ULTIMA ORĂ Directorii interimari de școală nu mai pot fi numiți de inspectorate, ci vor fi aleși de Consiliul de Administrație al școlii. Legea a fost adoptată de Senat și merge la promulgare

13.249 de vizualizări
Ștefan Pălărie / Foto: Captura USR-PLUS
Directorii interimari de școli nu vor fi numiți de inspectorii școlari, ci de Consiliul de Administrație al școlii, prin vot secret, prevede un proiect de lege adoptat astăzi de Senat, ca for decizional. Inițiatorul proiectului de lege este senatorul USR Plus Ștefan Pălărie, iar inițiativa a fost depusă în Parlament în luna mai.

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare.

“Atunci când se vacantau nişte funcţii pe motive naturale, fie medicale, fie de altă natură, interimatul era instrumentul utilizat de undeva de la centru pentru schimbarea regulilor în timpul jocului. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat pe 9 ianuarie, atunci când peste 700 de directori de şcoală au fost schimbaţi la ordinul inspectoratelor şcolare judeţene. Ori această lege, care îşi încheie circuitul parlamentar şi merge la promulgare, nu va mai permite acest lucru de acum încolo şi prin prevederile ei votul secret al Consiliilor de administraţie al unităţilor şcolare va fi cel care va decide cine va prelua temporar, până la organizarea concursului, această responsabilitate”, a spus Ștefan Pălărie, citat de Agerpres.

“Prin această lege să revenim la un stat normal care spune ‘nu politicii de partid în şcoală’ şi care lasă educaţia ca să aibă ca singur scop binele suprem al elevului”, a continuat Pălărie.

Propunerea legislativă, care modifică Legea educaţiei naţionale în sensul în care fusese aprobată în varianta inițială, este semnată de un grup de parlamentari USR PLUS, UDMR şi PSD și a înregistrat 75 voturi pentru, 37 contra şi 10 abţineri.

Amintim că în luna august expiră mandatele tuturor directorilor și directorilor adjuncți de școli din România, iar concursul pentru ocuparea pe 4 ani a acestor posturi va avea loc abia în luna octombrie, cu preluarea mandatelor în ianuarie 2022, potrivit calendarului anunțat de ministrul Educației.

În lipsa aplicării acestei legi, care merge acum la promulgare, în perioada august-ianuarie directorii ar fi fost numiți de către inspectoratele școlare conduse în majoritate de actuali membri PNL.

Consiliul de Administrație al unei școli este format din 3 cadre didactice, inclusiv directorul; 2 reprezentanți ai părinților; primarul sau un reprezentant al primarului; un reprezentant al consiliului local. Această formulă este valabilă pentru școlile gimnaziale cu un singur rând de clase.

În cazul în care Consiliul de Administrație al școlii este format din 9 membri, dintre aceștia 4 sunt cadre didactice, primarul sau un reprezentant al primarului, 2 reprezentanți ai consiliului local și 2 reprezentanți ai părinților. Directorul este membru de drept al consiliului de administrație din cota aferentă cadrelor didactice din unitatea de învățământ respectivă, potrivit Legii educației.

Liderul grupului USR PLUS din Senat, Radu Mihail, a declarat miercuri, 30 iunie, că “depolitizarea în instituţiile statului este un subiect important pentru USR PLUS. În învăţământ este de neconceput să lăsăm educaţia copiilor pe mâna deciziilor luate de baronii locali sau a altcuiva de la centru. Trebuie să avem încredere că la nivel local şcolile pot să ia decizii care să permită progresul”.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a subliniat că “una dintre cele mai puternice arme politice utilizate până acum în instituţiile publice a fost acest instrument al interimatului”.

El a subliniat că îşi doreşte concursuri bine organizate în şcoli, “în afara oricărei prezumţii de politizare”.

Citește și:
DOCUMENT Directorii interimari nu vor mai fi numiți de inspectori, ci aleși prin vot secret de consiliul de administrație al școlii – inițiativă legislativă a USR-PLUS. Senatorul Ștefan Pălărie: Trebuie să regândim definitiv interimatul în privința Educației / Legea are toate șansele să fie adoptată în această sesiune
Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii
 1. CA fac exact. ceea ce spune directorul. In CA sunt profesori pe care ii doreste directorul. Va bateti joc de invatamant. Sa fie unii directori pe viata! Macar sa aiba 2 mandate si atat!
  Cei buni dati deoparte, sa rămână habarnistii care o data directori isi facpropria echipa. Vaaai de profesori! Vaaai de politicieni!
  Asa Romanie educată………

 2. Pai ba prostilor consiliile de administratie ale scolilor sunt oameni politici din partide in general din psd si pnl. Nu e rea legea dar nu acuma trebuie implementata

 3. In felul acesta primarii isi vor folosi puterea locala sa numeasca pe cine au ei interesul. Legea e o gura de oxigen pentru PSD, de fapt.

 4. Doamne, cât sunt de idioți!! Cum da8se mai impună directorul în fața cadrelor didactice, nu te mai alege inspectorul pe criterii politice ci primarul după aceleași criterii!! Mi-e silă de toți! Concurs scris și practic fără inspector și consiliu de administrație, cu specialiști din domeniul vizat!

 5. O chestie interesanta dacă în Consiliile de Administrație nu ar fi numiți, adesea abuziv, prin impunere, directorii adjuncți, profitandu-se de complicitatea sindicatelor și de necunoașterea legii sau slugărnicia multor profesori.
  Așadar directorii actuali se vor vota între ei să rămână în continuare directori!
  Curat murdar, coane Mitica!

 6. Primarul și consilierii, fiind angajați politic, vor înclina balanța în sensul politizării funcției de director în majoritatea cazurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Scenariile propuse de Ministerul Sănătății sunt numerotate “Scenariul 1”, “Scenariul 2” și “Scenariul 3”. Cum se face alegerea scenariului pentru prima zi de școală

Ghidul pentru deschiderea școlii, publicat de Ministerul Sănătății, prevede aplicarea scenariilor anunțate până acum de autorități, dar numerotate, nu denumite pe culori. O altă noutate este că apare și procedura…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților: Ministerul să retragă propunerile de modificare a legislației de analiză a doctoratelor, „nu sunt oportune și ar crea dificultăți în sancționarea persoanelor vinovate”. Ministerul a cerut ca tezele să fie verificate integral la fiecare sesizare

Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu la metodologia care reglementează soluționarea sesizărilor de plagiat în doctorate „nu sunt oportune și, finalmente, ar crea dificultăți în sancționarea persoanelor vinovate”, este punctul…
Vezi articolul