ULTIMA ORĂ „Vom avea o problemă cu plata salariilor în luna decembrie”, spune ministrul Educației, dacă nu se va putea face rectificare bugetară

16.267 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: captură live TV
„Vom avea o problemă cu plata salariilor” în luna decembrie, dacă nu se va putea face rectificare bugetară, potrivit declarației făcute la PrimaTV de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus că are o execuție bugetară mai bună „din păcate”.

Salariile plătite de Ministerul Educației sunt pentru toți cei aproape 290 de mii de angajați din sistemul de învățământ, majoritatea fiind profesori, învățători și educatori.

Reamintim că Guvernul a făcut rectificare bugetară în luna august. La acel moment, salariile profesorilor erau cunoscute, neexistând nicio creștere între timp a acestor cheltuieli. Bugetul Statului este construit și rectificat pe legile aflate în vigoare, inclusiv Legea salarizării unice, în care sunt prevăzute salariile personalului din Educație.

Redăm declarația integrală pe acest subiect a ministrului:

Moderator: Cu banii cum stați pentru sfârșit de octombrie? Ca minister, ca buget, l-ați epuizat?

Sorin Cîmpeanu: Avem execuție de 50% pe primul semestru, deci am fost exact în grafic cât am planificat și, din păcate, avem o execuție mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuție atât de bună încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Și nu vom avea o rectificare, dacă nu avem un guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plătești salariile îți trebuie o rectificare bugetară pe care o face doar un guvern stabil.

Moderator: Înțeleg asta, dar de ce se epuizează banii? În general, există vreun minister în România care atunci când se face bugetul să rămână cu bani la sfârșitul anului?

Sorin Cîmpeanu: Multe ministere.

Moderator: Rămân cu bani?

Sorin Cîmpeanu: Multe ministere. Mai ales componenta de investiții care nu se realizează an de an și pleci cu gânduri mari la începutul anului, după care realitatea te aduce cu picioarele pe pământ.”

Ministerul Educației a primit un plus de 210 milioane de lei la rectificarea bugetară din august, crescând astfel bugetul ministerului de la 28,48 miliarde de lei la 28,69 miliarde de lei, conform Ministerului Finanțelor. 


6 comments
    1. Deja frizeaza realitatea: vrea recuperare din vacanta, dar nu vom fi nici platiti, nu ni s au dat maririle, drepturile, predam online de 2 ani pe propriile resurse cand preturile s-au triplat. Cat mai stau cu capul in nisip sindicatele? Chiar asa prosti si neuniti suntem? Chiar atat de manevrabili? Fara greva nici nu se pune problema sa mai continuam ..

      1. Eu am renunțat la sindicat tocmai pentru ca s-au lenevit,s-au învățat cu gustul puterii și au uitat de noi.
        Am ținut foarte mult la sindicat dar oamenii de acum nu vor sa lupte pentru noi.Au uitat ca ei sunt pentru noi și dacă noi suntem ,sunt și ei.

  1. Iata de ce ne-a bagat fortat in vacanta, doua saptamani, in loc sa se faca scoala online! Nu le ajung banii nemernicilor, mincinosilor care promiteau ca taie pensiile speciale in 30 de zile! PNL, urmezi dupa PNTCD! Vei fi istorie! Pa si pusi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bonus bianual de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de 7-8% la salarii pentru personalul nedidactic – oferta guvernului pentru sindicate – SURSE

Reprezentanții guvernului și ai coaliției PSD-PNL-UDMR au propus duminică la întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor din educației câteva măsuri pentru a stopa greva generală programată pentru luni, potrivit surselor G4Media. Cele…
Vezi articolul

Școlile să nu mai fie responsabile pentru dosarele sociale ale elevilor, accesul la liceu pentru elevii care nu au luat nota 5 la Evaluarea Națională să fie limitat, printre propunerile profesorilor, elevilor și părintilor pentru creșterea participării școlare și la Evaluarea Națională – raport

Eliminarea responsabilității școlii în realizarea dosarelor sociale ale elevilor, demers care suprasolicită si supraîncarcă personalul școlii, în detrimentul activităților educaționale și limitarea accesului la liceu pentru elevii care nu au…
Vezi articolul

Ministerul Educației: Nu există disfuncționalități în asigurarea salariilor personalului din învățământ / În data de 1 noiembrie va pune la dispoziția inspectoratelor sumele pentru plățile pe Ordonanța 48

Inspectoratele școlare din țară vor primi la 1 noiembrie banii pentru plata diferențelor salariale ale profesorilor prevăzute de ordonanța 48/2022, transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Ministerul recunoaște că…
Vezi articolul

Federațiile sindicale din învățământ cer Guvernului să modifice instrucțiunea cu testele de salivă: Va duce la blocarea activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție / Aceste teste pot fi foarte ușor făcute de către părinți

Federațiile sindicale din învățământul preuniversitar, FSLI și FSE „Spiru Haret” cer Guvernului României să ceară Ministerului Sănătății să modifice instrucțiunea care obligă cadrele didactice să preleveze teste antigen rapide pe…
Vezi articolul