Sunt 38 de studenți și cercetători din România și Republica Moldova la Harvard, universitate atacată de administrația Trump / Președintele Alan Garber: Sunteți membri vitali din comunitate, colegii și mentorii noștri. Vă sprijinim și rămânem deschiși lumii

590 de vizualizări
Foto: © Ali Rıza Yıldız | Dreamstime.com
Sunt 38 de studenți și cercetători originari din România și Republica Moldova la Universitatea Harvard – una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume, aflată acum în mijlocul unui conflict cu administrația Trump.

Universitatea a confirmat, la solicitarea Edupedu.ro, că 34 dintre aceștia provin din România și 4 din Republica Moldova, în anul universitar 2024-2025. Harvard a indicat totodată că informații despre numărul de studenți și cercetători, pe țări, în acest context, sunt disponibile aici.

Într-un mesaj adresat comunității academice, indicat de reprezentanții instituției de învățământ superior pentru Edupedu.ro, președintele Harvard, Alan M. Garber, a transmis un apel de solidaritate:

  • „Pentru studenții și cercetătorii internaționali afectați de acțiunea de ieri, să știți că sunteți membri vitali din comunitatea noastră. Sunteți colegii și prietenii noștri, colegii și mentorii noștri… Vom face tot ce ne stă în putință pentru a rămâne deschiși lumii”.
  • Context. Administrația federală americană a revocat certificarea Harvard în cadrul Programului pentru Studenți și Vizitatori de Schimb (SEVP), ceea ce înseamnă că universitatea își pierde dreptul de a primi studenți internaționali.
  • Studenții străini actuali trebuie să se transfere sau își pierd statutul legal, potrivit Departamentului de Securitate Internă (DHS) al SUA. Harvard are însă termen 72 de ore de la emiterea deciziei joi seară la ora 22:00 aproximativ (ora României) să trimită guvernului american documente despre implicarea tinerilor străini în proteste.

Potrivit lui Garber, această decizie este parte a unei serii de măsuri represive, motivate de refuzul universității de a ceda controlul asupra programei, facultății și studenților către autoritățile federale. Harvard a inițiat deja o acțiune juridică și a depus o plângere, urmând să solicite și un ordin temporar de restricție.

„Condamnăm această acțiune ilegală și nejustificată. Ea pune în pericol viitorul a mii de studenți și cercetători și trimite un semnal de alarmă instituțiilor de învățământ din întreaga țară”, afirmă președintele Garber.

Mesajul integral al președintelui Universității Harvard, Alan M. Garber:

Dragă comunitate Harvard,

Ieri, guvernul federal a anunțat că a revocat certificarea Harvard în cadrul Programului pentru Studenți și Vizitatori de Schimb (SEVP) și a retras autoritatea Universității de a sponsoriza vize de tip F și J pentru studenți și cercetători internaționali pentru anul academic 2025-2026. Această revocare face parte dintr-o serie de acțiuni guvernamentale de represalii împotriva Harvard, ca urmare a refuzului nostru de a ne ceda independența academică și de a ne supune încercării ilegale a guvernului federal de a controla programa, cadrele didactice și corpul nostru studențesc.

Condamnăm această acțiune ilegală și nejustificată. Ea pune în pericol viitorul a mii de studenți și cercetători din întreaga Universitate Harvard și servește drept avertisment pentru numeroși alții din colegiile și universitățile din Statele Unite care au venit în America pentru a-și urma educația și pentru a-și împlini visele. Am depus deja o plângere, iar o cerere de ordin de restricție temporar va urma. Pe măsură ce urmărim remediile legale, vom face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini studenții și cercetătorii noștri. Harvard International Office va furniza actualizări periodice pe măsură ce vor apărea noi informații.

Guvernul a afirmat că această acțiune distructivă este justificată de faptul că Harvard nu a răspuns solicitărilor de informații ale Departamentului pentru Securitate Internă (DHS). În realitate, Harvard a răspuns acestor solicitări conform prevederilor legii.

