SURSE: Articolul care prevedea închiderea școlilor private de luni ar fi fost eliminat din Hotărârea de Guvern la nivelul Secretariatului General al Guvernului, înainte de trimiterea actului normativ la Monitorul Oficial / Șeful SGG: Procedural SGG nu avea cum să elimine sau să adauge pe text

3.575 de vizualizări
Foto: captură articol CNSU
Articolul care prevedea închiderea școlilor private de luni ar fi fost eliminat din Hotărârea de Guvern la nivelul Secretariatului General al Guvernului, înainte de trimiterea actului normativ la Monitorul Oficial, potrivit surselor Edupedu.ro. Modificarea s-ar fi petrecut la presiunea unor instituții de învățământ private, potrivit surselor Edupedu.ro.

Secretariatul General al Guvernului este cel care se asigură de redactarea corectă a actelor normative și de coerența acestora, din punct de vedere al tehnicii legislative.

„Secretariatul General al Guvernului (SGG) are rolul de a asigura derularea operaţiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice şi tehnice ale activităţii Guvernului, precum şi reprezentarea Guvernului în faţa instanţelor judecătoreşti”, potrivit site-ului sgg.ro.

Dacă ar fi fost făcută o asemenea modificare, actul respectiv ar fi ilegal, potrivit surselor Edupedu.ro.

Horatiu Tiberiu Gorun / Foto: gov.ro

Contactat de Edupedu.ro, șeful Secretariatului general al Guvernului, Horațiu Tiberiu Gorun, a declarat că „Eu nu comentez zvonuri. Procedural, SGG nu avea cum să elimine sau să adauge pe text. Pentru a va lămuri în detaliu, vă rog să va adresați inițiatorilor și avizatorilor”.

Reamintim că Edupedu.ro a scris în exclusivitate că școlile private pot primi, legal, elevii și copii fizic la cursuri, de luni, în timp ce copiii de la școlile de stat sunt în vacanță forțată.

Concret, Hotărârea de Guvern 1.130, cea care transpune măsurile din Hotărârea 91 a CNSU, prevede, la articolul 10, alineatul 3:

În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”.

Nu există nicio altă prevedere despre școli, fie ele private sau de stat, în cuprinsul acestui act normativ. Documentul închide centrele afterschool timp de 14 zile și lasă deschise creșele.

Declarațiile oficiale dinaintea apariției acestei Hotărâri de Guvern promovau Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 91, hotărâre care într-adevăr precizează că toate școlile intră în vacanță, dar la Articolul 10 prevede „Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale”.

Hotărârea CNSU nu are efecte pentru școli decât dacă măsurile din aceasta ar fi fost preluate de Hotărâri de Guvern sau de ordine de ministru.

A fost emis un ordin de ministru pe baza acestei Hotărâri CNSU, este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.490 care prevede vacanță de două săptămâni doar pentru sistemul de stat, deși Hotărârea CNSU îl abilitează pe ministru să decidă pentru întreg sistemul:

Ce prevede ordinul Ministrului Educației:

„Prin derogare de la prevederile Ordinului ministrului educației nr. 3.243/2021 privind structura anului școlar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță”.

Pentru că articolul 8 din Hotărârea CNSU, care prevedea închiderea și a unităților private, nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern finală, care instituie măsurile, valabile de luni, 25 octombrie 2021, școlile private nu au nicio restricție începând de luni, în afară de cele aflate deja în vigoare. În concluzie, potrivit documentelor și actelor normative actuale, de luni 25 octombrie, școlile private pot chema elevii cu prezență fizică la școală.


2 comments
  1. Buna seara.
    La grădinițe și școli private platim bani grei.
    Ce facem dacă am ales, cum ar fi normal în situația dată, să ținem acasă copiii ca să îi protejăm?
    Cum recuperăm banii de pe taxele pt. învățământul privat?
    Cum recuperează copiii orele pierdute în cele 2-3 săptămâni de stat acasa, timp in care colegii lor de la privat merg mai departe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Avantajele catalogului electronic, explicate de directorul unei școli dintr-o comună din județul Călărași: În afară de note și absențe, părintele vede dacă a fost activ la oră, dacă a venit fără manual

Liviu Moise, profesor de Istorie și directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Comuna Unirea (județul Călărași), a explicat pentru Edupedu.ro care sunt avantajele catalogului electronic: „În afară de note și…
Vezi articolul

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Planul de redeschidere a școlilor este foarte rațional. O să găsim o soluție echilibrată pentru siguranța epidemiologică în școli

Planul anunțat de președintele Klaus Iohannis de redeschidere descentralizată a școlilor “este foarte rațional”, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. “Este nevoie să avem învățământ”, a…
Vezi articolul