzice majorarea taxelor universitare: Este inacceptabil ca universitățile să recurgă la majorarea oricăror tipuri de taxe în criza actuală

2.856 de vizualizări
Pregătire gratuită la istorie
Foto: Facebook.com / Facultatea de Istorie
Alianța studenților susține un proiect de lege care prevede interzicerea majorării taxelor universitare pe perioada stării de urgență, în actualul și în viitorul an universitar și îndeamnă decidenții din educație să sprijine adoptarea proiectului, arată organizația într-un comunicat de presă.
  • Solicitarea ANOSR vine în contextul în care Facultatea de Drept a Universității din București a încercat să crească semnificativ taxele de școlarizare, studenții au protestat, iar în cele din urmă facultatea a indexat taxele de școlarizare cu rata inflației

ANOSR susține că, pe de o parte, “este inacceptabil ca universitățile să recurgă la majorarea oricăror tipuri de taxe în criza actuală”, iar pe de altă parte “criza economică din urma pandemiei va afecta situația financiară a studenților și familiilor acestora. Cel mai probabil, studenții nu vor avea posibilitatea nici de a achita taxele actuale, cu atât mai mult, taxe majorate”.

Comunicatul ANOSR, integral:

ANOSR susține interzicerea majorării taxelor percepute de universități

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține Proiectul de lege BP167/2020 ce prevede interzicerea majorării tuturor taxelor universitare pe perioada stării de urgență și pe durata anilor universitari 2019-2020 și 2020-2021. De asemenea, îndeamnă decidenții din sfera educațională să sprijine adoptarea de urgență a acestui proiect.

Considerăm că în condițiile actuale este imperios necesar ca universitățile să demonstreze un management universitar eficient fără a pune pe umerii studenților cheltuielile suplimentare.
Riscul de răspândire a Noului Coronavirus SARS-Cov-2 a determinat pierderi majore pe plan mondial, însă observăm că fiecare stat ia măsuri cât mai consecvente pentru a limita răspândirea virusului. Totodată, măsurile de limitare a răspândirii virusului, testare și tratare a pacienților, vor avea consecințe grave asupra economiei și bunăstării financiare individuale.

Conform Raportului OECD privind efectele Coronavirusului, răspândirea virusului pe o scară largă poate determina reducerea creșterii economiei globale până la 1.5%, la jumătatea valorii preconizate înainte de izbucnirea virusului, cu repercusiuni la nivel mondial.

Criza economică din urma pandemiei va afecta situația financiară a studenților și familiilor acestora. Cel mai probabil, studenții nu vor avea posibilitatea nici de a achita taxele actuale, cu atât mai mult, taxe majorate. Aceste circumstanțe vor cere măsuri speciale de sprijin financiar, atât din partea Guvernului cât și din partea universităților.

Învățământul superior este o responsabilitate publică și în același timp, este guvernat de valori europene precum echitatea socială. Este inacceptabil ca universitățile să recurgă la majorarea oricăror tipuri de taxe în criza actuală.

Cu toate acestea, există universități care au recurs la majorarea taxelor în acest context nefavorabil. ANOSR a susținut astfel solicitarea reprezentanților studenților Facultății de Drept din Universitatea din București de respingere a propunerii de creștere a taxelor de școlarizare.

Deși prima propunere a fost respinsă în Senat, cea de-a doua, ce presupune indexarea taxelor de școlarizare cu rata inflației a fost acceptată. Poziția integrală poate fi consultată la acest link.

În aceste condiții, susținem inițiativa legislativă BP167/2020 ce prevede modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 prin interzicerea majorării și indexării cu rata de inflației a tuturor taxelor percepute de universități pe timpul stării de urgență și pe durata anilor universitari 2019-2020 și 2020-2021. Facem apel către decidenții instituționali să susțină această inițiativă legislativă pentru a fi adoptată de urgență.

„Astfel de măsuri pot fi considerate o plasă de siguranță pentru viitoarele generații de studenți. Decidenții nu ar trebui să uite că România este încă la coada clasamentelor europene privind rata de persoane absolvente de studii universitare, iar o plafonare a taxelor în următoarea perioada ar încuraja cetățenii să urmeze studii superioare cu scopul de a obține noi calificări pentru a-și căuta un loc de muncă mai bine plătit. Sunt convins că în universități se pot găsi strategii financiare alternative, fără să împovăreze studenții cu taxe mai mari, pentru a face față unui eventual declin financiar.” – a declarat Petrișor-Laurențiu Țucă, președintele ANOSR.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucrurile pe care nu trebuie să le împartă elevii la școală, enumerate în materialele informative trimise școlilor de Ministerul Educației, în contextul creșterii numărului de cazuri / Cum pot deosebi părinții gripa de o banală răceală

Materiale informative despre cum se pot proteja elevii împotriva gripei au fost transmise școlilor de către Ministerul Educației, după cum a anunțat secretarul de stat Sorin Ion, într-o intervenție la…
Vezi articolul

Emmanuel Macron desfiinţează „Şcoala naţională de administraţie” – ENA, simbolul elitelor franceze, pe care și actualul președinte a absolvit-o. Filiera de învăţământ va fi rebotezată și modificată structural

În cursul unei videoconferinţe cu câteva sute de înalţi funcţionari francezi, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a anunţat desfiinţarea Şcolii naţionale de administraţie (ENA), instituţia care formează de mai bine de…
Vezi articolul

Diriginții nu fac suficiente ore de consiliere în carieră cu elevii pentru că sunt supraîncărcați cu sarcini birocratice și pentru că nu există destule cursuri gratuite de formare sau stimulente / Nu toți elevii din învățământul gimnazial și liceal au acces la un consilier, ci doar ocazional – studiu

Au fost identificate 24 de cauze care contribuie la problema lipsei orelor de consiliere cu elevii în școlile din toată țara, arată studiul de impact, “Evaluarea sistemului de consiliere și…
Vezi articolul

Anunț confuz al Ministerului Educației pentru angajare pe un post la o școală europeană. Nu e clar dacă postul este de asistent director sau director adjunct și dacă e vorba despre Școala Europeană Bruxelles IV sau Luxembourg I / UPDATE Anunțul a fost corectat

Ministerul Educației a publicat pe 15 martie un anunț pentru un concurs în urma căruia vor fi selectați maximum doi candidați pentru un post la o Școală Europeană. Numai că…
Vezi articolul