Pentru toți studenții și cercetătorii internaționali afectați de acțiunea de ieri, să știți că sunteți membri vitali ai comunității noastre. Sunteți colegii și prietenii noștri, colegii și mentorii noștri, partenerii noștri în activitatea acestei mari instituții. Datorită vouă, știm mai multe și înțelegem mai mult, iar țara noastră și lumea întreagă sunt mai luminate și mai reziliente. Vă vom sprijini în tot ceea ce putem pentru a ne asigura că Harvard rămâne deschisă lumii.

Cu sinceritate,
Alan M. Garber

Amintim că printre absolvenții notabili ai Harvard se numără și actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, care a finalizat un program de politici publice la Harvard Kennedy School.

În răspunsul pentru Edupedu.ro, Harvard a indicat și următoarele documente juridice care fundamentează acțiunea împotriva guvernului federal american:

Într-o intervenție pentru Știrile Pro TV, Andrei Stupu, fost doctorand la Harvard, a declarat: „Am câțiva prieteni cu care am vorbit, care refuză să vorbească public despre experiența lor. O temere justificată de altfel, pentru că nu știu care vor fi consecințele individuale. Dacă mie mi s-ar fi întâmplat asta în octombrie anul trecut, să spunem că eram la începutul parcursului meu în cel de-al treilea an de doctorat, m-aș fi simțit teribil. E deja un efort [pentru ei] să fie într-o țară străină, să te integrezi într-o comunitate internațională și să vezi că administrația țării în care ales să te duci îți poate pune în pericol un efort”.

Foto: © Ali Rıza Yıldız | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
O judecătoare din SUA blochează temporar decizia administrației Trump de a retrage Universității Harvard dreptul să înscrie studenți internaționali
Studenții români la Universitatea Harvard, îndemnați de Ambasada României în Statele Unite să contacteze oficiile consulare dacă au nevoie
Universitatea Harvard acționează în instanță administrația Trump, pentru a bloca decizia prin care nu mai are dreptul de a înscrie studenți străini: Vom face tot ce ne stă în putere pentru a ne sprijini studenții și cercetătorii care au venit în America pentru a-și continua studiile și a-și îndeplini visurile
Nemulțumire la nivel internațional față de decizia administrației Trump de a bloca înscrierea studenților străini la Harvard. Reacții de la familia regală a Belgiei și oficiali din China, Germania, Australia și Japonia
China denunță „politizarea” învățământului din SUA după interzicerea străinilor la Universitatea Harvard. Fiica lui Xi Jinping a studiat acolo

1 comment
  1. Wow, să zici “condamnăm această acțiune ilegală” unui președinte și unșilor lui? Asta da democrație și reacție!
    Pestele e fresh, doar capul s-a cam împuțit. Eu nu știu ce mai vrea a conduce acest cap, nici unde crede că duce atâta ură emanată….nu a învățat nimic de la președintele României, bag seamă.
    Îmi pare rău pentru studenții noștri acolo însă cred că se rezolvă, deja Europa îi invită cu brațele deschise. Curaj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Angajatorii critică dur sistemul de Educație din România, dar nu se implică în schimbarea lui sau în formarea angajaților, arată două studii ale Băncii Mondiale

Două studii ample derulate de către Banca Mondială în România arată un paradox. În primul rand Sondajul Online Employer Survey, făcut în 2017 de către Banca Mondială, printre companiile de la…
Vezi articolul
Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime

OFICIAL Lista profesorilor din comisiile de specialitate ale CNATDCU pentru mandatul 2024-2028, care vor propune Ghidul național privind redactarea tezelor de doctorat / Atribuțiile și competențele comisiilor de specialitate

Ordinul privind componența nominală a comisiilor de specialitate ale Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2024-2028, care vor propune Ghidul național privind redactarea…
Vezi articolul