Un director de școală cu gradul didactic I va avea, în luna iunie 2024, un salariu brut de peste 11.400 de lei, potrivit Ligiei Deca

44.065 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
Un director de școală cu gradul didactic I va avea, în luna iunie 2024, un salariu brut de peste 11.400 de lei, fără a lua în calcul alte sporuri, după cum a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, luni, în Prahova.

„Am reușit să reglăm și inechitățile care existau între funcțiile de conducere și alte tipuri de funcții din școli. Și aici este important, pentru că ele ne-au fost semnalate în mod repetat de către directori. Și am plăcerea să anunț că salariile directorilor vor crește, pe medie, în luna ianuarie acum, cu aproximativ 30% față de ce era în luna decembrie, iar creșterea iunie-decembrie va fi undeva la 36%.

Și pot da și două exemple: un director de unitate de învățământ de gradul I va putea câștiga în iunie 2024 un salariu brut de 11.484 lei, fără a lua în calcul alte sporuri. În același timp, un director al unei unități de învățământ de gradul II va ajunge la un salariu brut de aproximativ 11.000 lei, la care se pot adăuga diferite spori, 11.812 lei”, a declarat Ligia Deca.

Edupedu.ro a scris că au fost puse în dezbatere grilele cu salariile din ianuarie 2024 pentru directori, directori adjuncți, contabili-șefi și secretari-șefi, în funcție de grad și de categoria școlilor și grădinițelor.

 În iulie, 8.694 de directori și directori adjuncți și 3.451 de persoane încadrate pe funcții de contabil-șef și secretar-șef, în total 12.145 de funcții de conducere, au beneficiat de măririle prin ordonanța de urgență (OUG) 57/2023. Atunci, de exemplu, creșterile erau, de 1300 – 1800 lei la salariile brute pentru directorii principali de unități de învățământ de gradul I.

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Citește și:
Ligia Deca: Astăzi s-a semnat Ordinul de ministru cu criteriile pentru programul Masă Sănătoasă, urmând să fie primite propunerile de şcoli
GRILE Salariile profesorilor în 2024, detaliate pe fiecare funcție, gradație și treaptă de vechime, publicate de Ministerul Educației
PROIECT Grilele cu salariile din ianuarie 2024 pentru directori, directori adjuncți, contabili-șefi și secretari-șefi, în funcție de grad și de categoria școlilor și grădinițelor, puse în dezbatere de Ministerul Educației
GRILE Salariile din învățământ, în 2024, pentru profesori, inspectori și directori, pe fiecare funcție, vechime și grad didactic – proiect / Creștere cu doar 11% pentru profesorii debutanți și 30% pentru directori, 26-28% pentru inspectori, de la 1 ianuarie / Pentru didactic auxiliar creșterea e cu 8%, iar pentru administrativ 250 de lei
Salariile profesorilor, în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă

15 comments
 1. Aveti salarii babane, nu va mai plageti! Mama mea dupa o viata petrecuta la catedra (invatatoare) a iesit la pensie cu 1000 de lei iar acum de-abia a ajuns la 2000. Pai voi ati ajuns cu salariul cat al unui consilier superior cu peste 20 de ani vechime intr-un minister.

 2. Pe meditații cati bani luați și câți din ei declarați!? Plus cadouri, atenții…. Cate zile de vacanță (concediu) aveți? Nu contest ca meseria de profesor este una nobila…dar sunt multe cadre didactice care lasă de dorit… Sunt și alte categorii de oameni care poate ar merita mai mult… Din păcate asta e tara în care trăim…

 3. BRUT 11000, egal NET ~6000 lei, adica, pentru un dascal la apogeul carierei, cu toate gradele luate, cu peste 30 de ani la catedra, cu nu stiu cate generatii de elevi absolventi la activ, primest un mizilic fata de “speciali” !
  Rusine ca pt speciali vorbiti doar de valori NETE, iar pe profesori ii prostiti cu sume brute, impozabile !

 4. și nedidacticii salivează privind la ceilalți ce bunătăți mănâncă. rușine sindicatelor care infometeaza nedidacticul.

 5. Asa, si stiti cat vine net? Ma omorati cu titlurile astea! Vreo 6000, adica nimic. Cat ia un coleg director in Germania, Franta, tari pe care le finantam la greu?

 6. îmi place cum pun lefurile de pe hârtie,menite să stârnească răutatea celor din jur…
  așteptăm listele cu salariile medicilor, judecătorilor, primărilor,etc…

  1. Și salariile din Poliție, Armată, SRI…..să vă speriați! Deja există un soi de resemnare în școală, ceva de genul că nu se poate face nimic.
   Interesant e că Inspectoratul a trimis un document prin care anunță controale la documente etc. …o presiune în plus.

 7. după 35 de ani vechime să ai un salar net de 6000 lei net e f puțin. pt un profesor! comparativ cu alte categorii de intelectuali și cu preturile existente azi la tot!!!

 8. Fara a lua in calcul alte sporuri, dar nu mentioneaza ca este un singur spor pe care il primesc totibprofesorii iar procentul este de 10%. Oare aceste alte sporuri nu sunt plafonate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Irlanda, prima ţară din UE cu restricţii pentru întreaga populaţie timp de 6 săptămâni, lasă școlile şi creşele deschise. Premierul irlandez: “nu ne vom permite ca viitorul copiilor şi tinerilor noştri să fie o altă victimă a acestei boli”

Irlanda va fi prima ţară din UE care va institui restricţii pentru întreaga populaţie începând din noaptea de miercuri spre joi, în contextul pandemiei de COVID-19, a anunţat luni premierul…
Vezi articolul

BREAKING Niciun elev nu va primi cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației, cel puțin în acest an școlar, pentru că în fiecare lună sunt zile de vacanță – proiectul cu regulile de acordare

Niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit, de excelență olimpică și tehnologice…
Vezi articolul