Ultimatum dat de sindicatele din Educație partidelor politice, să spună public dacă susțin un acord pentru profesori, după ce premierul și Guvernul “au mințit”: Știm cu toții că pentru un militar de carieră cuvântul dat și onoarea sunt cele mai de preț lucruri

10.444 de vizualizări
Foto: Gov.ro
Trei sindicate din Educație solicită partidelor din coaliția de guvernare “să declare public dacă susțin sau nu învățământul românesc, având în vedere refuzul Prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, de a semna un acord cu federațiile sindicale din învățământ, deși în urmă cu două săptămâni a susținut un asemenea pact”, scriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” într-un comunicat de presă comun obținut de EduPedu.ro.

“Știm cu toții că pentru un militar de carieră cuvântul dat și onoarea sunt cele mai de preț lucruri. După întâlnirea cu Premierul din data de 21 ianuarie 2022, am sperat că, în sfârșit, Guvernul condus în prezent de un general al Armatei Române își va schimba atitudinea față de sistemul educațional, subfinanțat de 30 de ani”, reproșează organizațiile profesorilor.

Sindicatele: “De fapt, la nivelul Guvernului, s-a decis că acest acord nu este unul de interes”

“Timp de aproape două săptămâni, am așteptat draft-ul documentului promis. Când am văzut că niciun ministru nu ne invită la negocieri, am venit noi cu o propunere de acord, pe care am înaintat-o ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, în urmă cu o săptămână. În aceste ultime zile, am discutat de mai multe ori cu ministrul Educației, în calitatea sa de coordonator al grupului de negociere, solicitându-i informații despre stadiul discuțiilor de la nivelul Guvernului privind acordul. De fiecare dată, ni s-a transmis că se negociază cu miniștrii de resort”, susțin liderii de sindicate în document.

“De fapt, la nivelul Guvernului, s-a decis că acest acord nu este unul de interes. Spunem asta, deoarece ieri, 4 februarie 2022, când Acordul ar fi trebuit semnat de Prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă, am aflat că, în realitate, Guvernul nu mai dorește parafarea unei astfel de înțelegeri. Ni s-a oferit, în schimb, posibilitatea de a încheia un acord cu ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu. Dincolo de posibilele bune intenții ale ministrului Educației, un astfel de acord nu ar avea nicio valoare”, mai reclamă sindicaliștii. Informații de context, după comunicatul atașat.

Comunicatul integral, mai jos:
Informații de context

Vineri, 4 februarie, ar fi trebuit să se semneze un nou acord între sindicatele din Educație și Guvern, care să prevadă soluții „pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017” și „plata eșalonată a drepturilor salariale” pentru profesori, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Premierul Ciucă a fost la acea întâlnire la care a stabilit personal data, termenii, promisiunile și cuvintele din text, pe 21 ianuarie.

Acestea erau două dintre măsurile „pe termen scurt” pe care ar fi trebuit să le „identifice” noul comitet anunțat inițial de sindicatele din Educație, comitet coordonat de ministrul Sorin Cîmpeanu. Comitetul a fost inexistent, acordul nu există.

Amintim că, în ianuarie, reprezentanții profesorilor au făcut proteste în fața Guvernului și au amenințat chiar cu o grevă generală dacă executivul nu acordă mărirea salarială promisă din 2020 și amânată doi ani.

Pe 19 ianuarie zeci de mii de profesori au făcut grevă de avertisment, timp de 2 ore, în majoritatea școlilor.

A fost lansat un referendum între membri de sindicat, în urma căruia majoritatea au optat pentru declanșarea grevei generale în învățământ, dar ale cărui rezultate nu au fost niciodată făcute publice în mod transparent.

După întâlnirea cu premierul, orice revendicare s-a stins, protestele s-au încheiat și nu a mai existat nicio poziție despre opțiunea profesorilor din sindicate.

Anul acesta profesorii ar fi trebuit să ajungă la sumele prevăzute în grila de salarizare din Legea 153/2017, după două amânări succesive în 2020 și 2021, în timpul guvernelor Orban și Cîțu. De la 1 ianuarie au primit o majorare salarială mult mai mică (cca 4%) decât cea promisă și prevăzută în lege (+16%).

