Federațiile sindicale din învățământ cer Guvernului să modifice instrucțiunea cu testele de salivă: Va duce la blocarea activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție / Aceste teste pot fi foarte ușor făcute de către părinți

29.061 de vizualizări
Simion Hăncescu și Marius Nistor / Foto: FSLI/ISMB
Federațiile sindicale din învățământul preuniversitar, FSLI și FSE „Spiru Haret” cer Guvernului României să ceară Ministerului Sănătății să modifice instrucțiunea care obligă cadrele didactice să preleveze teste antigen rapide pe bază de salivă de la elevi, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. În opinia reprezentanților profesorilor, „acest act administrativ cu caracter normativ va duce la blocarea activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție”.

„Angajații din învățământ nu pot fi obligați să administreze elevilor testele pentru depistarea COVID-19”, scriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Acestea “solicită Guvernului României să dispună Ministerului Sănătății să reevalueze Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. Acest act administrativ cu caracter normativ va avea drept efecte blocarea activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție”.

Cele două federații consideră că „aceste teste pot fi foarte ușor făcute de către părinți, aceștia urmând să comunice posibilele cazuri de infectare”.

Sindicatele susțin că părerea specialiștilor ar trebui să fie luată în considerare și citează scrisoarea deschisă a Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri care a propus miniștrilor Educației și Sănătății ca testele să fie făcute în familie.

Redăm scrisoarea sindicatelor:

„Solicităm Guvernului României să intervină de urgență pentru anularea Instrucțiunii emise de Ministrului Sănătății în condițiile în care aceasta nu poate fi aplicată în unitățile de învățământ, întrucât nu sunt pregătite pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase, așa cum prevede Ordinul nr. 1226/2012. Subliniem că personalul din unitățile de învățământ nu a avut niciodată tangență cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale și dintr-o dată li se cere să le cunoască și să le aplice, existând și riscul suportării unor sancțiuni dacă nu le respectă. Școala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 și nici nu poți transfera personalului școlii atribuții rezultând din acesta.

Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat. 

În plus,  testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare. 

O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucțiunii, elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului“. Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală. Suntem curioși și noi câți părinți vor accepta să-și trimită la școală copiii în aceste condiții!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră în continuare că este nevoie de testare, însă aceasta trebuie făcută în familie. Astfel, s-ar asigura  și un prim triaj, deoarece copiii bolnavi nu ar mai intra în contact cu colegii și nu ar mai putea transmite virusul.

Menționăm că inclusiv Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri a solicitat ca testele să fie făcute în familie, prezentând dezavantajele administrării acestora în școli: 

  1. copiii cu infecție intră în colectivitate și astfel este anulat rolul principal al screening-ului, acela de identificare a infecției înainte de intrarea copiilor în colectivitate, astfel încât colegii să poată continua cursurile cu prezență fizică
  2. administrarea testelor necesită existența acordului informat al părintelui
  3. clasele necesită dezinfecția riguroasă, în cazul apariției unui caz pozitiv    
  4. în izolator pot fi prezenți simultan mai mulți elevi cu test pozitiv
  5. colegii de clasă ai unui copil depistat pozitiv în clasă vor fi considerați contacți direcți, deoarece au stat împreună fără mască în spațiu închis, și vor trebui să treacă în on-line
  6. colectarea testelor folosite, în special a celor pozitive, trebuie să se facă în condiții de siguranță.

Având în vedere opiniile prezentate de specialiști și faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, niciun salariat din învățământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze această testare, nu trebuie să surprindă faptul că cele mai multe cadre didactice vor refuza efectuarea acestor testări. În cazul în care Guvernul României nu va interveni pentru corectarea anomaliilor din această Instrucțiune, iar asupra cadrelor didactice se vor face presiuni pentru a se implica în testarea elevilor, conform numeroaselor semnale pe care le primim, acestea sunt hotărâte să protesteze”.

