Tichetele educaționale de 500 de lei, blocate din nou: “Nu avem cardurile încă, nu ne-a chemat Inspectoratul”, spune secretara unei școli / La școlile care au primit totuși cardurile nu le pot da părinților pentru că nu au există procedura

6.880 de vizualizări
Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com
Tichetele educaționale de 500 de lei încă nu au ajuns la părinți, deși ar fi trebuit să le primească din octombrie, iar ultima promisiune era că de luni, 8 ianuarie, școlile pot distribui cardurile părinților. Totuși tichetele se află deja la inspectoratele școlare și la unele școli, dar nu pot fi date părinților. Motivul? Prea multă birocrație și un ping pong de luni de zile între instituții. Edupedu.ro a întrebat constant în decursul acestor luni toate instituțiile implicate, însă de fiecare dată fie au fost blocaje instituționale, fie promisiuni care nu s-au concretizat. Instituțiile implicate sunt Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Educației, STS, Inspectoratele școlare și școlile. Abia de câteva zile tichetele au ajuns la inspectorate și parțial la școli. Edupedu.ro a sunat miercuri la mai multe școli din câteva județe pentru a afla dacă părinții pot veni să ridice cardurile.

Peste 500 de mii de părinți așteaptă din octombrie să primească tichetele educaționale cu care să poată cumpăra rechizite și haine elevilor. Deși ajunse acum în posesia inspectoratelor școlare, tichetele de 500 de lei care se acordă din fonduri europene, nu pot fi distribuite din două motive: nu toate școlile le-au ridicat de la inspectorate, și cele care le-au ridicat nu au primit procedura prin care să le dea părinților.

Edupedu.ro a sunat miercuri, 10 ianuarie, la mai multe școli din câteva județe pentru a afla dacă părinții pot veni să ridice cardurile. Acest lucru nu este deocamdată posibil pentru că procedura prin care tichetele vor fi repartizate nu a fost trimisă de Ministerul Educației. În plus, multe școli nu au fost încă informate că trebuie să vină să ridice cardurile.

În urmă cu 2 zile, un responsabil cu tichetele de 500 de lei din cadrul inspectoratului Ilfov a spus pentru Edupedu.ro că cei de la MIPE “ne-au solicitat să mai întârziem puțin predarea pentru ca urmează să vină procedura”. De precizat, procedura este prevăzută într-un ordin comun semnat de ministrul fondurilor Europene și cel al Educației, care potrivit surselor Edupedu.ro urmează să fie publicat miercuri sau joi, în Monitorul Oficial.

Am sunat la mai multe școli din județele Brașov, Constanța, Suceava, Ilfov și Giurgiu pentru a afla dacă, miercuri, 10 ianuarie, erau în posesia tichetelor educaționale.

Majoritatea ne-au spus că inspectoratele școlare județene nu au chemat însă școlile pentru a ridica tichetele. “Nu avem cardurile pentru că nu ne-a spus de la Inspectorat să venim să le luăm, așteptăm să ne zică”, spune o secretară a unei școli din Constanța.

Doar două școli din județul Ilfov la care am sunat au ridicat cardurile de la inspectoratul școlar, însă nu au procedura prin care să le repartizeze părinților și ne-au spus că în zilele următoare vor primi documentul din care să afle cum vor chema părinții la școală ca să ridice cardurile.

“Am primit cardurile, dar încă nu putem chema părinții la școală pentru că nu știm cum să le dăm. Ni s-a spus să mai așteptăm până primim procedura. Probabil că săptămâna viitoare putem distribui cardurile”, a spus secretara uneia dintre școli.

Între timp, aplicația informatică SIIIR a fost actualizată pentru ca secretariatele școlilor să poată introduce numele beneficiarilor pentru tichetele și abia apoi să le distribuie.

Cine primește tichetele educaționale

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă. Termenul până la care părinții au putut depune cererile pentru tichetele educaționale fusese extins până la data de 26 noiembrie, potrivit unei modificări a ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial. 

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Informații de context

Tichetele în valoare de 500 de lei se pot folosi doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și ar fi trebuit inițial să ajungă la copii și părinți în luna octombrie, dar au fost numeroase extinderi de termene ale OUG nr. 83/2023.

Ar trebui să primească carduri în total 486.317 de beneficiari care au fost validați deja, iar alți peste 63 de mii sunt în curs de validare și ar putea fi incluși pe listă, a transmis STS pentru Edupedu.ro, în luna decembrie.

La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii. Nu era precizat însă și când vor primi aceste carduri. Ordonanța de urgență nr. 83/2023 menționează doar că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu există și un calendar anunțat.

Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.

Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.

În 22 decembrie, tichetele educaționale de 500 de lei, care ar fi trebuit să ajungă la peste 500.000 de familii, au fost deblocate, după ce Serviciul de Telecomunicații Speciale susținea că: Listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele. Însă au început să ajungă la beneficiari abia în ianuarie, iar acum stau în inspectorate școlare sau școli în așteptarea procedurii de distribuire către părinți.

Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


7 comments
  1. vreau sa zic mi sa informat târziu pentru înscrierea la copii pentru drepturile lor și la fata mea cu dizabilitati nu ii se da car și nici la băiețelul meu caare ii am pe ambii la școală grădiniță și pregătitoare. eu am patru copilași . măcar sa primească și iei adică la iia care au bani mulți li se da iar eu cu 4 copilași și 2 în scola nu Lea dat de ce urat din partea lorrr. o tara care trebuie sa te rogi pentru drepturile la copilașii.

  2. bună ziua am și eu o întrebare luni sau dat cardurile educaționale la școala din Mihai Bravu judetul Giurgiu și nea arata directoarea lista cu copii eligibili și neeligibili și ambi copii sunt eligibili dar card nu am primit de ce oare.

  3. Astăzi am fost informată că băiatului nu i se vor acorda tichetele educaționale pentru că nu îndeplinim condiția venitului minim. Cei de la STS au făcut verificări în ceea ce privește veniturile impozabile. Doar că STS nu știe că eu nu am fost căsătorită, copilul este recunoscut de tată, are domiciliul la mine. Familie monoparentală, adică. Pot formula contestație? Nu am găsit nimic în actul normativ despre aceasta posibilitate. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Radu Szekely, consilierul ministrului Educației: ”Poate măsura justă ar fi fost (…) să fie suspendați toți profesorii nevaccinați” / Explică faptul că decizia nu putea fi luată de minister, ci doar de parlament

Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, susține că o eventuală măsură prin care cadrele didactice ar fi fost obligate să se vaccineze, pentru a putea profesa, nu este la îndemâna ministerului,…
Vezi articolul

Petiție pentru ca elevii din loturile naționale olimpice să primească burse de excelență, cu peste 1.000 de semnături în 4 zile / În prezent, elevii care ajung la fazele internaționale pot primi bursă de merit, acordată și celor cu medii sub 5

O petiție pentru includerea elevilor din loturile naționale olimpice – care ajung la fazele olimpiadelor internaționale – printre cei care primesc burse de excelență a fost semnată de peste 1.000…
Vezi articolul