Transmisiuni TV pentru elevi – organizate în India pentru a marca aselenizarea unei sonde spațiale, eveniment ce poate trezi interesul pentru știință

165 de vizualizări
Suprafața Lunii, surprinsă de sonda Chandrayaan-3 / Sursa: Facebook – Ministerul indian al Informatiilor
Sesiuni în care elevii să urmărească transmisiunile speciale TV sunt anunțate, în India, pentru a marca o mult așteptată aselenizare a unei sonde spațiale indiene, eveniment pentru care au fost organizate și ședințe de rugăciune, dar și petreceri ale pasionaților de explorarea spațiului, informează Reuters, citat de Agerpres.
  • Sonda Chandrayaan-3, lansată de Organizaţia Indiană de Cercetare a Spaţiului (ISRO), este programată să aselenizeze la Polul Sudic al Lunii miercuri, la ora 12:34 GMT, la doar câteva zile după eşecul unui vehicul spaţial rusesc care încerca să realizeze acelaşi lucru. Un eventual succes al sondei indiene va face din Chandrayaan-3 prima sondă din lume care aselenizează la Polul Sudic al Lunii, o regiune ale cărei cratere aflate în umbră ar putea conţine gheaţă ce ar putea susţine o viitoare colonie umană pe Lună.

A doua tentativă a Indiei de a plasa o sondă pe Lună, după un eşec suferit în 2019, este considerată o afişare publică a tenacităţii de care dau dovadă instituţiile ştiinţifice din această ţară.

Autorităţile şi reprezentanţii din sectorul educaţiei speră că această misiune va trezi interesul pentru ştiinţă în rândul milioanelor de elevi şi de studenţi din cea mai populată ţară a lumii.

Elevii indieni au expediat deja numeroase mesaje către ISRO prin care i-au transmis agenţiei indiene urări de succes pentru o aselenizare reuşită.

În Uttar Pradesh, un stat din nordul Indiei, guvernul provincial le-a ordonat şcolilor să organizeze sesiuni speciale de vizionare a transmisiunii televizate, întrucât ‘aselenizarea sondei indiene Chandrayaan-3 reprezintă o oportunitate memorabilă, care va încuraja nu doar curiozitatea, ci va insufla şi pasiune în rândul tinerilor noştri faţă de cercetare’.

În Gujarat, statul natal al prim-ministrul Narendra Modi, Consiliul pentru ştiinţă şi tehnologie a invitat peste 2.000 de elevi ‘să asiste la acest moment istoric’ prin intermediul unui ecran uriaş, a anunţat directorul consiliului, Narottam Sahoo. Acelaşi consiliu a organizat şi sesiuni de discuţii cu mai mulţi oameni de ştiinţă de la ISRO. Evenimentul va fi transmis în direct în toate cele 33 de centre comunitare ştiinţifice din Gujarat.

Ceremonii religioase hinduse au fost deja organizate marţi în oraşele Mumbai şi Varanasi, în cadrul cărora participanţii s-au rugat pentru succesul misiunii.

Iar Srikant Chanduri, antreprenor şi fondator al asociaţiei de pasionaţi ai explorării spaţiale ‘Agnirva’, a anunţat că a planificat ‘o petrecere de vizionare’ a aselenizării, care va avea loc într-un restaurant popular din Bengaluru.

Citește și:
O rachetă spațială care să ajungă la polul sudic al Lunii a fost lansată cu succes de India

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Teleman: Creditul fiscal și facilitatea “patent box” ar putea stimula cercetarea / Doi noi consilieri în minister – Oana Craioveanu și Cătălin Rizea / Discuții alături de secretarul de stat Dragoș Ciuparu pe tema cercetării în PNRR

Creditul fiscal și facilitatea de tip “patent box – crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente” au fost menționate săptămâna trecută, ca posibile măsuri de stimulare a cercetării, de…
Vezi articolul

Admitere UMF „Carol Davila”. Peste 3.400 de candidați susțin duminică examenul de intrare la universitatea de medicină. Cîmpeanu: Universitatea a semnat un acord cu banca Mondială pentru o finanțare de 24 milioane de euro

Duminică, 3.427 de candidați susțin examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București. Prezent la conferința de presă care a avut loc în această dimineață…
Vezi articolul

Universitățile se pregătesc să reia cursurile în următoarele două săptămâni. Cîmpeanu: Unele universități vor avea prezență fizică alternativă a studenților/ Pot veni 7 săptămâni prezență online, alte 7 săptămâni prezență fizică

Mai multe universități vor să înceapă semestrul al II-lea cu prezenţă fizică alternativă a studenţilor, cu 7 săptămâni prezenţă online și alte 7 săptămâni prezenţă fizică, a spus duminică seara…
Vezi articolul