ULTIMA ORĂ „Vom avea o problemă cu plata salariilor în luna decembrie”, spune ministrul Educației, dacă nu se va putea face rectificare bugetară

16.267 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: captură live TV
„Vom avea o problemă cu plata salariilor” în luna decembrie, dacă nu se va putea face rectificare bugetară, potrivit declarației făcute la PrimaTV de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus că are o execuție bugetară mai bună „din păcate”.

Salariile plătite de Ministerul Educației sunt pentru toți cei aproape 290 de mii de angajați din sistemul de învățământ, majoritatea fiind profesori, învățători și educatori.

Reamintim că Guvernul a făcut rectificare bugetară în luna august. La acel moment, salariile profesorilor erau cunoscute, neexistând nicio creștere între timp a acestor cheltuieli. Bugetul Statului este construit și rectificat pe legile aflate în vigoare, inclusiv Legea salarizării unice, în care sunt prevăzute salariile personalului din Educație.

Redăm declarația integrală pe acest subiect a ministrului:

Moderator: Cu banii cum stați pentru sfârșit de octombrie? Ca minister, ca buget, l-ați epuizat?

Sorin Cîmpeanu: Avem execuție de 50% pe primul semestru, deci am fost exact în grafic cât am planificat și, din păcate, avem o execuție mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuție atât de bună încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Și nu vom avea o rectificare, dacă nu avem un guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plătești salariile îți trebuie o rectificare bugetară pe care o face doar un guvern stabil.

Moderator: Înțeleg asta, dar de ce se epuizează banii? În general, există vreun minister în România care atunci când se face bugetul să rămână cu bani la sfârșitul anului?

Sorin Cîmpeanu: Multe ministere.

Moderator: Rămân cu bani?

Sorin Cîmpeanu: Multe ministere. Mai ales componenta de investiții care nu se realizează an de an și pleci cu gânduri mari la începutul anului, după care realitatea te aduce cu picioarele pe pământ.”

Ministerul Educației a primit un plus de 210 milioane de lei la rectificarea bugetară din august, crescând astfel bugetul ministerului de la 28,48 miliarde de lei la 28,69 miliarde de lei, conform Ministerului Finanțelor. 


6 comments
    1. Deja frizeaza realitatea: vrea recuperare din vacanta, dar nu vom fi nici platiti, nu ni s au dat maririle, drepturile, predam online de 2 ani pe propriile resurse cand preturile s-au triplat. Cat mai stau cu capul in nisip sindicatele? Chiar asa prosti si neuniti suntem? Chiar atat de manevrabili? Fara greva nici nu se pune problema sa mai continuam ..

      1. Eu am renunțat la sindicat tocmai pentru ca s-au lenevit,s-au învățat cu gustul puterii și au uitat de noi.
        Am ținut foarte mult la sindicat dar oamenii de acum nu vor sa lupte pentru noi.Au uitat ca ei sunt pentru noi și dacă noi suntem ,sunt și ei.

  1. Iata de ce ne-a bagat fortat in vacanta, doua saptamani, in loc sa se faca scoala online! Nu le ajung banii nemernicilor, mincinosilor care promiteau ca taie pensiile speciale in 30 de zile! PNL, urmezi dupa PNTCD! Vei fi istorie! Pa si pusi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile nu pot încă să introducă datele de concedii ale profesorilor, deși aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ a fost actualizată luni / Model de cerere pentru profesori

Școlile nu pot încă să introducă datele de concedii ale profesorilor, deși aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ a fost astăzi actualizată, potrivit surselor Edupedu.ro. Concret, în documentul care…
Vezi articolul

Dezbatere LIVE online organizată de World Vision România

Profesorii care au făcut cinci propuneri concrete de politici publice în Educație, pe care le-au prezentat inspectoratelor școlare județene, în proiectul „Inspectoratul școlar civic” al World Vision România: Finanțare de la județ pentru excursii cu elevii, îmbunătățirea comunicării despre școală și a imaginii acesteia, dezvoltarea literației, reducerea abandonului școlar

Zece școli au creat proiecte de politici publice în comunitatea de profesori, uneori și cu implicarea elevilor, pe care le-au propus apoi autorilor de politici educaționale din teritoriu, adică inspectoratelor…
Vezi articolul