Citește și:
Promisiunea pentru sindicatele profesorilor, ca să nu facă grevă generală, încălcată de premierul Ciucă – acordul anunțat că va fi semnat vineri, 4 februarie, inexistent / Niciun lider sindical din preuniversitar nu a ieșit să denunțe păcăleala
21 ianuarie 2022: Salarizarea angajaților din Educație „este la un nivel inacceptabil” și „se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri”, a spus premierul Ciucă la întâlnirea cu sindicatele, așa că a decis să înființeze „un comitet”

28 comments
  1. Pai la cum sunt platiti profesorii ar fi suficient doar sa tina ordinea si linistea in clasa, pai in curand si paznicii vor avea salariu mai mare.
    Nu crezi ca ai pretentii prea mari?
    Iar rebuturile ies asa din cauza societatii, a parintilor (cu care seamana) si a faptului ca profesorii nu sunt lasati sa faca scoala pe bune, ca vine parintele si face scandal ca ii stresezi odorul, il pui sa gandeasca si e greu.
    Rezultatele din invatamant inca sunt mult prea bune raportate la contextul in care se desfasoara actul de educatie…

    1. Corect!
      Și la urma urmei noi ne cerem banii promiși de acum 2 ani, nu cerem măriri (așa cum cred părinții ofticați pe profesori).
      Așa cum alții au primit acei bani, pe noi ne-au mințit doi ani!
      Ne cerem dreptul salarial promis, nu măriri, sporuri sau pomană!

      Fiți și voi mai calculați, gândiți și faceți diferența între ce spunem noi și ce înțelegeți voi, dragi părinți!
      Mărire salarială drept salarial restant nu este același lucru!

  2. Pai, atunci… , dragă Gigi, hai că mergem noi și veniți voi la catedră. Sau chemăm personal didactic de peste hotare. Că avem salarii și condiții atractive.

  3. Saraca inima me,
    Fostam la guvern cu e,
    La guvern si la premier,
    Si mi-or zis ca …
    Bella Ciao
    Pa si pusi
    Ramane ca inainte
    Sindicatul e cuminte!

  4. Sa fi profesor este o meserie de vocatie si nu poti sa faci vovatie pe stomacul gol, cu familia speriata de facturi si imbracat de la secon hand!
    Dragii nostrii politicieni, imbuibati, au avut grija sa se puna bine cu justitia, le-au marit veniturile pana la cer si le-au dat dreptul sa iasa la pensie la varste de neimaginat pentru omul normal!
    Dragii nostrii politicieni si-au dat seama ca au rude, bunici, parinti, care este posibil sa aiba nevoie de urgenta sa ajunga la un spital de stat, asa ca au marit salariile in sanatate!
    Dragii nostrii politicieni, multi dintre ei cu scoli obscure, cu diplome plagiate sau la academii instelete nu au avut si nu au nevoie de scoala. ca doar nici ei nu au facut scoala pe bune si le e tare bine! Eventual isi trimit odraslele la scoli particulare sau in strainatate, ca nu sunt sarantoci!
    Dragile nostre sindicate le-a durut in cot de profesorime, care trebuia sa primeasca de acum doi ani mariri de salarii care s-au amanat, ras-amanat si acum se fac uitate. Dar cotizatiile , cum e domle cu cotizatiile, ca parca era mai ieftin dincolo… Scuze, sefilor de sindicate li se par mici… Ca ei sunt oameni mari!
    Totul se impute insa de la cap, de la cei care au condus si conduc efectiv tara. Nu i-a interesat si nu ii intereseaza de viitorul acestei natiuni! Iar generatii de oameni care nu pun pret pe invatatura (ca asa au vazut ei la oamenii mari) au inceput sa spuna ca scoala nu face nimic! Scoala nu e insă Sfantul Duh, ea e o realitate a acestei lumi ,ca sa faca ceva palpabil trebuie investit! Investit in oameni, investit in resurse!
    Zarurile au fost aruncate! Lasati orice speranta, cei care inca mai traiti in Romania!
    Cine ma contrazice crede in 1001 de mopti… Sau in RE…

    1. In viitor, te rog frumos, fie invata sa scrii, fie abtine-te! Cu asemenea exemple ca tine e usor sa ne arate societatea cu gegetul. Cum zici ca esti profesor si scrii in halul asta? In fond, tu esti chiar contraexemplul pentru care societatea trebuie sa puna pret pe aceasta ocupatie: daca ar fi mai pretuita, nu ar mai exista cei ca tine in sistem. Dar nu toti inteleg…

      1. Bine ma, sclavete, cautasi cu DEX-ul prin text sa gasesti ceva si apoi sa iesi la indimidare? Nu tine, lingaule! Da, e posibil sa fie greseli, dar esenta revoltei exprimate minte cu ceva? Pai nu, sclavete, dar vrei ca oamenii sa nu mai scrie!