Reamintim că procedura de prelevare a probelor de salivă și de testare a fost publicată de Edupedu.ro și prevede că este recomandat ca testele să se facă înaintea orelor de curs, la venirea la școală, iar elevii nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului.

Vezi și: OFICIAL Testele de salivă se vor face lunea și joia în toate școlile și grădinițele, dimineața, în clase, de către profesori sau personalul medical acolo unde există. Ce se întâmplă dacă un test e pozitiv

10 comments
  1. Nu recoltez nicio proba pentru niciun test sub nicio forma. Sa recolteze Campeanu. Sa-mi dea in cap parintii? Deja s-au plans pe la diriginti ca ei actioneaza in judecata profesorii care fac testul fara acordul lor, ca ei sunt minori si trebuie prezenta parintilor. Si au dreptate pana la urma.

  2. Alo…
    Sindicateleeeee… dacă nici acum nu organizați o grevă, cu toate amenințările, discriminarea profesorilor, atacurile la imaginea lor, neacordarea creșterilor salariale din trecut, precum și înghețarea salariilor de bază etc. etc. etc., atunci să nu vă mirați când o să renunțe profesorii la sindicat…
    Eu chiar mă gândesc la utilitatea unei organizații a profesorilor care să lupte împotriva “sindicatelor” aservite puterii!!!

  3. Nu gândesc oamenii aceștia, dar deloc! Soluția: protocol de colaborare clinici -școli ( că și așa acest ordin este susținut de ambii miniștri) și câte clase are o școală atâția medici /asistenți trimiși în școli, de la 7:45 pot începe testarea copiilor care deja ajung în școală. În 15 minute se știe cine este pozitiv/negativ. Timpul coincide cu momentul de ,,întâlnire de dimineață” apoi profesorii sunt lăsați să-și facă lecțiile. Medicii/asistentele duc deșeurile acolo unde trebuie și GATA!! DECI PROTOCOL DE COLABORARE, ACEȘTI OAMENI SĂ FIE PLĂTIȚI PENTRU CEEA CE FAC ( dacă nu cumva personalul medical e deja plătit în plus pentru riscurile la care se supun în perioada de pandemie.. Și testarea elevilor poate începe : corect și elegant, sub supravegherea personalului calificat în acest scop!! Sau nu???

  4. Propunere:Profesorii testeaza la inceputul programului ,dar ultimele ore de curs la fac domnii Baciu si Arafat ca e simplu “nu e operatie pe creier”.Succes!
    Domnul Campeanu sa se ocupe de tot ca e foarte priceput!

  5. Exclus ca testarea sa se faca in scoli,de catre profesori! Adica 2-3 ore,la inceputul programului,in loc de ore sa se faca teste?!?
    Daca scoala are cabinet medical,medic,asistent,s-ar putea realiza.
    Dar unde nu exista cabinet medical, ar trebui sa se ocupe medicii de familie. In apropierea scolii, exista cabinet medical. Doua zile pe saptamana,la prima ora, medicii de familie si asistentii pot testa elevii. Daca e pozitiv,merge acasa,nu la scoala. Deseurile rezultate raman la medici,care stiu cum sa procedeze sa le distruga. Iar profesorii fac orele cu cei prezenti,fara sa piarda vremea facand teste.
    In parinti nu putem avea incredere ca ii testeaza, multi nu vor sa o faca fiindca nu vor sa stea in izolare. Considera ca daca e copilul bine,nu trebuie testat deloc. Trist,dar adevarat. Raspandesc boala cu buna stiinta.
    Consider ca si medicii de familie ar trebui sa detina teste de saliva, astfel incat o persoana prezentand simptome covid,sa fie testata imediat. Medicii de familie nu trimit oamenii sa se testeze. Nici nu ii testeaza ei. Stau copiii cu febra 1-2 zile acasa,apoi merg la scoala. Fara sa se testeze, ca doar ” au racit”.

