Studenții îi arată ministrei Ligia Deca soluția pentru a-i opri pe rectorii cu 2 sau 3 mandate să mai candideze la șefia universităților / Plus: ANOSR cere ca un mandat de rector să fie de 4 ani, nu 5 așa cum prevede proiectul legii Învățământului Superior

705 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Alianța Națională Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) vine cu soluția prin care mandatele rectorilor cu 2 sau 3 mandate să poată fi limitate. Într-un comunicat de presă, ANOSR propune Guvernului, Ministerului Educației și Parlamentului să introducă în proiectele legilor educației ca mandatele rectorilor să fie limitate la cel mult 8 ani și maximum 2 mandate, așa cum prevedea legea Educației nr. 1/2011, în forma ei inițială. Amintim că ministra Educației, Ligia Deca, spunea recent că nu a găsit încă soluția juridică pentru a-i opri să mai candideze la șefia universităților pe rectorii care sunt în funcții de 12 ani pentru că nu poate aplica legea retroactiv.

Într-un comunicat de presă în care ANOSR cere Ministerului Educației, Guvernului și Parlamentului să includă amendamente pentru 4 teme mari de interes, Alianța subliniază că soluția pentru ca rectorii să nu mai poată ocupa funcțiile mai mult de 2 mandate, timp de cel mult 8 ani, se găsește în forma inițială a legii Educației nr. 1. Alianța cere ca durata unui mandat să fie de 4 ani, nu 5 așa cum prevede proiectul legii Învățământului Superior în actuala formă.

“Menținerea mandatelor rectorilor și senatelor universitare la 4 ani și introducerea limitării de a ocupa funcția de rector la maximum 2 mandate și maximum 8 ani, în acord cu prevederile inițiale ale Legii nr. 1/2011”, scrie ANOSR în comunicatul de presă.  

Amintim că Edupedu.ro a scris de soluția legislativă prin care Legea educației nr. 1/2011 aplicată de ministrul Daniel Funeriu a oprit rectorii cu ani de șefie să mai candideze. Ea se regăsește în articolul 213:

”(7) Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora”.

Proiectul legii Învățământului Superior, în varianta Deca, ce a intrat deja în avizare interministerială, prevede limitarea mandatului de rector la 5 ani cu specificarea că nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate.

”Articolul 137 – (5) Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate.

(6) În calculul numărului maxim de mandate prevăzut la alin. (5) se iau în considerare și
mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării”.

”Art. 260 – (1) Senatele universitare sunt obligate ca, în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să definitiveze noua cartă universitară, regulamentele și metodologiile de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu prezenta lege.

(2) La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale instituțiilor de învățământ superior se vor stabili în conformitate cu dispozițiile prezentei legi”.

Context. Întrebată cum le răspunde universitarilor care o critică pentru perspectiva de 22 de ani în funcția de rector pe care le-o deschide celor ce conduc universitățile deja de 3 mandate, Ligia Deca spunea că nu a găsit o soluție juridică pentru a limita mandatele rectorilor care acum sunt în funcție de mulți ani. „Așa cum știți, legea nu retroactivează. Dacă se va găsi o soluție juridică, sigur o vom lua în considerare. Sunt convinsă că Ministerul Justiției ne va putea consilia în acest sens“, spunea Deca pe 9 martie, când a prezentat Guvernului forma pachetului de legi ale educației.

Ce prevede acum legea Educației privind limitarea numărului de mandate ale rectorilor

Art 213. alin (7) Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”.

Actuala lege permite astfel întreruperea mandatului unui rector pentru că se face referire doar la mandate succesive și complete.

Citește și:
SURSE Rectori timp de 20 de ani. Legea Educației Deca le deschide rectorilor calea pentru încă 2 mandate în fruntea universităților, indiferent de câte au avut până acum: Proiectul resetează numărătoarea mandatelor pentru actualii rectori

1 comment
  1. O adevarata farsa aceasta miscare a studentilor.
    De ce? Pentru ca majoritatea rectorilor care sunt la al 3-lea mandat sunt acolo cu un sprijin puternic din partea organizatiilor studentesti.

    Este suficient sa cauti prin organigramele Universitatilor fostii lideri ai organizatiilor de studenti… Vreo ancheta jurnalistica pe tema asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică al Academiei Române, despre scrierea greșită a cuvântului “procrastinare” în noul DOOM: Corectăm greșelile acestea de tip bătaie sau alte mici scăpări, la următorul tiraj / Vom avea o variantă online, o mică aplicație care să preia datele din dicționar

Preluarea cuvântului “procrastinare” cu o literă lipsă în noul DOOM, sub forma procastinare, “este probabil una dintre greșelile de bătaie (de tehnoredactare) care s-au strecurat în dicționar”, a declarat pentru…
Vezi articolul

Rafila: Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Să punem în balanţă şi protecţia, dar şi dezvoltarea normală a copiilor/ Părinţii trebuie să ştie că discutăm de o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii nu este posibilă

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că, într-un fel sau altul, şcoala trebuie să reînceapă, argumentând că trebuie puse în balanţă protejarea copiilor de infecţia cu noul coronavirus,…
Vezi articolul

Transportul elevilor: Ministerul Educației e de acord cu dublarea alocației forfetare dacă aceasta nu acoperă abonamentul și cu dublarea sumelor alocate în funcție de distanță, așa cum a propus Consiliul Elevilor, anunță Sorin Cîmpeanu

Ministerul Educației dorește să adopte amendamentele propuse de către Consiliul Național al Elevilor, ce vizează dublarea sumelor prevăzute pentru decontarea transportului în funcție de distanțele parcurse de elevii navetiști și…
Vezi articolul