SURSE Ședința Coaliției pe proiectele de legi ale Educației, joi la prânz. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Ligia Deca au stabilit un nou calendar de aprobare după ce toate celelalte din ultimii doi ani au fost până acum ratate

1.636 de vizualizări
Foto: gov.ro
O ședință a coaliției de guvernare a avut loc la joi la prânz la Palatul Victoria, potrivit surselor G4Media.ro Este vorba despre întâlnirea celor trei șefi de partide – Marcel Ciolacu, PSD, Nicilae Ciucă, PNL și Kelemen Hunor, UDMR cu ministra Educației Ligia Deca, pentru stabilirea unui nou calendar de aprobare pentru proiectele de acte nromative.

Ligia Deca a menționat această întâlnire zilele trecute, când declara ca „după întâlnirea din coaliție din această săptămână, să putem face public un calendar care vizează toate etapele următoare”.

Deca a vorbit despre “multe pagini de comentarii” primite de la cei desemnați de partidele politice să vină cu modificări la proiectele de legi. Ministra a declarat că a avut “discuții bilaterale” cu cei din echipele partidelor.

“Am avut chiar două discuții săptămâna trecută în coaliție, atât pe legea învățământului preuniversitar cât și pe legea învățământului superior, am primit multe pagini de comentarii, am avut și discuții bilaterale cu reprezentanții partidelor desemnați special în acest scop. Îmi doresc ca după întâlnirea din coaliție din această săptămână, putem face public un calendar care vizează toate etapele următoare”, a spus Deca.

Ultimul termen vehiculat pentru prezentarea proiectelor în Guvern era 15 februarie, adică în urmă cu 5 zile. Termenul a fost ratat, iar între timp au avut loc două ședințe tensionate în coaliție săptămâna trecută, privind cele două legi, potrivit surselor EduPedu.ro.

Calendarele pentru proiectele acestea de legi au o istorie aparte, fiind de fiecare dată ratate sau nerespectate, ba chiar abandonate, ori de câter ori au fost stabilite de politicieni, sau chiar de către Guvernul României.

Informații de context

Oficial, PSD nu a prezentat amendamente la proiectele de legi, dar potrivit surselor G4Media.ro partidul va cere eliminarea din lege a salarizării profesorilor, stoparea înființării a zeci de instituții noi, eliminarea noilor examene de admitere la liceu.

După ce a văzut proiectele legilor, social democratul Vasile Dâncu a spus că “trebuie revizuite serios” și a cerut o amânare a prezentării legilor. Edupedu.ro a scris în data de 26 ianuarie că PSD vrea o amânare de maximum 30 de zile față de calendar pentru modificări la proiectele legilor Educației prezentate de Ligia Deca.

Deși PNL nu a recunoscut că s-ar fi cerut această întârziere, premierul Ciucă a spus pe 30 ianuarie că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi, dar acest lucru nu s-a întâmplat: „Am discutat cu partenerii de coaliție și urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire și să agreăm calendarul prin care legile educației să fie aprobate la nivelul guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere și aprobare”.

În decembrie 2022, Ligia Deca anunța că Legile învățământului preuniversitar și universitar “vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță.”

După vacanța de iarnă, însă, Deca anunța că s-a răzgândit: „Aceste texte au intrat, aşa cum spuneaţi în deschidere, într-o consultare, într-un proces de consultare în cadrul partidelor din coaliţie, urmând ca după ce această discuţie este finalizată, ele să poată intra în Guvern în avizarea interministerială, de care beneficiază orice proiect legislativ care este transmis de la Guvern către Parlament. Deci în momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute şi publice”, a spus Deca la Radio România Actualități.

Articol în curs de actualizare


2 comments
  1. Plagiatorul, intelectualul de marca din Buzau si sinistra ar face bine sa lase legea asta si sa consolideze cladirile. Se vede ca sunt incadrate dupa cum bate vantul pe la partid. Macar atat sa ramana dupa epoca esuata a dulapului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subprefectul de Dâmbovița Ioan Corneliu Sălișteanu – cele mai multe voturi în alegerile pentru postul de rector la Universitatea Valahia, în fața rectorului în exercițiu Laura Gorghiu

Rectorul Universității Valahia din Târgoviște, Laura Gorghiu, a fost învinsă în alegerile prin care a încercat, luni, să obțină un nou mandat, potrivit rezultatelor anunțate de instituție. Contracandidatul său, Corneliu…
Vezi articolul

Program de cooperare România-Palestina în Educație, semnat la București / Iohannis: Am decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni

Programul de cooperare în domeniul învățământului superior și cercetării academice între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior și Cercetării Științifice din Palestina (2022-2025) a fost semnat azi într-o…
Vezi articolul