  6. Decizii luate fără cap, Câmpeanu nu știe adevăratele probleme, de sus de pe scaunul de ministru se trece repede pe hârtie. Cel mai deplorabil ministru pe care putea sa îl aibă învățământul romanesc. Ne-a bulversat de tot profesori, elevi,parinti!

  7. Bani de la buget cheltuiti pe proiecte care necesita actiuni bifate pe hartie…
    A. i, o sa fie invariabil o alta redirectionare catre masa de oameni ce vor scoate din buzunarele personale alte sume de bani: un test care nu are rezultat valid, ce se intampla dupa aceea ?Dar, cadrele care vor cazuri confirmate vor fi inlocuite ? Se vor lua si alte masuri sanitare, cum ar fi : disponibilitatea repartizarii gratuite a mastilor ( care sunt obligatorii de aproape 2 ani -alti bani), pauze prelungite pentru a ajuta elevii sa respecte conduita igenico-sanitara??

  8. Si cum putem stii ca fiecare copil este testat acasa de catre parinti? Pana in prezent, parintii nu au tinut cont de nicio recomandare, toate apelurile si insistentele de a nu aduce copilul bolnav la ore au fost in zadar. Au continuat sa vina cu febra, stare de rau, tuse etc. Acei parinti iresponsabili in mod evident nu vor testa acasa copilul si ne trezim fix in aceeasi situatie. In Anglia, lunea si joia sunt testati la scoala. Nu stiu exact cum se desfasoara exact acest triaj acolo, dar autoritatile noastre ar trebui sa stie si sa ia modelul. Oricum, singura solutie eficienta ar fi aceste masuri legate de interzicerea participarii la ore a unui copil cu simptome, si penalizari dure in cazul nerespectarii lor. Altfel nu stopam nimic.

  9. In satul meu nici macar nu exista firma de gunoi:) Ce facem, le dam foc in fundul curtii scolii? Ca la tara tot omul are o groapa unde arde deseurile in lipsa de firma de gunoi. Tanti femeia noastra de serviciu baga mana in cosurile de gunoi, ia mizeria si o pune in niste saci care vor fi dusi candva…candva…Noroc ca nu avem toalete…doar de alea turcesti si nu necesita hartie…cosuri… Alea pline de flegma mai lipsesc sa stea aruncate prin curte, in rest totul e o fericire… Orele vor incepe la 9-10. Ca deh, profesorii trebuie sa testeze 150 de elevi. Cui ii mai trebuie carte? Profesorul se joaca de-a nenea doctoru’. Asteptati pana oi face eu teste de flegma la ora mea!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Titularizare 2023. Subiectele și baremele pentru consilierii școlari. Ce înseamnă consilierea cadrelor didactice și distincția dintre abuzul de putere și bullying – cerințe pentru candidați

Subiectele și baremele de la concursul de Titularizare 2023 au fost publicate de Ministerul Educației. Miercuri, 12 iulie, a fost organizată proba scrisă a concursului național pentru ocuparea posturilor didactice.…
Vezi articolul

INTERVIU Daniela Bogdan, profesoara cu 31 de liceeni cu 10 la BAC 2021, la Chimie: S-au blocat posturile de laboranți. Vă imaginați că la Colegiul “Sfântul Sava” nu putem organiza un concurs pentru postul de laborant de chimie, școala neprimind aprobare pentru organizarea concursului? Trebuie actualizată și legislația privind regimul substanțelor

Peste 80 de elevi de-ai profesoarei Daniela Bogdan au ales anul acesta să dea examen la Chimie la Bacalaureat, 31 dintre ei au obținut nota 10, iar media generală, la…
Vezi articolul

Profesorii pot începe de luna aceasta să completeze declarația de integritate pe 2024, că nu dau meditații pe bani elevilor de la clasă / Directorii școlilor trebuie să informeze profesorii, iar aceștia semnează o notă de informare – documente

Pe 1 februarie a intrat în vigoare Ordinul nr. 3.051 din 2024 care stabileşte obligaţiile profesorilor de a completa declaraţiile de interese că nu meditează elevii de la clasă. Directorii…
Vezi articolul