„Tăblița lui Ghilgameș”, veche de 3.500 de ani, una dintre cele mai vechi opere literare, urmează să fie returnată Irakului / Piesa ar fi fost introdusă fraudulos pe piața americană de artă în 2007

281 de vizualizări
Sursă foto: G4Media.ro
„Tăbliţa lui Ghilgameş”, o bijuterie mesopotamiană veche de 3.500 de ani care a fost furată și dusă ilegal în Statele Unite, va fi restituită joi Irakului, a anunţat UNESCO luni, 20 septembrie. Ea a fost furată dintr-un muzeu irakian în 1991, când țara a fost implicată în primul război din Golf, scrie Le Monde, citată de Rador.

Prețioasa piesă arheologică, pe care apar caractere cuneiforme, numită și „tăbliţa visului lui Ghilgameş”, ar fi fost „introdusă în mod fraudulos pe piața americană de artă în 2007”, înainte de a fi confiscată de autoritățile judiciare ale țării în 2019, potrivit UNESCO.

În pofida dimensiunilor reduse, tableta are o valoare imensă şi este considerată una dintre cele mai vechi opere literare ale umanității. Conține fragmente din „Epopeea lui Ghilgameș”, care relatează aventurile unui rege puternic al Mesopotamiei în căutarea nemuririi.

Această restituire reprezintă „o victorie majoră asupra celor care mutilează moștenirea” și permite „poporului irakian să se reconecteze cu o pagină din istoria sa”, a declarat d-na Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, care va fi prezentă la ceremonia de la Washington pentru predarea acestei lucrări autorităților irakiene.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere organizată de Edupedu.ro și World Vision România

EXCLUSIV Cercetătorul Dacian Dolean, despre rezultatele PISA 2022: Problema noastră este că avem prea multe soluții, sfaturi și afirmații și prea puține întrebări / O soluție oferită a fost alocarea a zeci de milioane de euro pentru cursuri de formare, dar nu am citit întrebări legate de efectul lor asupra elevilor

„Problema noastră nu este că nu avem soluții, sfaturi și afirmații. Problema este că avem prea multe, dar și avem prea puține întrebări”, a spus cercetătorul Dacian Dolean, referitor la…
Vezi articolul