        1. Nu vreau ca oamenii sa nu mai scrie, inteligentule, vreau ca profesorii sa scrie corect. Ca e plin de asemenea “specimene”. Tot ce exprimi e esenta prostiei, nu a revoltei. Pentru un asemenea “profesor” si salariul minim e prea mult. Locul lui nu e la catedra. Tocmai asta e motivul pentru care trebuie marite salariile: sa nu mai existe in sistem cei care nu au ce cauta acolo. Nu toata lumea lumea trebuie sa ajunga la catedra si cu siguranta nu cineva care face greseli elementare de scriere.

        2. Nu e nevoie de DEX pentru ce ai indrugat tu acolo. Si nu imi pasa de “vocatia” analfabetilor care vor -culmea – sa educe pe altii. Cat ai luat la titularizare? Fa ceva ce poti sa faci – schimba roti la un service sau altele, vei castiga mai multi bani decat acum. Nu ai ce sa cauti la catedra. Salariul pe care il iei tu acum, chiar asa mic, e mult prea mare pentru tine.

          Si tocmai pentru pentru ca sunt atat de multi ca tine la catedra, total neaveniti, societatea priveste toti profesorii cu suspiciune, si pe buna dreptate. Cine ar fi de acord sa plateasca un analfabet sa-i educe copilul?

          Tu esti un impostor, nu ai ce sa cauti la catedra. Impostura ta este insa permisa de starea de fapt: meseria de profesor nu e cautata din cauza salarizarii. In consecinta, la catedra ajung doar analfabetii cu “vocatie”.

    2. Ca mare dreptate ai…Cum pot sa fac eu online spre exemplu inca 8 ore in plus, eu care ieseam din casa la 6 si intram la 4? Cum sa folosesc centrala atata fara teama ca nu am cum achita factura? Niciun om normal care munceste nu face focul sau nu tine deschisa centrala, curent aproape toata ziua. Luna trecuta am avut online. Si mi-au venit 600 la gaz si 500 la curent. Internet 100 ca am internet de mare viteza. Si restul intretinerii: apa si cheltuieli la bloc 200. Sunt mama cu 2 copii. Sotul a murit acum 4 ani. Copiii au facut si ei online. Luna aceasta am tinut centrala inchisa mai mereu: fie am mers la scoala fizic toti 3, fie am mai pus o haina pe noi. Ca sa compensam facturile de luna trecuta, altfel ramanem cu datorii. Am si chirie de platit si o rata mai mica ce e drept la CAR profesori. O bataie de joc. Daca stiam ca voi trai la limita, aproape ca un sarac lipit pamantului, ma faceam orice, dar nu profesor. Cu sau fara vocatie, eu orele tot trebuie sa le tin: cu laptopul meu, cu altul pentru copii si toate ale mele. Pana cand si cat din amaratul meu de salariu de 2650 cu sporuri? Dupa 18 ani vechime …

  5. Va dus cu preșul, și-a bătut joc de voi. Nu sunteți uniti dragi profesori. Uniți-vă forțele cu toții(elevi, părinți, profesori) și dați cu pumnul în masa poate atunci va va lua în seama.

    1. V-a dus este corect. Dar da, asa este, ai dreptate. Nu suntem uniti. Toti colegii imi spun ca nu fac greva generala ca le taie din salarii si vechime. Cu asemenea atitudine nici eu nu le-as da nimic.

      1. Știu regula de scriere, a fost o greșeală de tehnoredactare. @aPunct. Nu aveți curajul sa va cereți drepturile dragi profesori.

  6. Ce ati facut in ultimii 2 ani?
    V-ati trezit acum cand toti suntem nemultumiti.

    Ce faceti acum sa protejati sanatatea profesorilor si elevilor?
    In multe orase sunt incidente de 20-30 la mie, ati lasat sa fie inchise scoli prin toamna fara sa faceti nimic. Un comunicat nu inseamna ca ati facut ceva, trebuie sa va duceti la negocieri, sa organizati proteste, etc.

    Nu am vazut lideri de sindicat prin platou impreuna cu ministru Campeanu in care sa fie confruntat.

