Consiliul local Piatra Neamț vrea să aprobe în luna august burse școlare pentru „semestrul al II-lea”, deși organizarea pe semestre a dispărut de un an / Șefa inspectoratului școlar Neamț: Am cerut informații suplimentare. Bursele s-au dat la timp

3.154 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Consiliul local Piatra Neamț a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind numărul și cuantumul burselor școlare pentru elevii din Piatra Neamț, pentru semestrul II din anul școlar 2022-2023. În ciuda faptului că proiectul consiliului propune burse pe anul școlar deja încheiat și că nu mai există semestre, „elevii din Piatra Neamț au primit bursele școlare la timp”, a confirmat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general Neamț, Florentina Luca Moise.

În plus, mai multe informații au fost prezentate eronat de presa locală și națională care pe baza situației din Neamț au scris despre bursele pe care le vor primi toți elevii din țară în aceasta toamnă. Noua lege a educației stabilește că în anul școlar 2023-2024 cuantumul burselor este altul.

  • Reamintim că anul școlar 2022-2023 a fost împărțit pe 5 module și a fost primul an în care s-a renunțat la semestre. 

În ceea ce privește tipul burselor, există schimbări față de bursele acordate în anul școlar 2022-2023, iar metodologia va fi aprobată prin ordin de ministru.

  • Elevii vor primi burse școlare între 300 și 3.000 de lei pe lună, din septembrie 2023, potrivit Legii Învățământului preuniversitar. Apare bursa tehnologică și dispar actualele burse de performanță și studiu. 
  • Până la data de 31 august 2023, la propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar, ministrul educației emite ordinul de aprobare a metodologiei-cadru de acordare a burselor de merit, burselor sociale, burselor tehnologice și burselor de excelenţă olimpică I şi II, cu aplicabilitate începând din anul școlar 2023-2024, conform calendarului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii învățământului preuniversitar. 
Cum s-au acordat bursele elevilor din Piatra Neamț în acest an școlar

Pentru acordarea burselor în anul școlar 2022-2023, există o singură hotărâre a Consiliului local Piatra Neamț din 22 decembrie 2022, unde se precizează că numărul și cuantumul burselor sunt pentru perioada septembrie – decembrie. 

DOCUMENT Hotărârea privind aprobarea tipului și numărului de burse acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat al municipiului Piatra Neamț, în intervalul septembrie-decembrie 2022:

Însă, din ianuarie 2023 până în prezent, pe site-ul Consiliului local Piatra Neamț nu figurează nicio altă hotărâre referitoare la burse.

Pe 18 august a fost pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind aprobarea tipului și numărului de burse acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat al municipiului Piatra Neamț, în semestrul II al anului școlar 2022-2023.

Elevii din Piatra Neamț au primit bursele școlare la timp”, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general din Neamț, Florentina Luca Moise.

„Nu am înțeles exact de ce trebuie să aprobăm din moment ce bursele s-au dat la timp. Copiii n-au avut de suferit. Este doar o chestiune legislativă, iar în ceea ce privește semestrele cred că este o chestiune greșită de tehnoredactare.

Am cerut informații suplimentare sau retragerea proiectului de pe ordinea de zi până la lămurirea situației”, a precizat Florentina Luca Moise.


4 comments
  1. primaria Piatra Neamt s a laudat cu fast si cu intalnire organizata pe bani ca a premiat cu 3000 lei copiii de nota 10 dea evaluare nationala si bacalaureat
    FALS
    Copiii nu au primit nici astazi banii cu care s au laudat acum aproape 2 luni in urma ca i au acordat
    Politicieni si consilieri manjiti de coruptie si interese

  2. Pe cind normele metodologice ptr.masa calda in scoli?Iar începe anul scolar și elevii din cele 450 scoli așteaptă masa calda sau pachetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea, despre subiectele la examenele naționale: Se formulează subiecte cu răspunsuri standardizate, astfel încât corectura să fie ușoară și rapidă / Efectul: Meditatorii dau doar rețete. Elevul le învață și le reproduce, pentru a lua o notă cât mai mare la un test

„Cu cât sunt standardizate mai mult, cu atât testele favorizează învățarea pentru a lua o notă mare, adică memorarea și nu dezvoltarea creativității. Meditatorii îți dau doar rețete. Tu le…
Vezi articolul

Ministerul Educației menține în proiectul de lege interdicția pentru colegii de a organiza examen de admitere în clasa a V-a: Un eșec la 10 ani marchează un copil pe viață – secretar de stat / Cîmpeanu, despre subiectele de admitere: Nu știu dacă aș fi luat examenul 

Examenul de admitere în clasa a V-a ar putea fi înlocuit cu portofoliul educațional, potrivit oficialilor din Ministerul Educației. „Să știți că m-am uitat și eu pe unele subiecte pentru…
Vezi articolul

Standardele curriculare și de evaluare, până la finalului anului 2023 – spune secretarul de stat Bogdan Cristescu: Este nevoie de o foarte clară schimbare de abordare, de mentalitate. La evaluările internaționale, PISA, PIRLS, TIMSS, itemii sunt secreți – va fi suficient de ciudat să nu vedem subiectele și să nu credem că le ascunde cineva, dar va trebui să ne obișnuim și cu asta

Standardele „sunt prevăzute în lege, reușim, sper eu, să le facem până la finalul anului 2023, ne-am angajat, este un program finanțat din fonduri europene”, a anunțat secretarul de stat…
Vezi articolul