SURSE: Articolul care prevedea închiderea școlilor private de luni ar fi fost eliminat din Hotărârea de Guvern la nivelul Secretariatului General al Guvernului, înainte de trimiterea actului normativ la Monitorul Oficial / Șeful SGG: Procedural SGG nu avea cum să elimine sau să adauge pe text

3.583 de vizualizări
Foto: captură articol CNSU
Articolul care prevedea închiderea școlilor private de luni ar fi fost eliminat din Hotărârea de Guvern la nivelul Secretariatului General al Guvernului, înainte de trimiterea actului normativ la Monitorul Oficial, potrivit surselor Edupedu.ro. Modificarea s-ar fi petrecut la presiunea unor instituții de învățământ private, potrivit surselor Edupedu.ro.

Secretariatul General al Guvernului este cel care se asigură de redactarea corectă a actelor normative și de coerența acestora, din punct de vedere al tehnicii legislative.

„Secretariatul General al Guvernului (SGG) are rolul de a asigura derularea operaţiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice şi tehnice ale activităţii Guvernului, precum şi reprezentarea Guvernului în faţa instanţelor judecătoreşti”, potrivit site-ului sgg.ro.

Dacă ar fi fost făcută o asemenea modificare, actul respectiv ar fi ilegal, potrivit surselor Edupedu.ro.

Horatiu Tiberiu Gorun / Foto: gov.ro

Contactat de Edupedu.ro, șeful Secretariatului general al Guvernului, Horațiu Tiberiu Gorun, a declarat că „Eu nu comentez zvonuri. Procedural, SGG nu avea cum să elimine sau să adauge pe text. Pentru a va lămuri în detaliu, vă rog să va adresați inițiatorilor și avizatorilor”.

Reamintim că Edupedu.ro a scris în exclusivitate că școlile private pot primi, legal, elevii și copii fizic la cursuri, de luni, în timp ce copiii de la școlile de stat sunt în vacanță forțată.

Concret, Hotărârea de Guvern 1.130, cea care transpune măsurile din Hotărârea 91 a CNSU, prevede, la articolul 10, alineatul 3:

În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”.

Nu există nicio altă prevedere despre școli, fie ele private sau de stat, în cuprinsul acestui act normativ. Documentul închide centrele afterschool timp de 14 zile și lasă deschise creșele.

Declarațiile oficiale dinaintea apariției acestei Hotărâri de Guvern promovau Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 91, hotărâre care într-adevăr precizează că toate școlile intră în vacanță, dar la Articolul 10 prevede „Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale”.

Hotărârea CNSU nu are efecte pentru școli decât dacă măsurile din aceasta ar fi fost preluate de Hotărâri de Guvern sau de ordine de ministru.

A fost emis un ordin de ministru pe baza acestei Hotărâri CNSU, este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.490 care prevede vacanță de două săptămâni doar pentru sistemul de stat, deși Hotărârea CNSU îl abilitează pe ministru să decidă pentru întreg sistemul:

Ce prevede ordinul Ministrului Educației:

„Prin derogare de la prevederile Ordinului ministrului educației nr. 3.243/2021 privind structura anului școlar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță”.

Pentru că articolul 8 din Hotărârea CNSU, care prevedea închiderea și a unităților private, nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern finală, care instituie măsurile, valabile de luni, 25 octombrie 2021, școlile private nu au nicio restricție începând de luni, în afară de cele aflate deja în vigoare. În concluzie, potrivit documentelor și actelor normative actuale, de luni 25 octombrie, școlile private pot chema elevii cu prezență fizică la școală.


2 comments
  1. Buna seara.
    La grădinițe și școli private platim bani grei.
    Ce facem dacă am ales, cum ar fi normal în situația dată, să ținem acasă copiii ca să îi protejăm?
    Cum recuperăm banii de pe taxele pt. învățământul privat?
    Cum recuperează copiii orele pierdute în cele 2-3 săptămâni de stat acasa, timp in care colegii lor de la privat merg mai departe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prefectul județului Vrancea va sesiza Ministerul Educației și Poliția pentru neregulile constatate la Colegiul Pedagogic din Focșani: concursuri pentru ocuparea postului de secretar fără respectarea dispozițiilor legale și eliberarea unor diplome cu ștersături

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că va sesiza Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea şi Ministerul Educaţiei, după ce, în urma…
Vezi articolul

Toate ferestrele de la toaletele unei școli din județul Arad au fost zidite pentru a se primi avizul ISU la centrala termică, instalată într-o anexă lipită de clădire / 180 de elevi nu pot folosi toaletele pentru că nu pot fi aerisite

Cadrele didactice şi elevii de la o şcoală din judeţul Arad sunt nemulţumiţi după ce administraţia locală a zidit toate ferestrele de la grupurile sanitare şi nu se mai poate…
Vezi articolul

Propunerile societății medicilor de familie pentru începutul școlii: Fără adeverințe pentru sport sau avize medicale, vaccinare antigripală gratuită, programul “Masca și Dezinfectantul”

Școlile ar trebui să renunțe la birocrația medicală, începând cu adeverințele medicale pentru sport și avizul epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate, iar familia ar trebui responsabilizată în cazul aparițiilor unor…
Vezi articolul

VIDEO Cinci liceeni au câștigat un concurs cu tema „Drepturile omului în timpul pandemiei”, organizat de Ambasada SUA. Atașatul cultural, William O’Connor: Pentru mine e uluitor să văd unde a ajuns această națiune în 30 de ani

Câştigătorii concursului „Drepturile omului în timpul pandemiei”, organizat pentru liceeni de Ambasada SUA la București, au fost desemnați, miercuri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc online, transmite Agerpres.…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Am făcut o solicitare Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind măsura în care scenariile pot fi modificate, astfel încât să se permită prezența fizică a elevilor din clasele terminale

Ministerul Educației a înaintat astăzi, către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, o solicitare privind posibilitatea ca elevii din anii terminali să facă în continuare cursuri cu prezență fizică și…
Vezi articolul
Daniel Funeriu / Foto: Facebook.com/Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, către președintele Iohannis: Schimbați urgent modul de admitere la liceu. Vom produce generații întregi de infirmi intelectual, pentru că nimeni nu va mai dori să fie profesor de fizică, chimie, biologie, istorie, geografie

„Din cauză că doar româna și matematica vor fi importante pentru intrarea la liceu, ne îndreptăm către un cataclism educațional. Nimeni nu va mai dori să fie profesor de fizica,…
Vezi articolul