Titularizare 2022: Miercuri, 13 iulie, are loc proba scrisă. Sunt interzise instrumentele de scris a căror cerneală se poate șterge / Când poate fi anulată lucrarea – procedura de concurs

26.933 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Proba scrisă a examenului de Titularizare 2022 se desfășoară miercuri, 13 iulie, potrivit calendarului oficial. Ministerul Educației a trimis către inspectoratele școlare o procedură privind desfășurarea probei scrise a concursului de ocupare a posturilor didactice. Este vorba despre procedura nr. 29917/28.06.2022. Vezi mai jos care sunt regulile de examen.

Amintim că Edupedu.ro a scris că rezultatele probelor practice și ale inspecțiilor speciale la clasă au fost afișate de Ministerul Educației pe 5 iulie, cu o zi întârziere.

Recent a fost reactualizat site-ul Titularizare 2022 cu lista candidaților înscriși la concurs, după ce în ultimele 3 luni Ministerul Educației a mutat afișarea posturilor pe site-ul propriu și nu a mai folosit platforma gestionată de fosta SIVECO. Platforma a fost reactualizată vineri, 24 iunie.

Informații despre desfășurarea probei scrise

Potrivit metodologiei concursuluiproba scrisă începe la ora 9:00. „Candidații vor fi prezenți în sala de concurs, cel mai devreme la orele 7.00 și cel mai târziu la orele 8.00. Candidații care nu sunt prezenți în sală înainte de a fi deschis plicul cu subiecte nu mai pot susține proba scrisă.”

În toate sălile de concurs vor fi instalate camere audio-video de supraveghere.

În procedură se arată că „pe foaia tipizată, candidații completează, cu majuscule, denumirea disciplinei de concurs, copiind formularea din subiectul primit”.

Candidații nu pot avea asupra lor, în sala de concurs, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive/mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanță, precum şi alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea concursului în condiții de legalitate, echitate şi obiectivitate.

Materialele și/sau obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen, conform metodologiei.

Candidații pot avea dicționare pentru disciplinele latină sau greacă veche și planurile de conturi pentru disciplina “economic, administrativ, poștă”.

După primirea subiectelor de concurs de către candidați, durata de redactare a lucrărilor este de 4 ore, timp ce poate fi depășit cu 1-2 ore numai de către candidații cu deficiențe grave.

Conform procedurii trimise inspectoratelor școlare, candidaţii au obligaţia de a redacta lucrarea scrisă cu cerneală sau pix de culoare albastră. Desenele/graficele se pot realiza şi cu creion negru. Este interzisă utilizarea instrumentelor de scris (stilou, pix) a căror cerneală se poate șterge.

Foto: Captură – Procedură privind desfășurarea probei scrise. Titularizare 2022

Tot în procedura amintită mai sus apare că, din momentul deschiderii plicului cu subiecte, niciun candidat nu mai poate intra sau părăsi sala decât dacă predă lucrarea, subiectul primit, ciornele şi semnează de predare. 

În cazuri excepţionale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoțit obligatoriu de unul dintre profesorii asistenți până la revenirea în sala de concurs. În această situație, timpul alocat rezolvării subiectelor nu se prelungeşte.

Candidații care renunţă din proprie inițiativă la concurs pot solicita anularea lucrării, pe baza unei declarații şi pot părăsi sala după cel puțin două ore de la deschiderea plicului cu subiecte.

Cei care din motive de sănătate sunt obligați să părăsească sala de concurs pot solicita anularea lucrării. În această situație se încheie un proces-verbal semnat de responsabilul de sală şi profesorii asistenți. Candidații nu vor părăsi sala de concurs dacă au asupra lor subiecte de examen, foi tipizate, coduri de bare sau ciorne.

„După ce finalizează redactarea lucrării, fiecare candidat numerotează foile de concurs, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, în spaţiul dedicat, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini scrise, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, în situația în care candidatul a scris în total 5 (cinci) pagini. Se numerotează toate paginile pe care candidatul a scris, inclusiv prima pagină, precum şi cele pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către profesorii asistenți cu linie frântă în forma literei „Z”, folosind pix sau stilou cu cerneală de culoare albastră”, potrivit documentului.

Foto: Captură – Procedură privind desfășurarea probei scrise. Titularizare 2022
Cum se corectează o greșeală

Candidații care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar schemele/desenele cu o linie oblică.

Când poate fi anulată o lucrare

Anularea unei lucrări este determinată de înscrierea numelui candidaţilor sau a altor nume proprii (inclusiv denumiri de unități de învăţământ) care nu au legătură cu cerințele subiectului în afara spațiului care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive pe foile tipizate, destinate lucrărilor scrise, potrivit procedurii.

Preşedintele comisiei din centrul de concurs anulează lucrările scrise în situația în care:

 • pe lucrarea scrisă nu este completată, cu majuscule, denumirea disciplinei de concurs, identică cu cea înscrisă pe subiectul primit;
 • redactarea lucrării scrise nu respectă prevederile din procedură;
 • numerotarea paginilor lucrării scrise nu respectă prevederile din procedură;
 • pe lucrările scrise se regăsesc semne distinctive vizibile constatate la preluarea lucrării.
Ce se întâmplă cu cei care copiază

Candidații care în timpul desfăşurării probei scrise sunt surprinşi copiind, transmițând soluții cu privire la subiecte sau având asupra lor materiale nepermise sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă. Aceștia nu sunt repartizați pe posturi didactice/catedre în anul şcolar 2022-2023.

