Definitivat 2019: Peste 7.400 de candidați s-au înscris la examenul de definitivare în învățământ

2.693 de vizualizări
Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli
Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli Foto: Pixabay.com
Peste 7.400 de candidați s-au înscris la examenul național de definitivat, care se va desfășura mâine, anunță Ministerul Educației. Examenul va începe la ora 10:00, iar candidații trebuie să fie prezenți în centrele de examen până cel târziu la ora 8:45, în baza unui act de identitate/pașaport valabil. Profesorii au la dispoziție 4 ore pentru a rezolva subiectele de la definitivat.

Nota la examenul scris de definitivare are o pondere de 70 în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puțin 8 pentru promovarea examenului.

Profesorii care se pregătesc pentru examen pot vedea mai multe discuții și întrebări despre Definitivat pe grupul de Facebook Titularizare 2019-2020&Definitivat 2019

Examenul de definitivat se va desfășura în 42 centre de examen (câte unul în fiecare județ şi în Municipiul Bucureşti). În acest an, proba va fi susținută la 96 de discipline de examen.

Definitivatul este examenul în urma căruia profesorii depășesc statutul de debutant şi pot intra pe o rută de profesionalizare, dând examenele de gradul II și I.

Dintre cei 8.064 de candidați înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi la proba scrisă de mâine 7.482 de candidați care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii:

  • efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin 1 an;
  • calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”;
  • media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la probele menționate anterior.

Conform Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, în vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen cel mai devreme la ora 8:00 şi cel mai târziu la ora 8:45, în baza unui act de identitate/pașaport valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore.

A fost înregistrat un număr mare de candidați înscriși pentru următoarele discipline/specializări:
  • limba română și literatură pentru copii/metodica activității instructiv-educative din învățământul preșcolar – învățământ preșcolar în limba română (2.079);
  • limba și literatura română și matematică/metodica predării acestora – învățământ primar în limba română (1.367);
  • educaţie fizică şi sport/specialitate și metodica predării acesteia (856);
  • limba și literatura engleză/specialitate și metodica predării acesteia (464);
  • limba și literatura română/specialitate și metodica predării acesteia (401).

Subiectele, precum şi baremele de evaluare sunt concepute de Centrul Național de Evaluare şi Examinare şi vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro (ora 16:00) și la avizierele centrelor de examen.

Lucrările scrise vor fi evaluate în 6 centre organizate la nivel național. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puțin 8 pentru promovarea examenului.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 31 iulie în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 31 iulie, după afişarea rezultatelor, şi 1 august, până la ora 14:00. Rezultatele finale se afişează în centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat în data de 5 august 2019.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
sySTEMatic

Echipa de robotică sySTEMatic a Facultății de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București a obținut două premii I și un premiu III la un concurs desfășurat în Grecia

Echipa de robotică sySTEMatic a Facultății de Inginerie Industrială și Robotică din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București a obținut trei premii la concursul Minoan Robotsports Competition,…
Vezi articolul

EXCLUSIV Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, îi numește „criminali de război” pe Putin și pe cei care au declanșat invazia din Ucraina: „Nu există nicio justificare, nici istorică, nici umană, nici politică” / „Nu cred că în România, propaganda Sputnik și altele au dat roade”

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat pentru Edupedu.ro, despre războiul din Ucraina, că „nu există nicio justificare, nici istorică, nici umană, nici politică” pentru invazia declanșată de Rusia,…
Vezi articolul