  7. Minunatii nostri lideri de sindicat ! Se prefac si ei ca reprezinta interesele celor “multi ” !Ce altceva ar putea sa spuna : noi am incercat , am luptat, dar premierul nu si -a tinut “cuvantul ” , cuvantul si onoarea lui de militar ! Tzzzztzzzzz …pai la ce va asteptati, voi , luninatii nostri lideri, care ati mai incheiat de a lungul timpului si alte acorduri ….ati avut grija sa va luptati ptr realizarea lor ? Nuuuuuu…pai de ce sa nu stati voi linistiti pe scaunele voastre , cu salariile platite de “cei multi ” ….va mai incordati muschii din cand in cand , sa nu zicem ca nu ne reprezentati ! Nu trebuia , de la bun inceput, sa acceptati termenul de 2 sapt. si nici infiintarea nu stiu carei comisii ! Praf in ochii. Pana acum se spunea “rusine” ministrului educatiei si celor de la putere , acum se va spune si ” rusine “liderilor de sindicat , care sunt in pozitia aceasta de ani si ani, sub diferite guverne …ei o duc bine merci, timpul trece, leafa merge… si cei “multi”, adica noi, inghit ce li se spune…. Asadar, sa ne felicitam si pe noi insine !

    1. @Cormoran, ai si tu partea ta de dreptate… mai multa onoare are partidul vostru comunistoid de suflet, pana la urma el v-a securizat pe viata posturile si tot ce trebuie sa faceti este sa dati an de an cate 40/50% analfabeti functionali ( masa de manevra) contra promisiunii ca n-o sa fiti vreodata dati afara pentru incompetenta in urma unui audit exterior facut pe bune…
      Deci in esenta ai dreptate;).. partidul compus din oameni care vi se aseamana intr-u totu ( adica gunoaie) are mult mai mult respect pentru semenii asemeni lor.

  8. Nu, nu!!! Nu este de ras!!!!!
    Este tragic!!!!

    Ceea ce au făcut astăzi guvernantii cu reprezentanții sindicatelor profesorilor (au și ei păcatele lor, dar…) este o umilință a întregului corp profesoral din România, cu cea mai proasta salarizare din Uniunea Europeană și sistemul bugetar din România, cel mai prost plătit personal cu studii superioare din România, care ocupă posturi ce necesita calificări universitare!!!!!

    Nu, nu este de ras…. Este tratarea cu cinism si dispreț a viitorului copiilor dvs.

    Nu cred ca va arde, dragi parinti, a rade cand:
    a) profesorii întra in greva generala si nu aveți cu cine lasă copiii (nu va imaginati ca asiguram gratuit supravegherea elevilor pe timpul grevei). Dacă este greva, greva este!!!

    b) Nu este de ras când, pur și simplu nu aveți profesor la catedra, perspectiva mai mult decât reala căci tinerii nu întra în invatamant și nu este obligatoriu ca un profesor de 40-50 ani sa stea la catedra pentru 20-23 lei net/ ora. Mai mult, starea de sănătate a multor cadre didactice este…
    c) nu este de ras când nu veți mai avea profesori calificați și performanți (cei mai buni absolvenți de învățământ superior nu vin la catedra pentru a fi umiliți de unii directori incompetenți dar susținuți de sistemul de casta, prost plătiți, și evaluati de politruci, analfabeți functionali sau alte persoane…), sau veti avea profesori calificați pe diplome dar incompetenti (nu va arde de ras când copiii dvs vor sta supravegheati de femeia de serviciu)
    d) nu, nu este de ras când profesorul suplinește din banii lui subfinantarea sistemului: masca, dezinfectante și alte materiale sanitare cumpărate din banii profesorilor (angajatorul este obligat sa asigure protecția muncii și sanatate în munca, deci sa le cumpere), toate cele necesare derulării activității didactice: laptopuri, imprimante, hârtie, tuș, culori, carioci, mobil…
    e) nu, nu este de ras când nu veți avea cu cine vorbi despre școală, despre copilul dvs și educația lui…
    f) nu, chiar nu este de ras, este de plâns…

    Profesoriu au cerut respectarea legii educatiei și a salarizării unitare!!!!
    Daca va bateți joc de profesori, pur și simplu nu ii veți mai avea…

    Va puteți imagina ca venitul net/ ora al unui profesor este sub nivelul venitului net/ ora incasat de un puscarias sau gunoier?