Valabilitatea documentelor

Termenul de valabilitate al documentelor de identitate care au expirat înainte cu cel mult 15 zile de la instituirea stării de urgență se menține pe toată durata stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări, potrivit informării Inspectoratului Școlar Ilfov.

Procedura pentru proba scrisă de la Titularizare poate fi consultată mai jos:

Ce urmează după proba scrisă de la Titularizare 2022 – calendar

Pe 19 iulie vor fi anunțate rezultatele iniţiale, apoi, în perioada 19-21 iulie se depun contestațiile.

Soluţionarea contestațiilor are loc între 21-26 iulie 2022, după care profesorii vor afla rezultatele finale pe 27 iulie 2022.

Încep apoi ședințele de repartizare în următoarea ordine:

29 iulie – ședința de repartizare a candidaților care au obținut note peste 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecție în acest an, pe posturi titularizabile, pe perioadă nedeterminată;

1 august – ședința de repartizare a candidaților angajați pe perioada viabilității postului, care au obținut note peste 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecție în acest an, pe postul pe care sunt deja angajați pe viabilitate, pe perioadă nedeterminată;

18-19 august – ședința de repartizare a candidaţilor care au obținut medii peste 7 la concursul din acest an, pe posturi netitularizabile, pe perioadă determinată

23-24 august – ședința de repartizare a candidaților care au obținut medii între 5 și 7 în sesiunea 2022, precum și a celor care au depus dosare de participare cu rezultate din anii anteriori, pe posturi netitularizabile, pe perioadă determinată.

Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2022 – 2023 este publicată aici.

Ce este titularizarea?

Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și: Titularizare 2022. Rezultatele probelor practice și ale inspecțiilor speciale la clasă, afișate de Ministerul Educației cu o zi întârziere

9 comments
 1. M-am îmbolnăvit SUBIT, nu pot sa mai particip la examenul de titularizare, ce pot sa mai fac, pot amâna.,sau la anul, ce variante mai exista?

 2. Serios? La voi se dă apă? La noi abia dacă ne lasă cu sticla noastră (,,jumulită” de etichetă)! În rest, totul la fel…

  1. Este la un liceu in Magurele este postat pe inspectoratul din Ilfov un documentul unde gasesti sala unde vei da examenul

 3. Prognoza spune 28 grade. Dar puteau fi 40 …

  Organizatorii vor avea grija sa puna la dispozitie sticle cu apa la temperatura camerei ca sa nu te doara gatul. Vor alege salile in care bate soarele sa nu se planga lumea ca nu e lumina. Geamurile vor fi inchise pentru ca se vor plange unii ca-i trage curentu’.

  Ar putea organiza concursul asta in vacanta de primavara sau intr-un weekend de primavara. Cine insa sa aiba curajul sa faca schimbari asa revolutionare ? :))

  1. Serios? La voi se dă apă? La noi abia dacă ne lasă cu sticla noastră (,,jumulită” de etichetă)! În rest, totul la fel…

 4. In vreme ce directorii si elevii sunt chemati cu o jumatate de ora inainte de examenele lor, fraierii de profesori sunt obligati sa vina mai devreme cu o ora, in conditiile in care examenul dureaza patru ore, in cea mai calda luna a anului. Dupa cum se vede, Ministerul Educatiei continua sa-si bata joc de profesori si sa-i umileasca de cate ori are ocazia. Oare vom scapa vreodata in viata asta de acesti incompetenti cinici, pe care tara asta îi plateste cu salarii colosale, in schimbul carora nu ofera decat dispret?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ziua Educației. Trebuie să te bucuri cu ei, să fii exigent, să te joci, să fii medic, să fii tată, mamă, prieten, într-un cuvânt să fii învățătorul lor – Nicușor Beraru: Viața copiilor se schimbă radical când primesc atenție și sprijin

De 30 de ani, școala românească încearcă să evolueze. Și tot de trei decenii, aceste eforturi de modernizare au în vedere școlile de la oraș, elevii de la oraș, profesorii…
Vezi articolul

Fiscul publică ghidul profesorului care dă meditații. Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat – document / Declarația de venit trebuie depusă până pe 25 mai

Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice a fost publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Documentul de 14 pagini explică…
Vezi articolul

Capcanele întinse de Guvernul Ciucă profesorilor, după ce în ultimii doi ani miniștrii Educației au promovat intens creșterea salariului debutantului la nivelul salariului mediu pe economie din anul bugetar încheiat

Salarizarea profesorilor, așa cum a fost adoptată cu forța de Guvernul Ciucă, prin OUG 53/2023, arată două capcane întinse de Executiv pentru corpul profesoral. Concret, în loc să aplice Legea…
Vezi articolul

Simion Hăncescu, FSLI, după întâlnirea de la Guvern: Mâine este grevă în toate școlile. Oamenii decid / Marius Nistor, FSE: După ce oamenii vor vedea conținutul actului normativ publicat în Monitorul Oficial, vor lua o decizie

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat după negocierile de la Palatul Victoria că mâine este grevă în școli. Luni, 12 iunie, la ora 10, liderii…
Vezi articolul