Subiecte BAC 2023 – profilele real și tehnologic. Eseu de minimum 400 de cuvinte în care elevii au avut de ales între Liviu Rebreanu și Camil Petrescu

82.331 de vizualizări
Foto: © Noipornpan | Dreamstime.com
Subiectele de la proba de Limba și literatura română au fost primite de elevi la ora 9, iar timpul de rezolvare este de 3 ore. Vezi mai jos ce au avut de rezolvat elevii. La subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu, conform subiectelor confirmate pentru Edupedu.ro de elevii care au ieșit de la probă.

UPDATE: Rezolvarea subiectelor la Limba română, BAC 2023. Profesoara Genoveva Cerchez: Probabil că majoritatea candidaților vor scrie eseuri învățate, eventual pe de rost, ceea ce e complet frustrant pentru toată lumea

UPDATE: Baremele de corectare și subiectele pentru proba de Limba Română de la Bacalaureat 2023, publicate de Ministerul Educației

La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic au avut un text la prima vedere de C. Călinescu, „Ion Creangă. Viața și opera”. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții:

 1. „Indică sensul secvenței „de bună seamă”.
 2. Menționează două dintre sursele de venit ale lui Ion Creangă, utilizând informația din textul dat.
 3. Precizează o posibilă semnificație a curcubeului pentru Ion Creangă, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
 4. Explică un motiv pentru care Ion Creangă călătorește la Târgu-Neamț.
 5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui Ion Creangă, așa cum reiese din textul dat.”

Imagini cu subiectele date elevilor au apărut pe grupurile de Facebook.

La subiectul I, punctul B, candidații au avut să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul „Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul III a fost un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor, potrivit Ministerului Educației.

Timpul poate fi prelungit cu maximum două ore pentru candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Națională de Bacalaureat – 2023, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Calendar BAC 2023, sesiunea iunie-iulie:
 • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
 • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
 • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Noipornpan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
 1. Buna ziua.

  Sinonimele indicate de DEX pentru expresia “de buna seama” sunt: desigur, bineinteles, fara indoiala, etc. Adica dupa DEX expresia se foloseste atunci cand exista o situatie caracterizata de certitudine, siguranta.

  Doar ca in realitate expresia se refera la o situatie probabila, posibila, rezonabila, rationala, convenabila urmare a lipsei tuturor informatiilor pentru o certitudine.
  Asa cum este de fapt sittuatia din textul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai multe pergamente rulate, vechi de aproape 2.000 de ani și carbonizate după erupția vulcanului Vezuviu, descifrate cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Trei cercetători au fost premiați cu sute de mii de euro

Trei cercetători au câştigat un premiu de 648.000 de euro după ce au reuşit să descifreze cu ajutorul inteligenţei artificiale o mică parte dintr-un lot de manuscrise din Antichitate, vechi…
Vezi articolul