    1. Bravo! Extraordinar! Ar trebui sa vi se aloce un articol de presa cu acest comentariu si mai ales cu finalul lui. Asa este. Stiati ca suma alocata pentru hrana zilnica a unui puscarias este mai mare decat a unui pacient internat? Stiati ca un gunoier are salariu peste mine cu 500 de lei si nu vine cu pubela de acasa si are 4-8 clase si eu am studii postuniversitare, 17 ani vechime ca titular? Rusine! Romania analfabeta, nu educata! Mai vor sa-l puna seful Nato? Pai asta starneste iadul pe pamant si razboaiele pe mapamond la cat de multe a facut in propria lui tara. Halal presedinte, halal ministru al educatiei: profesori si cu sotii cadre didactice.

    2. @Dragomir Corneliu, mananci de rupi, asemenea membrijor scarbosi ai breaslei din care faci parte, ceea ce totusi nu este atat de surprinzator..
      hai sa vedem cat cacat mananci pe aici..
      *-atunci cand vrei sa compari salariile voastre( si asa mult prea mari pt ce faceti) eu zic sa va comparati si rezultatele.. “aia da afara” nu au 40 % analfabeti functionali (si 20% analfabeti ce nici macar nu termina scoala), deci deia ai depasit limita penibilului… cand ai 60% din rezultatele muncii tale “rebut irecuperabil”, sa mai ai si tupeu sa fii platit regeste pt asta chiar arata nivelul mizeriei morale a breslei din care cu mandrie faceti parte..
      * “Este tratarea cu cinism si dispreț a viitorului copiilor dvs.”,da, este, dar asta din partea gunoaielor de la catedra care tot asteapta bani fara sa faca nimic. orice copil ar avea un viitor mult mai bun daca nu v-ar intalni pe voi.
      *[b) ]..serios ? .. adica tinerii nu intra la catedra din cauza salariilor, nu pentru ca aveti voi locurile securizate pe viata… si app… mai incet cu bla bla.ul.. daca ti se pare injositor un “Salariu Brut 6291” dupa ce de 30 de ani singurul lucru pentru care protestati sunt salariile, esti oricand liber sa iti pui demisia pe masa.
      *[ c) ] sa mori tu ca mai ai si tupeul sa va considerati (cu subanteles) ca fiind competenti si calificati cand 60% din elevii dati de voi “sufera” de la analfabetism functional pana la analfabetism ?
      *[ d) ] eu zic sa strangeti repede fondul clasei;).. nu conteaza ca e infractiune, stiti voi cum sa o faceti ” vezi datorie la xerox” .. sau puteti cere directorului scolii, dar nu vreti asta, sa nu cumva sa va suparati conducerea, ca poate riscati sa fiti pusi la munca.
      *[ f) ]– ai dreptate.. este de plans ca v-am tolerat pana acum..

      1. Gigi the Hammer. Subinteles se scrie. Analfabet esti tu. Iar pentru restul problemelor tale, cu exceptia celei ce tine de limba romana, exista spitale specializate. Nu mai face pauze la tratament, ca vezi ca nu esti bine!

        1. @Popescu Alin, asa-i ca va doare cand nu ies toti chiar atat de retardati pe cat ii vreti voi, a.i. sa nu deschida vreunu gura si sa va faca statui pentru munca exemplara ? …

      2. Pai la cum sunt platiti profesorii ar fi suficient doar sa tina ordinea si linistea in clasa, pai in curand si paznicii vor avea salariu mai mare.
        Nu crezi ca ai pretentii prea mari?
        Iar rebuturile ies asa din cauza societatii, a parintilor (cu care seamana) si a faptului ca profesorii nu sunt lasati sa faca scoala pe bune, ca vine parintele si face scandal ca ii stresezi odorul, il pui sa gandeasca si e greu.
        Rezultatele din invatamant inca sunt mult prea bune raportate la contextul in care se desfasoara actul de educatie…

        1. Draga Ion, sa sti ca nu va tine nimeni cu forta la catedra.. daca esti atat de oropsit salarial si competent, de ce nu te duci tu frumos in privat ? … curaj!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stomatologia este o specializare de licență la finalul căreia ai drept de liberă practică, ceea ce nu este puțin, spune Ecaterina Ionescu, prorector al UMF Carol Davila / Anul acesta, concurența la stomatologie a fost mai mare ca la medicină generală 

„În primul rând, stomatologia, ca farmacia, dar diferă abordarea, este o profesie în care la finalul studiilor de universitare de licență ai drept de liberă practică, ceea ce nu este…
Vezi articolul