Studenții se opun propunerii de creștere a taxelor la Facultatea de Drept – Universitatea din București

761 de vizualizări
Facultatea de Drept – Universitatea din Bucuresti / Sursa: Facebook
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține poziția Asociaţiei Studenţilor în Drept (ASD), care solicită respingerea propunerii de creștere a taxelor de școlarizare la Facultatea de Drept a Universității București, potrivit unui comunicat de presă. ANOSR invocă, între altele, “contextul național sensibil determinat de riscul de răspândire a infecției cu Coronavirus SARS-CoV-2” și de măsurile de urgență implementate de către Universitatea București.

Poziția ANOSR:

“ANOSR susține poziția ASD prin care solicită respingerea de către Consiliul de Administrație și Senatul Universității din București a propunerii de creștere a taxelor de școlarizare la Facultatea de Drept.

În perioada 13-14 martie în cadrul ședinței Consiliului Facultății de Drept a fost aprobată propunerea către Universitatea din București de a crește semnificativ cuantumurile taxelor de școlarizare pentru studenții înmatriculați începând cu anul universitar 2020-2021. Astfel, propunerea cuprinde următoarele creșteri:

  • Pentru programul de nivel licență – de la 3.500 la 5.450 lei pe an, reprezentând o creștere de 55,71%;
  • Pentru programul de nivel masterat – de la 3.800 la 10.900 lei pe an, reprezentând o creștere de 186,84%;
  • Pentru programul de nivel doctorat – de la 6.500 la 22.400 lei pe an, reprezentând o creștere de 244,61%.

Propunerea survine într-un context național sensibil determinat de riscul de răspândire a infecției cu Coronavirus SARS-CoV-2 și a măsurilor stabilite prin Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, implementate de către Universitatea din București începând cu data de 11 martie 2020.

În mod categoric o măsură privind creșterea semnificativă a cuantumurilor taxelor de școlarizare impune realizarea unei analize prealabile și consultarea membrilor comunității universitare, inclusiv a studenților și a reprezentanților organizațiilor studențești legal constituite,  fapt ce este dificil de realizat în contextul actual.

În același timp, având un impact economic semnificativ, propunerea ar trebui să vină cu o serie de măsuri privind creșterea calității actului de predare-învățare, a calității serviciilor educaționale și complementare (cazare, masă, consiliere și orientare în carieră) și alături de măsuri adiționale privind susținerea financiară a studenților din medii socio-economice defavorizate. Totuși, constatăm că propunerii îi lipsesc cu desăvârșire toate aceste aspecte importante.

Este esențial ca măsurile cu un impact economic semnificativ să fie adoptate cu o mare celeritate din partea conducerii univeristăților, în acord cu realitățile economice și împreună cu măsuri relevante și corelate cu propunerile aferente privind actul educațional și serviciile complementare de care beneficiază studenții.

ANOSR susține poziția ASD prin care solicită respingerea de către Consiliul de Administrație și Senatul Universității din București a propunerii de creștere a taxelor de școlarizare la Facultatea de Drept.”


1 comment
  1. ANOSR si ASD pe cine reprezinta? Cumva pe studentii care au intrat pe locuri cu taxa? Ce i-a oprit sa intre pe locuri bugetate?
    ANOSR si ASD stiu cine a decis majorarea salariilor cadrelor didactice si cu cât? Vreti sa aduca profesorii bani de acasa sau sa tina ore partial?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă de 1.500 lei net în octombrie și creștere salarială cu 45% din diferența de salariu actual și cel din viitoarea grilă / Greva din școli continuă

Profesorii și angajații din Educație au respins oferta făcută vineri de Guvern, potrivit informațiilor Edupedu.ro, confirmate de reprezentanții sindicatelor. Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în…
Vezi articolul

Desființarea CNATDCU este o tentativă de mușamalizare a oricărei fraude. Este aberant mecanismul care trimite o decizie de plagiat dată de experții Consiliului la decizia justiției – declară matematicianul Vasile Brînzănescu, membru în conducerea instituției-cheie în soluționarea plagiatelor

Propunerea de desființare a CNATDCU și de transferare către universități și justiție a rolului de soluționare a plagiatelor din doctorate “este o tentativă de mușamalizare a oricărei încercări de fraudă”,…
Vezi articolul

VIDEO Un profesor bun creează emoție, își construiește curriculumul în funcție de elev, nu îl reproduce: Ne aducem aminte ce emoție trăiam la o lecție pe care ne-o preda un profesor extraordinar. Acea trăire te motivează atât de tare, încât uneori îți alegi cariera așa, spune profesorul și psihologul Mircea Miclea

Mircea Miclea, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător și psiholog, a enumerat patru lucruri pe care profesorii trebuie să le știe atunci când predau: „Un…
Vezi articolul

Calendarul examenelor de certificare a calificării profesionale pentru absolvenții din învățământul profesional și tehnic, în 2023-2024: prima sesiune – în noiembrie, ultimii dau examene în iulie-august anul viitor – proiect de ordin

Absolvenții stagiilor de pregătire practică – nivel 3 de calificare vor da examene între 27-28 noiembrie și tot în noiembrie vor da examene de certificare și absolvenții învățământului postliceal din…
Vezi articolul